Виновният пешеходец! Защо ВКС ни вменява вина?

Нели Петрова от ГЕРБ: Всеки има право на живот!
12 яну 2017 08:40,
140
Виновният пешеходец! Защо ВКС ни вменява вина?
Снимка: архив Булфото

Всеки човек има право на живот и не може съдиите на ВКС да се опитват да вменят на пешеходеца вина за това, че той решава да пресече на място, което е регламентирано за това, коментира Нели Петрова, депутат от ГЕРБ и майка на загиналата на пешеходна пътека Лора.

Още по темата

Тя каза, че вчера са внесли на транспортна комисия предложението в чл. 113, с което правят промяна като заличават текста, че пешеходецът трябва да съобразява и да измерва скоростта на автомобила.

"Решението, че ако убиеш човек на пешеходна пътека, той също е виновен за това, че е пресякъл на пешеходна пътека е нелогично със законите на живота. Не може човек да преценява скоростта на автомобила, това е абсурд, който те се опитаха да вменят на всички нас", настоя тя пред bTV.

В чл. 114 има вменени задължения на пешеходецът. Той трябва да погледне дали идва автомобил, но не да прецени неговата скорост. Ако водачът кара със скорост до 50 км. в час, няма да настъпи смърт на пътя, защото той има време да реагира, каза още депутатът.

Нели Петрова обясни, че промяната, която са предложили е, ако настъпи ПТП, когато пешеходецът е спазил своите задължения, ако и е доказано, че водачът е нарушил правилата – пешеходецът няма вина, а нарушителят носи своята пълна отговорност.

"За мен всичко това, което се случва, опира накрая до застрахователите. Там е ключът към целия проблем. Защото, когато един човек е съпричинител, нещата стават коренно различни. Човешкият живот няма цена, това са кървави пари и благодаря на колегите, които подкрепиха това предложение", заключи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
3
 
! Отговори
до 10 преди 7 години
Извинявай за предишния ми коментар!!!Имах проблем и не ти дочетох поста до края!Още един път-сори!
12
2
 
17
 
! Отговори
до 10 преди 7 години
Как точно инвалиди,възрастни и бременни бягат по пътеките?Това да не са параолимпийци?
11
2
 
18
 
! Отговори
петя павлова преди 7 години
Ще държим ли изпити за пешеходци? И какво образование трябва да имаме ? А контролни точки?
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 13ами скоростта е предварително оценена - (ограничение 50км в час). Отделно щом наближиш пътека си длъжен да намалиш и да внимаваш. Дори да няма знак за пътеката и караш с 50 - трудно би убил някой с такава скорост.
9
8
 
22
 
! Отговори
locust преди 7 години
Няма такава държава. Безумно решение Всичко в името на колите , всичко за благото на колите. Има пътища , няма тротоари.
8
4
 
32
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Брейййй...пак кохортата на дървените философи, е завладяла форума!Дрън-дрън - в 99% от случаите виновни са джигитите на пътя! Даже и пешеходеца да е разсеян...говори по мобилния ( много шофьори го правят докато кормуват) даже пешеходеца да е трудноподвижен...дете..пиян...ДЖИГИТИТЕ трябва да го пазят - а не ГАЗЯТ! Наистина оскотяла работа - това в България! Заради шофьори всяка година измират хиляди ( повече отколкото в 83 милионна Германия ) ама давайте...газете...има достатъчно българи!!
7
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 4упражнявай четене с разбиране. Това което си коментирал до някъде е вярно, но няма общо с това което се опитват да направят. Заради тези от ВКС, излиза че ако видиш пешеходна пътека може дори да ускориш и да отнемеш предимство и ако някой се е объркал да стъпи на пешеходната - е негов проблем. Той е виновен
6
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само в бг хората бягат, като побъркани по пешеходните пътеки. Индалиди , старци, бременни... някакво чудо се случва. Всичко е с цел по-лесно да отърват в съда пияните джигити с подобни вратички.
5
6
 
35
 
! Отговори
Веско преди 7 години
Аз пък мисля, който преминава през знак за пешеходна пътека с над разрешената скорост, да се съди за опит за убийство, независимо дали сами е счупил крак на пешеходеца. Небрежността на пешеходеца не може да намалява вината на шофьора, когато е нарушил правилника. Напоследък много често се злоупотребява и с думата "засичане". ЗАБРАНЕНО Е да караш с 200 пък да виниш другите за маневри.
4
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Следейки работата на независимият съд, забелязвам следното. За дрифт с кола,наказанието е до шест години затвор ефективно. За убийство (примери много) една -две години условно. От което правя извода,че ако убиеш този който констатира дрифта, наказанието е по-леко.
3
8
 
41
 
! Отговори
:) преди 7 години
Никъде другаде в цяла Европа няма такъв закон Само в Бг шофьорите имат проблеми да намалят на пешехдна пътека, не знам що така.
2
6
 
26
 
! Отговори
?! преди 7 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как защо, защото е невъзможно да накараш балканеца да спазва елементарни правила на пътя и трябва да се намери други виновен.