Синият талон – в историята, документите на колата – електронни

Регистрацията на колите скоро ще става само с договор за продажба
14 яну 2017 07:41, Красимир Ангелов
99
Синият талон – в историята, документите на колата – електронни
Снимка: Булфото

Регистрацията на колите съвсем скоро ще става само с договор за покупко-продажба, а автоматизацията на системите в МВР ще направи до края на годината част от познатите документи излишни, съобщава "24 часа".

Сред тях са синият талон към книжката, стикерите за "Гражданска отговорност", техническия преглед и всичко останало, свързано с контрола на пътя.

Още по темата

Цялата тази информация вече ще излиза на таблета на катаджията единствено след въвеждане на данните за шофьора, съобщи за изданието зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.

"В последните месеци на 2016 г. купихме таблет за всяка кола. Сега свързваме системата с други институции", допълни той.

Модернизацията обаче няма да бъде само в документите. Съвсем скоро нови камери за скорост ще снимат колите, ще разпознават номера и ще издават фиш автоматично. По думите на Гунев тази "тиха реформа" ще премахне корупцията в системата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
15
 
! Отговори
див селски рейнджър преди 7 години
Мноо ми е зор. Я документи не носа и без тва.
54
1
 
29
 
! Отговори
Груйчо преди 7 години
Добре, че са таблетите за да се оправи най-сетне нашата държава!
53
2
 
23
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Че то и досега всеки можеше да провери в интернет по ДКН дали съответната кола има валидна застраховка ГО, кога изтича и към коя компания е тя.Новото са само новите таблети на катаджиите.
52
6
 
26
 
! Отговори
Бай Дичо преди 7 години
До До Бай ***. Така е. Познати милиционери ми казват как бъзикат водачите без гражданска. Единия спира, другия в патрулката проверява дали има застраховка в сайта на Гаранционния фонд, като за целта ползва собствен таблет. Иначе ако чукне номера на колата в служебната база данни, вечерта в РПУ ще трябва да представи акт за нарушението. И се почва - вие нямате ГО, глобата е 400 лв, да ти пишем ли ЕГН-то за справка? Почти винаги виновния кляка и дава 100-200 лв, в зависимост каква кола кара.
51
6
 
22
 
! Отговори
До Бай Ганьо преди 7 години
Абсолютно си прав. Корупция се бори с хора, не с техника. Таблети, компютри и т. н. не могат да прилагат закона. В нашата *** наречена България просто нищо не може да се промени. Това е като вица, че когато бърдака не върви се сменят ***, а не креватите.
50
0
 
38
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
А знаете ли ,че има държави в които за регистрация не се ходи в полицията и табелите с номерата можеш да си ги купиш от магазина?Старият собственик обаче трябва да върне старите и да предостави документ за продажбата.
49
1
 
83
 
! Отговори
Коча преди 7 години
Защо ако си купя кола с пловдивски номера а живея във Варна трябва да правя договор за покупко продажба и да пререгистрирам автомобила ? В нормалните страни не е така.Във нормалните страни ако си харесаш на Ханс колата която струва 2000 евра,даваш му кеша и взимаш колата,после Ханс връща талона в кат а във празното поле е написал твойте данни,после кат ти праща новия талон и започваш да си плащаш данъците и тва е ,няма нотариус,няма два процента за държавата,няма мафия,няма простотия
48
1
 
28
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 7 години
Корупция ефективно се преборва с желание и политици родолюбци.С таблети едва ли?
47
2
 
34
 
! Отговори
Коча преди 7 години
Тя регистрацията и сега си е с договор за покупко-продажба,нищо ново.Нотариалната мафия пак си остава във играта,няма никакви чиновнически облекчения.Отново сме далеко от нормалните държави,и после ревът *** ЕС ни са бърка,сега пак ЕС ли ни се бърка ,та пак мафиотски регламент обслужваш нотариалната мафия и държавна печалбарска история ?
46
1
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Да ви имам системата ви както я издокарахте със пръстовите отпечатаци идеята е хубава но пак ще се прецака те отново.
45
2
 
28
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Купихме таблети...абе купете си и Мозъци #!!!
44
15
 
22
 
! Отговори
Мирослав преди 7 години
Аз имам идея са стикерите на стъклото. В чужбина хората които минават да видят дали си си платил синята зона гледат и дали имаш преглед и гражданска. Ако не си платил синята зона пишат фиш. Ако нямаш преглед или гражданска ти пишат още една глоба. Според мен това е още един метод за контрол. Защо аз си плащам съвестно гражданската, данък МПС всяка година за да мога да мина прегледа, а някой минава тънко? Да не е "по-умен" от мен?
43
7
 
30
 
! Отговори
Мирослав преди 7 години
Идеята е добра, дано само системата да работи както трябва! Връчват ти глобичката на място и остава само да я платиш. Дано да сложат и ПОС терминали скоро да може джигитите да плащат наистина, а не да се получава че не могат да ги намерят! Аз спазвам правилата на пътя! Който нарушава ще плаща! Българина не го ли удариш по джоба си прави каквото си иска!
42
1
 
33
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Защо на всички новини трябва да реагирате негативно?Идеята е добра, даже много добра.Въпросът е наистина това бъдеще време "ще бъде", "ще стане", единствено това е притеснителното. Нека изчакаме да видим. Аз се чудя обаче какво правим тия, които вече сме си платили Гражданска Отговорност за тази година и сме лепнали стикерите?Заварено положение ли е?
41
1
 
5
 
! Отговори
прагматик преди 7 години
"Цялата тази информация вече ще излиза на таблета на катаджията единствено след въвеждане на данните за шофьора, съобщи за изданието зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев."-Ако беше казал "ДКН" щях да повярвам.
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
po cql svqt e taka nikoi ne te spira samo ti idvat chestitkite i imash otstapka ako platish do 14 dni. Nqma korupciq nqma az sam edi koi si.
39
1
 
16
 
! Отговори
наздраве преди 7 години
Честита Василица катаджий !
38
7
 
29
 
! Отговори
възмутен преди 7 години
Защо се купуват таблети преди системата да е готова? За да остареят и да купят нови с поредната далавера ли? Писна ми от това пилеене на пари на мой гръб!
37
2
 
24
 
! Отговори
Живко Марков БНРП преди 7 години
Всичката пара отива в свирката драги ми управници а не в колелата тя затуй клетата ни Родина е на това дередже.А някоя мутра като блъсне гражданин на пътя с месеци не може да установите кой е собственика на МПСто.
36
2
 
18
 
! Отговори
Питащ преди 7 години
Това важи ли за винетките? За един преател питан.