930 лева месечно за дете с увреждания. Става на 18 и какво?

Родител: Тази стъпка не е достатъчна и не решава проблемите!
Обновена: 16 яну 2017 12:37 | 16 яну 2017 12:36, Петя Славова
61
930 лева месечно за дете с увреждания. Става на 18 и какво?
Снимка: архив, Булфото

След протестите на родителите на деца с увреждания управляващите решиха, че лицата с над 90% инвалидност ще получават по 930 лева месечно. Хората обаче са категорични, че тази стъпка не е достатъчна и не решава кардинално проблемите.

"За управляващите, които би трябвало да имат грижата да улесняват всички хора, децата с увреждания живеят до 18 години и след това изведнъж изчезват. След като навършат 18 години стават отговорност само на родителите си", обясни пред Bulgaria ON AIR Валентина Христова, майка на дете с увреждания.

Още по темата

Тя добави, че влиза в графата "родител на дете с увреждания" и може още три години просто да получава парите, които се отпускат, но това не я прави щастлива, защото нейното момиче ще порасне.

"Не работя, защото се грижа за детето си", подчерта Христова и допълни, че единият родител в семейството задължително трябва да спре да работи, за да се грижи за детето си, щом то навърши 18 години.

"Няма индивидуален подход към хората с увреждания - един има нужда от някакъв тип рехабилитация, друг няма такава нужда, а от друг тип услуги. Социалните работници не разбират от работата си. Родителите сами се борим за бъдещото на децата ни, а не чрез разни организации", каза още Валентина Христова.

Изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски споделя мнението, че е направена първата стъпка, но тя не е достатъчна, защото засяга децата до навършване на 18-годишна възраст.

"Трябва да се намери решение, особено когато става въпрос за тежки случаи. Трябва да осигурим достатъчно услуги и средства за рехабилитация на тези хора. Да се индивидуализира помощта за всеки един човек. Те са в различна ситуация, особено когато става въпрос за тежки ментални увреждания. Няма как да третираме еднакво всички хора с увреждания", обясни той пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Минчо Коралски отбеляза, че действащото правителство е започнало процес за промяна в експертизата за нетрудоспособност и това трябва да е един от приоритите на новото правителство.

По думите му заедно с експертизата ще бъдат решени проблемите на пенсионното осигуряване на хората с увреждания.

"Пенсиите са твърде малки, а същевременно има хора, които успяват да се доберат до инвалидни пенсии без да се нуждаят от тях", посочи той.


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи голяма помощ ще получават само тези които са останали инвалиди преди 18 годишна възраст а другите кучета ги яли!
44
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спартанците са го измислили много отдавна и е доста хуманно и за двете страни.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 50
През цялото време се опитвах да те убедя, че това са хора, но никъде не съм писал за соц.помощи. Това за "пожизнените инвалиди" е твой термин и сега приписваш авторството му на мен. Върни се да прочетеш къде съм го казал)) Ако мислех така, нямаше аз да те питам аз Хокинг, а ти мен.
Ти поддържаш идеята за геноцид в името на общественото благополучие.
Това е цинизъм и социопатия.
42
0
 
3
 
! Отговори
До 51 преди 1 година
Прочетох и твоите постинги, и тези на човека, с когото спориш. Мисля, че истината е някъде посредата.
Но ми дойде на ум и нещо друго. Много правилно поставяш въпроса дали някой има право да решава кой да живее и кой - не.
Проблемът е там, че у нас вече повече от 70 г. едни хора са решили максимално да затруднят възпроизвеждането на интелигентни индивиди с високи критерии и градивна нагласа. Ако тези последните бяха толерирано мнозинство, тогава и проблемът с инвалидите нямаше да е така болезнен.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 48
Последно, не знам за теб, но аз не мисля, че мога да реша кой да живее и кой не.
Щом ти си мислиш, че можеш, добре. Но не упреквай другите за"тази слабост"
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 48

Според теб обаче той трябва да клекне в дома си, да гледа в една точка целодневно и да му дават социални помощи.
............
Това пък къде съм го написал?
Ако поддържах такава идея нямаше да те питам за Хокинг
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 45

Стивън Хокинг инвалид ли е според теб?
38
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брей, брей, ама чак пък и нагли. Знаете ли колко хора бъхтят по цял ден лятно време на 40 градуса, зимно на -20 за двойно по-малко пари от въпросните 930 лв. Значи по цял ден стоят вкъщи на топло, гледат сапунките и с най-голямата си наглост продължават да искат от държавата. Ами аз не искам с моите пари да храня чужди майки и деца. Държавата не храни моите. Аз съм го правил, така че моя е отговорността да ги отгледам и изхранвя. Всеки да си носи кръста.
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 41
Не си лош, отчаян си. Неудовлетволен си. Пишеш грамотно имаш самочувствие, но поради едно или друга причина това не ти дава усещането, че си важен.Компенсираш то като ми слагаш етикети и си мислиш, че ме обиждаш като ме наричаш ревяща женичка.
Как реши, че съм жена? Имаш проблеми с непокорни жени ли?D
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички само плюят в една или друга посока.Никой не пише в другите държави как е.
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 39

Ти покри почти всички критерии за диагноза социопатия.
Казвам ти го професионално и напълно безплатно. От загриженост.
34
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз мисля, че № 37, 38 е дефектен и е направо за трепане. Дори лично бих "спасил" обществото от подобни изззроди.
33
1
 
5
 
! Отговори
до 37 и 38 преди 1 година
Това, които пишеш по нищо не те отличава от машините. Просто казвам, не те обиждам.
Ти би убил "дефектните", т.е непризводителните хора.
Като в Спарта, щом не става за войн, го убиваме.
Аз мисля, че ти си дефектен, но не бих те убил. Някой ден ще разбереш защо.
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
Държавата не ви е касичка, не е благотворитено дружество, мойте данъци няма да отиват за вашето отглеждане.
--------
С риск да те шокирам, ще ти кажа, че за лудниците и домовете също плащаш)) с ТВОИТЕ данъци.
Верно некой е за лудницата, но не тези, които си гледат болните деца.
31
1
 
6
 
! Отговори
h преди 1 година
8 души с богатство, равно на притежаваното от 3,6 млрд. души

Още въпроси защо няма пари за нищо в тая територия???
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбирам да бяхте казали " не искам от моите пари да се дава за тези помощи", но реакцията " а на нас защо не дават помощи" типично по български, много ме подразни. Значи проблемът е само, когато няма дойна крава и за теб.
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не би да сме единствената страна с болни деца и хора с увреждания? Хората са го измислили отдавна. Достатъчно е измислената ни Държава да командирова десетина служители в Западна Европа и да приложим техния опит тук. Лесно е. И никой няма да ни съди за авторски права. Само трябва дебелия ггъз на някой чиновник да се раздвижи.
28
3
 
11
 
! Отговори
ууу преди 1 година
До Сократис и Възмутена

Явно не ти харесва, че хората разсъждават и имат собствено мнение. И че не искат да бъдат дойни крави на вечно жалващи се музиканти, артисти ... инвалиди.
Не пожелавам на никого страдания, но и аз няма да страдам заради тарикати. Това сме - бедна държава с най-ниските пенсии и заплати - и затова хората реагират така.
27
6
 
14
 
! Отговори
До "Сократис и преди 1 година
А ако знаеш от вас как ги е гнус хората от вас които си мислите че целия сват ви е длъжен.Инвалиди винаги е имало и ще има но някои превърнаха трагедията на децата си в добър доход държавата да храни покрай децата им и самите тях.Значи тези които пишат истината са лоши и късогледи а ти която пожелаваш и те да имат такива деца и внуци каква си?Каквото си заслужила Господ това ти е дал.Всеки трябва да си носи кръста достойно!
26
2
 
9
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
Сократис засяга един болен проблем, който наистина е язва в нашето общество. Никой не носи вина за тежките недъзи на една част от тези нещастни деца.
Другата част обаче се раждат благодарение на изброените от Сократис безобразия, а държавата в най-добрия случай симулира някаква превантивна дейност, но продължава да дундурка разпасания безотговорен "електорат".

"Възмутена" засяга друг важен проблем.Аз ще добавя: Какво прави държавата, за да стимулира раждаемостта сред градивните, отговорни хора?