Майка на психар живее в ад от години, прибират го, пускат го

В болничната ни психиатрия нещата обаче били в пълен хаос
Обновена: 16 яну 2017 14:52 | 16 яну 2017 14:50, Камелия Цветанова
21
Майка на психар живее в ад от години, прибират го, пускат го
Снимка: Reuters, архив

Институциите нехаят за проблем с психично болен младеж, сигнализира неговата майка Запрянка Балабанова пред БНР.

Още по темата

Нейният живот се е превърнал в кошмар, защото е тормозена непрекъснато от болния й син.

В рамките на 4 години синът на Балабанова лежи в психиатрия през три месеца за по няколко седмици. Бил е настаняван в психиатрия дори с полиция.

След това отново се връща вкъщи, където продължава да тормози майка си. Той чупи всичко, което попада в ръцете му, буйства, пали. Задържат го в психиатрия, но ефект от лечението няма.

Лекарите са обяснили на майката, че повече не могат да се справят със сина й и тя трябва да търси институции, в които да го настани. Майката настоява болният й син да бъде настанен в специализиран дом или да му бъде приложено адекватно лечение.

Според д-р Цветеслава Гълъбова, която оглавява специализираната болница по психиатрия в Курило, проблемът е в това, че липсва системата, която да облекчи семействата на болните в грижата за тези пациенти.

"За съжаление ние все още не си поставяме за цел да излекуваме психично болния, защото това не е възможно, но е възможно със съвременните медикаменти и система за подпомагане на близките на психично болните, те да водят един много различен от този начин на живот, да не ги чувстват като тегоба и да бъдат пълноценни", коментира тя.

Д-р Гълъбова смята, че именно заради липсата на такава система води до това противопоставяне на едните срещу другите, на създаването на обществените настроения срещу пациентите на психиатриите.

"Те не са изроди, не са престъпници, а имат нужда от грижа и внимание. Семействата на болните са оставени сами на себе си да се справят кой, както и докъдето може. И ето - стига се до това да се казва "Искам да го приберат". Използва се една терминология, която е обидна и унижаваща достойнството на тези хора. В крайна сметка те не са виновни, че са се разболели", каза тя.

Според нея вината проблемът идва и от това, че психиатрите не са били достатъчно настоятелни, за да стана факт психиатричната реформа.

"Психиатричната реформа като част от общата реформа в здравеопазването за съжаление изобщо не се случи, особено в частта болнична психиатрия. В болничната психиатрия нещата са в пълен хаос", обобщи д-р Гълъбова.

Все още няма единен регистър на психично болните.

"Регистърът сам по себе си няма по-добре да лекува болните, но ще осигури данни за планиране на разходите в тази сфера на здравеопазването", подчерта Цветеслава Гълъбова.

Тежките и финансовоемки психиатрични заболявания имат стабилен, твърд процент на заболеваемост и лекарите могат да предвидят всяка година колко новозаболели могат да очакват, смята тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Психар е
9
6
 
19
 
! Отговори
Антоний преди 7 години
Този младеж е болен. Психар е например Сидеров :) Усещате ли разликата?
8
3
 
28
 
! Отговори
i.e. преди 7 години
Срам за днес.бг за начина, по който са нарекли човека в заглавието. Дори и в статията е написано мнението на лекар да не се използват такива обръщения
7
2
 
26
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Тези хора са оставени на съдбата ! Безхаберието е тотално,здравната реформа никаква , не се водят на отчет! И в парламента може да има такива !
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Здравната ни система спрямо хората с увреждания и психично болни хора е под всякаква критика. Трябват ни спешни решения на държавно ниво, а не само статии, а по ТВ бълвочи.
5
3
 
26
 
! Отговори
пазарна медицина преди 7 години
Не обвинявам нещастните хора с психични заболявания, че са такива. Но има нещо страшно садистично в държавно-обществената система, която се "грижи" за тях. А за кой ли болен има "система" с адекватни грижи? Ние сме изоставен народ на произвола на съдбата. Измъчват ни, ние мъчим себе си, мъчим другите около нас. Да не говорим, колко опасни са някои оставени "да се социализират" психично болни! От неочакван удар на една такава съм хронично болен. А "реформите" на Мусков са смъртоносни, престъпни.
4
2
 
33
 
! Отговори
художника преди 7 години
В този Ад от години живеем всички и най-вече възрастните хора, заплашвани, пребивани, убивани от едни други "луди" с *** венци. Нарочно слагам кавички, защото те се ползват с правата на лудите- Демек, НЕ носят никаква отговорност за действията си. Прибират ги, пускат ги и ... така до без край.А бе България си е пълна Лудница, Те това е !!!
3
4
 
21
 
! Отговори
"ИскамДаГоПрибе преди 7 години
"терминология, която е обидна и унижаваща достойнството на тези хора".Много удобна формулировка. Само че в какво се превръща животът на семействата, от които се изискват "грижи и внимание" спрямо подобен болен човек? Вечно ще живеят като на тръни, дебнейки болния - дали си е изпил лекарствата, дали няма признаци на влошаване на състоянието му, дали не руши нещо или не вреди някому. А какво да кажат съседите, треперещи да не би болният да посегне на децата им?Буйстващ ли е - в психиатрията!
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Основният проблем натези болни е, че не си пият лекарствата. Изписват го от болницата и той:"как така, да не съм луд , че ще пия тези лекарства?"След месец натрупаният запас от лекарството в организма се изчерпва и момчето е отново с простъпи. Но с всеки нав пристъп, възможността за лечение намалява. Стига се до клошарите по улиците. Виждаме ги. Те са кротки, мръсни, говорят си със себе си и с въображаемите събеседници.
1
6
 
33
 
! Отговори
отново преди 7 години
Възмутена съм от подбора на определението за болния в това заглавие.