930 лева месечно за дете с увреждания. Става на 18 и какво?

Родител: Тази стъпка не е достатъчна и не решава проблемите!
Обновена: 16 яну 2017 12:37 | 16 яну 2017 12:36, Петя Славова
61
930 лева месечно за дете с увреждания. Става на 18 и какво?
Снимка: архив, Булфото

След протестите на родителите на деца с увреждания управляващите решиха, че лицата с над 90% инвалидност ще получават по 930 лева месечно. Хората обаче са категорични, че тази стъпка не е достатъчна и не решава кардинално проблемите.

"За управляващите, които би трябвало да имат грижата да улесняват всички хора, децата с увреждания живеят до 18 години и след това изведнъж изчезват. След като навършат 18 години стават отговорност само на родителите си", обясни пред Bulgaria ON AIR Валентина Христова, майка на дете с увреждания.

Още по темата

Тя добави, че влиза в графата "родител на дете с увреждания" и може още три години просто да получава парите, които се отпускат, но това не я прави щастлива, защото нейното момиче ще порасне.

"Не работя, защото се грижа за детето си", подчерта Христова и допълни, че единият родител в семейството задължително трябва да спре да работи, за да се грижи за детето си, щом то навърши 18 години.

"Няма индивидуален подход към хората с увреждания - един има нужда от някакъв тип рехабилитация, друг няма такава нужда, а от друг тип услуги. Социалните работници не разбират от работата си. Родителите сами се борим за бъдещото на децата ни, а не чрез разни организации", каза още Валентина Христова.

Изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски споделя мнението, че е направена първата стъпка, но тя не е достатъчна, защото засяга децата до навършване на 18-годишна възраст.

"Трябва да се намери решение, особено когато става въпрос за тежки случаи. Трябва да осигурим достатъчно услуги и средства за рехабилитация на тези хора. Да се индивидуализира помощта за всеки един човек. Те са в различна ситуация, особено когато става въпрос за тежки ментални увреждания. Няма как да третираме еднакво всички хора с увреждания", обясни той пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Минчо Коралски отбеляза, че действащото правителство е започнало процес за промяна в експертизата за нетрудоспособност и това трябва да е един от приоритите на новото правителство.

По думите му заедно с експертизата ще бъдат решени проблемите на пенсионното осигуряване на хората с увреждания.

"Пенсиите са твърде малки, а същевременно има хора, които успяват да се доберат до инвалидни пенсии без да се нуждаят от тях", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До илианТака е, защото няма адекватен подход спрямо различните типове инвалидност.Аз мисля, че държавата може да осигури надомна работа, а също и такава извън дома, която хората с по-лека инвалидност да могат да вършат. Така хем ще имат прилични доходи, хем няма да са изолирани от обществото, което ще се отрази благотворно на личния им живот, хем ще имат далеч по-добро самочувствие.Със 137 лв и куче не можеш да отглеждаш, ако си решил да му осигуриш що годе добър кучешки живот.
24
1
 
19
 
! Отговори
Да не дава Господ преди 7 години
никому детенце с такава тежка инвалидност!Държавата ще облекчи патилата на такива семейства, хуманно е.Тревожи ме обаче мисълта колко са онези, които ще издействат документи за фалшива инвалидност, а също и тези, които нарочно осакатяват малки деца, за да ги използват за просия? Вторите няма да ги трогнат тези 930 лв, ще ги прибират и пак ще карат децата "да заработват" по улиците.Пресече ли се тази жестока, престъпна практика,спестените пари да се ползват за хора над 18г. с тежка инвалидност
23
9
 
17
 
! Отговори
Сократис и Възмутена преди 7 години
Като ви чета простотиите, и на Вас се полагат пари като инвалиди. Възмутена, радвай се на здравото си дете, дано излезе стока от него. Сократис, който се изхожда с цялото високомерие на незасегнат от проблема човек- вншмавай да не застигне- ако не деца, то внуци, а за тях боли повече. Пък после говори за алкохолици и кръвосмешения, лош и късоглед човек. Как не ви е срам и двамата, не знам. Гнус ме е от такива като вас.
22
1
 
28
 
! Отговори
АХ преди 7 години
Инвалид първа група с придружител, на количка, получавам 264лв всичко.Пподчертавам, че аз не съм се направил по желание инвалид, държавата е дала шофьорска книжка на некадърник, който ме докара до тук! Проблем са и количките, трябва да има индивудален подход, има колички по над 1000лв(водят се активни) леки удобни преносими здрави, а тези дето ги дават от АСП(486лв) са за хора които ги ползват само от стая в стая! В АСП работят некомпетентни политически назначавани хора, това е факт!
21
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да повярвам , че завидяхте за 900 лева на тези измъчени майки!
20
8
 
16
 
! Отговори
Normalen преди 7 години
До Възмутена -16Г-жа това което сте написала само показва до каква степен е болно българското общество. Да искаш инвалидите да не получават адекватна помощ от държавата само говори за степента на безчовечие до която са стигнали некои бьлгари. А и да попитам - Какво предлагате? - Да се избиват инвалидите да не ви пречат или ??? Цялото ви писание е анти-човешко
19
1
 
10
 
! Отговори
илиан преди 7 години
эащо има такава раэлика инвалиди с 60 процента получават по 137лева как ще иэдьржат тези болни хора,,,Срамота е,
18
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Децата преди всичко са отговорност на родителите , здрави, болни, няма значение. Това да просиш помощи от държавата, когато и детето ти ,и ти сте здрави ми напомня за онези, които иначе толкова мразим и критикуваме, че за ***.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Родителите се осигуряват за всички осигурителни случай И КАКВО ? Държавата не им изплаща детски надбавки.
16
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На здравите деца се полагат доста неща - безплатно образование, здравеопазване ( колкото и да са некачествени), доста отстъпки и намаления и т.н. Истината е, че ако ти се роди дете с увреждане на практика и ти ставаш инвалид. Тази майка е направила услуга на държавата, че е решила да си гледа детето, вместо да го захвърли в дом и си заслужава близо 1000 - та лева, много повече от разни 13 годишни здрави и прави родилки.
15
6
 
19
 
! Отговори
Мит преди 7 години
Днес давах за някаква родила момиче. След това родила момче с генно заболяване и е починало на 4 месеца. И отново решила, че ще роди и естествено отново дете със същото заболяване. И сега тръгнала да иска помощ. Не мога да разбера защо такива само размножават хора с увреждания като виждат, че имат генни заболявания и продължават да се произвеждат болни. И след това започват да реват държавата, държавата, тя е длъжнаА аз се чудя на тези държавата какво им е виновна, че те са болни и раждат.
14
13
 
27
 
! Отговори
Възмутена преди 7 години
А защо на здравите деца не се полага НИЩО?! С риск да ме обвините в какво ли не ще кажа, че здравите деца, които не получават нищо, някой ден ще издържат такива като нейното. Моето дете не получава детски, въпреки, че доходите ни не са високи, но надхвърлят минимума. Не казвам, че не трябва да им се дават пари, но това са почти 1000 лева от джоба на данъкоплатеца. Стига вече с този популизъм. Тази обиколи и орева всички телевизии. Било цяло щастие да има такова дете. Тогава да спре да проси.
13
1
 
14
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Наскоро рових по нормативните документи на ТЕЛК, за да видя как там стои въпроса с аутизма. Оказа се, че това понятие е на изчезване в документте на ТЕЛК и при това беше дефинирано само за деца. Навърши ли ли детето 18 години, аутизма сякаш изчезва и за ТЕЛК болни от аутизъм вече няма.
12
21
 
24
 
! Отговори
Сократис преди 7 години
И кои деца получават 930лв месечно освен изброените?Та тези родители какво искат-цял живот ли да получават тези пари?Ще ме обявят в безчовечност,но защо не се погледнат нещата от корените?Дайте статистика увредените деца масово в какви семейства се раждат и от какви родители!Хайде дайте я и ще видят всички,че в основата на проблема не са децата (разбира се) а самите родители-малолетни майки,алкохолизъм,наркотици,кръвосмешение...Да,има и изключения,но те са малко във сравнение с описаните...
11
10
 
9
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Вижте сега, грижа за хората с увреждания, вкл. и децата, имаше преди 1989-та година, но вие не искате сега да живеете така, а искате живота на хората с увреждания да зависи само и единствено от родителите им. То не става едни неща да са както преди 1989-та година, други да са както вие искахте след 1989-та година. Сега ще е така - всеки сам за себе си и родителите да се оправят сами. Ао искате държавата да помага, значи искате да се върне байтошовото време.
10
3
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
До АнонименМожеш да се сърдиш само на коминтерна и 9-ти септември.Социялизъм се прави чрез капитализъм. Справка - върви в Бавария и виж сам.Хубави неща се правя с пари само.
9
1
 
19
 
! Отговори
Нас преди 7 години
До къде ни докара държавата!!! Визирам всички партии без изключение!!! В някои текстове се противопоставят здрави деца срещу болни! Това е Българи ни да си здрав ни да си болен !!!
8
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що ми слагате минуси, бе? Нещо не ви отърва ли?! 80-годишна жена заедно със психично-болните си дъщеря и син, за които се е грижила цял живот умират в дома си от студ. Това нормално ли е да се случи във века, в който хората ще кацнат на Марс!!!???? Народееее????
7
4
 
29
 
! Отговори
Баща на аутист преди 7 години
Отвращава ме подобна наглост, заради такива късогледи искания някой ден хората ще се сетят за "решението" на Хитлер. Колкото и пари да ви дават, децата здрави няма да станат и "достоен" живот дето го бълнуват тия няма да има. Свиквайте, живота е такъв.
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Здравите деца не са в по-добро положение дори преди 18-ет годишна възраст. Огромното мнозинство живее в недоимък.