Обявявят конкурс за 600 охранители на границата ни

Правомощията им ще са като на гранични полицаи
Обновена: 13 яну 2017 22:25 | 13 яну 2017 22:19, Веселина Йорданова
37
Обявявят конкурс за 600 охранители на границата ни
Новите коли на МВР ще изглеждат така. Снимка: БТА

Следващата седмица ГД "Гранична полиция" ще обяви конкурси за над 600 служители – сътрудниците по охрана. Те ще бъдат назначени по допълнително щатно разписание в рамките на около месец и ще работят изцяло по охрана на външните ни граници – с Турция, със Сърбия и отчасти морска граница. Това съобщи заместник-директорът старши комисар Стоян Иванов.

Още по темата
Правомощията им ще са като на гранични полицаи и след подготовка в рамките на две седмици ще изпълняват съвместни задачи заедно с тях.

Следващата седмица Министерството на вътрешните работи ще обяви поредица от обществени поръчки, свързани с финансирането от 160 милиона евро, които България получи за справяне с миграционния натиск и охрана на границата. Това каза зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев по време на пресконференция, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Той подчерта изключително кратките срокове за реализация на проектите и поясни, че всички предприемани действия са съгласувани. До няколко дни ще бъде подписано и грантовото споразумение за близо 90 млн. лева допълнително финансиране, обявено от Европейската комисия в края на м.г.

Заместник-министърът на вътрешните работи представи част от съществените инвестиции, които предстои да бъдат направени.

Сред тях са развитие на системата ТЕТРА на МВР - основен начин за комуникация по границите на България, където няма покритие /за над 29 млн. евро/; развитие на Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница в участъците, в които към момента такава не е изградена /няколко компонента, първият от които на стойност за около 18 млн. евро/; закупуване на IT оборудване и развитие на Националната шенгенска информационна система за над 20 млн. евро.

Ще бъдат закупени високопроходими автомобили за всички ОДМВР по външните граници и за ГД „Гранична полиция” - над 400 автомобила /за повече от 31 млн. евро/, както и 500 контейнера за ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, които могат да бъдат използвани за настаняване на мигранти в случай на криза /малко над 5 млн. евро/.

Част от поръчките са пуснати за предварителен контрол към Агенцията за обществени поръчки.

Зам.-министър Гунев подчерта, че с европейски средства ще бъдат осигурени едногодишни заплати за сътрудници по охрана на границата, облеклото и всяко оборудване, необходимо за изпълнение на служебните задължения за охрана. Ще бъдат възстановени и ежедневните разходи по командироване на служители на МВР и на армията, поддръжка на автомобили, гориво, подобряване на възможностите за въздушно наблюдение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.