Работодателите напуснаха тристранката сърдити

Бизнесът недоволен от вдигането на минималната заплата
13 яну 2017 16:10,
79
Работодателите напуснаха тристранката сърдити
Снимка: БТА

Всички работодателски организации отказаха да обсъждат минималната работна заплата на Заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество с мотива, че е свикано нелегитимно, тъй като вече решението за минималното възнаграждение е прието от Министерския съвет.

Още по темата

Бизнес организациите си тръгнаха демонстративно от заседанието, на което останаха само синдикатите и представителите на правителството – Томислав Дончев, Владислав Горанов и Зорница Русинова.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) заяви пред медиите, че днешното заседание е свикано в нарушение на правилата, защото трябва да има петдневен срок при извънредни заседания, а днешната среща е организирана от вчера за днес.

Решенията, които това заседание ще вземе, не могат да бъдат легални и работодателските организации най-вероятно ще ги обжалват, стана ясно от изявленията на бизнеса.

Заседанието приключи бързо без работодателите.

По повод заканата на бизнеса, че ще атакуват решението за минималната заплата, вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че не е обезпокоен и всеки има право да обжалва решение на тристранката.

Той не прие критиката, че заседанието на тристранния съвет е свикано незаконно. "Направихме всичко възможно в тази необичайна ситуация", каза Дончев.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров определи поведението на работодателските организации като "нескопосан опит да атакуват повишаването на доходите в България". Той смята, че поведението на бизнеса "граничи с безотговорност".

По думите му трябва да се прави разлика между бизнеса в България и работодателските организации, защото според него никой от реалния бизнес не приема като проблем повишаването на минималната работна заплата.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов също определи като бойкот поведението на работодателските организации и посочи, че синдикатът е напът да преосмисли възможността за следващи преговори по определяне на механизъм за формиране на МРЗ.

Той посочи, че заплатите в България зависят от политическите фактори и попита защо работодателските организации, които отказаха дискусията, продължават да настояват за ниски доходи в страната.

Тримата министри не можаха да отговорят на медиите дали ще има още едно заседание на тристранката по същата тема.

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Grozd преди 7 години
Obstonationalna bezsrochna bg stachka za europeiski zaplati v rbg - minimum 10 000 euro neoblagaem dohod na glava.
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма такава наглост, ако може работника да е без заплащане най-добре- в целия ЕС бг.работодателя плаща най-ниските заплати,осигуровки ,данъци ,2/3ти са в сивата икономика, кражби от всеки и всичко като за световно и нон стоп недоволни.Изход: терминал 1 и 2 и да си назначат за тия пари пенсионери(докато ги има) и след това внос от третия свят(едва ли ще има желаещи )или фалит
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стратегията е на всеки служител с 500 - 600 лева заплата и достатъчно опит да се назначават на минималната двама от бюрото по труда , за да ги надзирава. Минат ли 6 месеца ги сменяш , а така много се доближава границата между заплатите на двете категории.
50
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 7 години
Бизнесът ще бъде доволен,ако не плащат заплати.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАПРАВЕТЕ ДАНЪЦИТЕ 45%
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ли...защо ли...никой не казва че ДЕМОКРАЦИЯТА е създадена от робовладелци
47
1
 
10
 
! Отговори
Optimus преди 7 години
Направиха ни да избираме дали да сме роби в България или в чужбина.
46
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герберастките гадове искат хората да им работят без пари.
45
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Аз съм българчеРаботодателя е купувач на свободното време и познанията на работници, и намира начин да го продаде.Повечето работодатели от не БГ фирмите имат опит в това, и го правят добре.В България повечето работодатели се занимават повече време,с това как да плащат по малка заплата ,вместо с това как да продадат по най-добрия начин труда които са купили. И от там се получава разликата ,приоритетите на работодателите са различни и резултата също.А навиците не се променят лесно.
44
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До X,Y,ZНикой не се оплаква ,че няма кадри за определена дейност.Кадри има а и могат да бъдат създадени ако се наложи.Много голяма част от българските кадри за в чужбина но и те могат да бъдат върнати ако се наложи.Проблема е в навиците ,на много места ценно качество беше работници които не искат да повишават квалификацията си но и не искат да им се вдига заплатата, но изискването на търсене на работна ръка се промени дават се добри заплати, но последните трябва да вдигат квалификацията си .
43
1
 
14
 
! Отговори
Аз съм българче преди 7 години
Защо в БГ най-добрите работодатели са чуждестранните фирми????????
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде да не критикуваме, нито работодателите, нито работниците.Минималната заплата е политически определима , а не е решение на работодателите.Работодателите които ги засяга , са онези които наемат ниско квалифицирана работна ръка, и нямат интерес от повдигането на квалификацията на работниците.Но те не са тема на дискусията защото това не са постоянно даващи работа, и не допринасят по никакъв начин върху икономиката а са вредни съставки към същата, благоприятни са са единствено за статистиката
41
0
 
22
 
! Отговори
X,Y,Z преди 7 години
Да не ревете после че няма кадри!!!!!
40
1
 
14
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
. Борисов е най-големия робовладелец с половин милион души администрация и също няма интерес да скачат заплатите.----Борисов е работодател на администрацията, моля? Сериозно ли държавата е на Борисов, а държавната администрация негова? Вярвате ли в това? Естествено Борисов се изказва в 1л. ед.ч. и си вярва, че той дава пари, той поави магистрали, училища стадиони...., но ако той реално е собственик а не само във болното му въображение тези строежи щяха да са качествени! Вярвате ли наистина?!
39
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работодателите са крадливи и лъжливи.
38
2
 
15
 
! Отговори
Ludko преди 7 години
До Димо, производителноста на труда е два пъти по малка от тая в европа, но минималната е много по малка от средната за европа. Проблема е структората на обществото, много пенсионери, неграмотни или малкото работещи трябва да издържат много. С ниска минимална още повече от работещите ще изберат терминал 1 и 2, и проблема ще се задълбочава. Или с други думи, няма как да се вдигне стандарта без работа.
37
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хе, ама тия алчни хора,я ако имат бизнес в Франция и Германия и трябва да плащат заплати по 2 - 3 хиляди евро кво ли ще правят ???гадове
36
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е ужасна наглост, недоволни за 200 евро на човен на месец. Времената в които вече няма да има кой да работи, наближават.
35
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Над два и половина милиона българи пък са недоволни от НЕвдигането на минималната пенсия и от обещанието за "вдигане" на всички пенсии само с по 2-3 лева след половин година!
34
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работодателските или Робовладелските?Аман от " назначени капиталисти"