Новите поправки: Пешеходецът без вина – невинен!

Депутатите приеха поправки в Закона за движение по пътищата
165
Новите поправки: Пешеходецът без вина – невинен!
Снимка: архив, Булфото

Пешеходецът вече няма да носи вина, ако е бил блъснат от кола на пешеходна пътека и шофьорът е нарушил правилата за движение. Това решиха депутатите, като приеха окончателно поправки в Закона за движение по пътищата.

Промяната в закона дойде по искане на депутата от ГЕРБ Нели Петрова, чиято дъщеря Лора беше убита през 2011 г. на "зебра" от пиян моторист, който "летял" по пътя с скорост от близо 100 км/ч.

Досега пешеходецът се смяташе за съпричинител на катастрофата, ако не е погледнал дали идва автомобил и да прецени неговата скорост, съгласно тълкувателно решение на ВКС.

Нели Петрова призова депутатите най-накрая да приемат закон заради всички тези шофьори, които карат дрогирани, пияни, без книжки, убиват хора и се измъкват без наказания.

След промените в закона на практика отпада тълкувателното решение на Върховния касационен съд, според което пешеходците също носят вина на трагедиите на пътя.

Още по темата

Сгазен на пешеходна пътека има вина за катастрофата, ако е навлязъл внезапно на пътното платно, не е преценил скоростта на идващите коли или е преминал при лоша видимост. Той е виновен дори когато водачът кара с превишена скорост, решиха върховните съдии преди време, за да се уеднакви съдебната практика по този тип дела.

До тълкувателното решение се стигна, след като ВКС намали присъдата на мъжа, сгазил дъщерята на Нели Петрова Лора Казанлиева, с аргумента, че тя е съпричинила катастрофата. Тогава правосъдният министър и главният прокурор поискаха тълкуване на закона.

Върховните съдии приеха, че правото на предимство на пешеходеца е абсолютно, но само ако "преди да навлязат на платното за движение, се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение; не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение; спазват светлинните сигнали и сигналите на регулировчика; не преминават през ограждения от парапети или вериги".

"Налице е съпричиняване на вредоносния резултат (смърт или телесна повреда) от страна на пешеходец при пресичане на пътното платно за движение на специално очертана или неочертана с маркировка върху пътното платно, но сигнализирана с пътен знак пешеходна пътека, в случаите, когато водач на МПС е нарушил правилата за движение относно скоростта за движение и ако пешеходецът е нарушил правилата", пише в решението на ВКС.

Принос имат и авторите на закона, посочиха съдиите. Текстовете са написани така, че правото на пешеходците не може да е безусловно, така че днес законодателите се поправиха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
5
 
2
 
! Отговори
до 70 преди 7 години
Явно шофираш веднъж месечно и то в неделя или в Долно Спанчево. Как връхлита пешеходец ли?! Караш с 40 км.ч. по булевард с 4 платна разделени по средата с предпазна ограда /за да не се пресича неправилно/ оглеждаш се като гърмян заек естествено не през всички платна , а само в твоите две, защото е логично който пресича да спре поне за секунда след като е пресякъл първите две, но уви, пресичащия не спира , а продължава с наведена глава да пресича без да погледне. И с 10 км. да карам, няма шанс.
100
0
 
4
 
! Отговори
До 109 гост преди 7 години
Пешеходеца се съобразява, но водача на МПС трябва да даде предимството на пешеходеца както Закона изисква от него - член 119, ал.1 и ал.2.
99
3
 
3
 
! Отговори
@108 преди 7 години
Не е така. Първо предимството не е винаги абсолютно. Прочети член 113, ал.1 от Закона за движение по пътищата. Второ, рядко преди пешеходна пътека има табели, а в повечето случаи няма и маркировка - това са пешеходните пътеки като продължение на тротоара на кръстовищата.
98
6
 
6
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Всичките варианти как внезапно може да ти се метне пешеходец пред колата, са винаги като следствие на това, че шофьора нарушава правилата - най-често превишава скоростта и тогава всичко случващо се на пътя, за него е внезапно. Другият вариант е когато няма видимост и трябва да намали до скорост позволяваща му веднага да спре, но този, на който внезапно му изскачат, вместо да намали скоростта често я увеличава.
97
2
 
3
 
! Отговори
Гост преди 7 години
До До 66Значи "на" и "извън" пешеходна пътека трябва пешеходеца да се съобразява, а не водача на МПС, нали така?!
96
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо винаги се прави така...измисля се нещо недообмислено и след врява се променя.И пак не е измислен както трябва.На Пешеходна пътека Пешеходеца е с Абсолютно предимство.Там има табели водачите да намалят скоростта и при необходимост да се спре.За какво да е виновен пешеходеца....За това че е умрял с предимство на пешеходна пътека ли...Тези съдии дето са оневинили моториста убил момичето....да ги сполети същото...да ме прости Господ...заслужават го...
95
0
 
1
 
! Отговори
@105 худож... преди 7 години
Прочети член 119, алинея 2 от Закона за движение по пътищата, но това би трябвало и сам да се сетиш и да го направиш.
94
1
 
5
 
! Отговори
До 102 преди 7 години
Когато нямаш видимост, т.е. някой е спрял лошо, си има друг текст в закона (член 119, ал.2), който ти казва как да караш и пак никой не може да ти се "метне" пред колата. На практика никога не може да ти се метнат внезапно, ако спазваш закона.
93
1
 
8
 
! Отговори
художника преди 7 години
То е ясно на пешеходна пътека кой е с предимство, ама не ми е ясно защо на спирките пешеходната пътека винаги е отпред, а не зад автобуса??? Доста сакатлъци се получават от чиновническото безхаберие на АПИ. И с 20км. да караш, като ти изкочи един такъв пред рейса, как да реагираш па не да е на "зебра", на жираф да е, са тая.
92
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато индианци, събрани от кол и въже "творят" законите в НС става ТОВА (манджа с грозде).Нищо де, накрая пак плебса ще плати сметката......................и ще рони крокодилски сълзи.
91
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като знам колко са прости българите, подобни ''невиновностти'' само ще мотивират плебса да претичват по пшеходните пътеки като зайци.Беъмозъчни същества които като им кажеш че са с предимство го приемат че могат да правят каквото си пожелаят включително да спрат на раздумка посредата на пшеходната пътека или да изтичат от храсталака и да пресекат пред кола вижеща се с 50-60км/ч кото практически гарантира инцидент.И за подобно поведение да не се носи отговорност е ЛУДОСТ.
90
1
 
7
 
! Отговори
@101 преди 7 години
Може да ти изскочи на пешеходната човек, ако пред пешеходната е спрял бус или джип (също незаконно). Тогава просто нямаш видимост. Но ако се движиш в рамките на ограниченията, шансът от сериозен инцидент е доста по-малък дори ако някой се "метне" пред колата. Ограничението от 50км/ч не е случайно - при тази скорост процентът смъртоносни удари е много по-малък. След тази скорост, той рязко се увеличава. В крайна сметка, не можеш да контролираш всичко на пътя, но поне можеш да спазваш правилата.
89
3
 
6
 
! Отговори
До 96 Солар ... преди 7 години
Няма как да стане баба или който и да е, изведнъж да ти се метне пред колата, освен ако не караш с превишена скорост. Дай ми пример как това "метване" може да стане! Аз не мога да го измисля.
88
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да забранят на ВКС да тълкува.На практика излиза, че с едно тяхно решение, което става задължително за съдилищата те стават законотворци. С последните си Решение ВКС е в услуга на монополистите и фирмите.
87
2
 
1
 
! Отговори
-96 преди 7 години
Какво правим ли? Осигуряваме нов поминък на мошениците. Ето това правим.Много скоро ще се светнат.
86
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-накрая направиха нещо смислено в това НС. Няма как пешеходецът да носи вина затова, че някой нарушава закона и се движи със 100км/ч, при разрешена в града максимално 50км/ч. Няма как да карат хората да си носят радари, за да могат да измерят точно скоростта, да сметнат след това спирачния път и да преценят могат ли да пресекат или не. Пешеходец може да бъде дете, или човек с умствени отклонения, няма как да се изисква от него, да познава ЗЗДП и техническите характеристики на колите.
85
1
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
До Solar PowerВсички тези проблеми се решават много лесно. На запад от нас дори и в селата си има копче натискаш, светва ти зелено и пресичаш.Това е истината.
84
7
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
До АнонименАко караш с 20 км/ч оглеждаш се няма никой на пешеходната пътека тръгваш и изведнъж баба която изобщо не гледа се мята отпред какво правим ?Ако си пил алкохол или караш с превишена скорост имаш вина,но в противен случай ?!
83
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При новия закон, особено опасни са пешеходните пътеки, които преди се наричаха "зебри".С такава маркировка в момента се обозначават пешеходни пътеки, които НЕ СА продължение на тротоар. Там пешеходците вървят по тротоара успоредно на движението и в повечето случаи кривват рязко към пътеката. Наскоро бях свидетел на такова нещо. Човекът успя да спре навреме, но пешеходката се подпря с ръка на предният му капак. Няма да ви казвам какъв скандал стана и до полиция се стигна.
82
2
 
0
 
! Отговори
до 80 преди 7 години
Говориш за ИЗВЪН населени места.