Ненчев наредил: Без договори с Русия за МиГ-29

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу министъра в оставка
56
Ненчев наредил: Без договори с Русия за МиГ-29
Снимка: архив, БулФото

Софийската градска прокуратура е внесла обвинителен акт срещу министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев в Софийския градски съд, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Още по темата

Ненчев е обвинен в престъпление по служба, извършено при условията на продължавано престъпление, с две отделни деяния, осъществяващи поотделно състава на едно и също престъпление.

Според прокуратурата от престъплението са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е квалифициран като особено тежък.

Според събраните от държавното обвинение данни, за времето от 05.05.2015 г. до 09.09.2015 г., като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – министър на отбраната, Николай Ненчев не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за отбраната и въоръжените сили и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно-въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.

На 26.04.2015 г. между Министерство на отбраната (МО) и АО "РСК МИГ" са били подписани два договора за удължаване на ресурса на два двигателя и ремонт на два двигателя и кутия за самолетен агрегат за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666 лв.)

Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова, да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в АО "РСК МИГ".

Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството.

В периода от 07.11.2014 г. до 29.03.2016 г. Ненчев също не е изпълнил служебните си задължения, като в нарушение на закона не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29 и не осигурил авиационната безопасност и летателната им годност.

От престъплението са настъпили значителни вредни последици за Българската армия - спаднал е нальотът на пилоти от ВВС на 33 часа за една година при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти поради разтренираност.

Действията на министър Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци.

Предстои СГС да насрочи разглеждането на делото.


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
0
 
! Отговори
4epa преди 1 година
RUSKATA PROKORATURA LI GO OBVINIAVA !!!!!!!!!!!!!
47
1
 
2
 
! Отговори
bigpick преди 1 година
Човека не е виновен , бе , хора ! Той толкова може. Вина има този който го е сложил там да ни мъти водата. И не е само този министър , който не е на мястото си. Да не говорим и за други служби и службички. И неговото обвинение е имитиране на дейност. Всяко чудо за три дни.
46
2
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 1 година
Нека да го разследват и дано да го осъдят. Ще бъде урок за тези, които в бъдеще решат да поставят на първо място слугуването на чужди интереси.
45
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната фалшива хибридна новина.
Изобщо няма да има такова нескопосано обвинение!
Това да предизборни тролски новини, под диктовката на Русия.
Нищо истинско.
44
19
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
До па той
Какво земеделие е съсипал Ф. Димитров? Всичките АПК и ТКЗС работиха на загуба и се крадеше като за последно. За средновековната технология да не говорим - коне, мулета, каруци, ръчен труд - накрая пенсия 36 лв.
43
3
 
20
 
! Отговори
па той преди 1 година
А кога ще подведат под съдебна отговорност Филип Димитров за съсипване на земеделието, Иван Костов за разрушаването на индустрията и фалшивия крадлив цар за предаването на естествените монополи в ръцете на чужди държави?
Хайде отваряйте остров Персин и ги прибирайте да си играят карти в килиите!
42
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ви е сладко! Кой не скача е червен, нали така? Ами айде скачайте сега , ахаха!
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ивчо
Той и министъра е абдал от по-високо ниво.
40
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ивчо
абдали заблудени от антируска омраза има тук

Не са абдали, просто никой не ги наема на привлекателна работа и са със слугински манталитет.
39
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 29
Нали договори се подписваха на конкурента основа

Но не и когато има особени права, това е самолет с огромна мощност, висока цена а не доставка на долни гащи и джанки за компот на прост гербаджия.
38
2
 
21
 
! Отговори
ивчо преди 1 година
такива абдали заблудени от антируска омраза има тук, че са съгласни да гинат български пилоти , само да доказват болните си фантазий за калпава руска техника.
37
0
 
3
 
! Отговори
до 34 Кьци преди 1 година
ти си луд
36
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май забравяте че и новоизбрания президент има праст в тази работа и неговия подпис е някаде там до колкото знам тои сащо е препоръчал поляцити. И наче говори за добри отношения с русия.никога няма да стане тази работа.16145
35
4
 
26
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Зад Ненчефф стои премиерът,който естествено му е наредил това.Но за сега пукат само...бушоните на Тиквата,а той се готви за...нов мандат с...нови бушони.
34
5
 
8
 
! Отговори
168 преди 1 година
Само си представете какво го чака Цацаров ,след две години !!!!! Лошо Цацаров, лошо !!!!!!
33
33
 
5
 
! Отговори
къци преди 1 година
Ненчев дава пример ,как трябва да се мачка и неутрализира рускиат , кремълски башибозук и пияници !!! Нямат работа в България !!!!
32
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вредни последици за Българската армия ! - къде е тая армия бе Царацацаров?
Видяхме камиона дето ринеше снега в Добричко ! - ми той няма живи съученици бе.
Как ще съдиш някого за нещо което не съществува ? - Смешницииииии !!!
31
3
 
30
 
! Отговори
Д. Димитров преди 1 година
Национален предател!!!! За тоя и за всички слуги на чужди интереси... съд, съд и пак съд на жълтите павета пред целия български народ!!!!! ДО КОГА???
30
3
 
26
 
! Отговори
ДЕСИ преди 1 година
Всички соц.страни си ремонтират миговете в Русия .
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали договори се подписваха на конкурента основа и подадени оферти след подадени обяви в някакъв вестник и желаещи наши и други конюнктурни агенци и фирми от бранша зависимо и независимо на кого или от кого заради качествени показатели явили се за изпълнение на проекта и желаещи добро изпълнение като за ярмия.