Мисия "Приемен родител" – призванието да помагаш

Какво е да приемеш дете в дома си и да станеш негов покровител?
13 яну 2017 09:22, Боряна Павлова
4
Мисия "Приемен родител" – призванието да помагаш
Снимка: Bulgaria ON AIR

Към момента около 2050 деца са настанени при голяма част от 2400-те одобрени приемни семейства у нас. Целта на социалните работници е да се повиши качеството на приемната грижа и всички да работят в партньорство около детето.

Това стана ясно от думите на един от първите социални работници по приемна грижа у нас Вера Колешева в "България сутрин".
 
"И пет дипломи да имаш, ако не си отвориш сърцето и съзнанието към детето, нищо няма да ти помогне. Първото нещо, което трябва да има налично, е да бъде приета приемната грижа като мисия. Нуждаем се от ясни критерии за всяко семейство, за какво дете е подходящо", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Вера Колешева акцентира, че има доста специфични деца, които се нуждаят от приемната грижа, затова е добре да има именно такава специализация.

Запитана през какво преминават бъдещите приемни родители тя отбеляза, че преди повечето от кандидатите са считали процеса на оценка за много дълъг. Към настоящия момент вече има огромно разбиране защо е необходимо да има 4-месечен процес на обучение и оценка.

"Деинституционализацията е отношението на възрастните към децата. Има опасност приемната грижа да се превърне в институционално отношение. Необходимо е всички хора, които са ангажирани с този процес, да получават качествена подкрепа", каза още Вера Колешева.

Тя подчерта, че приемната грижа не бива да бъде приемана като панацея и е най-добре за детето да бъде отглеждано в биологичното си семейство.


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само дето нещата хич не стоят така, както ги разгласяват... От изолирани детски домове децата ги разпращат по изолирани села из запустели краища и ги гледат социално слаби, които с парите за децата гледат собствения си кеф.
Това става изгоден бизнес за безработни и мързеливи семейства, които тормозят децата повече, отколкото з домовете, напр. пращат ги да им ринатна животните, да ходят да просят и да не казвам още какво друго...
3
1
 
3
 
! Отговори
Пешо* преди 1 година
Всяко дете заслужава добро и любящо семейство.
2
0
 
4
 
! Отговори
Нас преди 1 година
Вместо да им търсят приемни родители,с което улесняват биологичните,да правят още,да вземат да работят законите !!! Приемни родители добре,имало такава необходимост, ноооо !!!
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аха значи идеята е да не правим деца българчета, защото или сме нон стоп заети с работа или нямаме пари, а когато станем на възраст вече да си вземем цигЪнч, но и ще ни дават пари за гледането му. Звучи ми като поредното финансиране на цигЪнизирането на България