Тест: 85 млн. лв. за работа на 12 000 безработни

Пилотната програма е предложена от социалното министерство
16 яну 2017 07:56,
13
Тест: 85 млн. лв. за работа на 12 000 безработни
Снимка: архив "Булфото"

85 млн. за осигуряване на заетост на 12 000 трайно безработни. Това е поискало социалното министерство, за да тества пилотна програма за наемане на 10% от хората, които нямат работа повече от година, съсредоточени в Северозападна България.

Идеята обаче е срещнала неодобрение във финансовия министър Владислав Горанов. Не за друго, а защото, според него, предложените мерки няма да доведат до подобряване на работната сила, пише вестник "Сега".

А новата програма за безработните над 1 г. е разработена и само чака финансиране, обясняват от социалното министерство.

Мерките са насочени към продължително безработни, безработни на социално подпомагане, безработни без квалификация и професия, неактивни и обезкуражени.

Парите обаче са повече, отколкото целият бюджет за заетост.

За седма поредна година националният план за заетост е разчетен на 73 млн. лв., въпреки че междувременно минималната заплата се увеличи от 240 на 460 лв. Така парите стигат за все по-малко заети.

"При недостатъчно предлагане на работни места на първичния пазар и бързото развитие на технологиите продължително безработните и лицата без квалификация не могат да си намерят работа. За тях единствената възможност да придобият квалификация и да започнат работа е включването им по мерки и програми за заетост и обучение", мотивират се от социалното министерство.

Трайно безработните у нас към края на ноември миналата година са 101 000, докато миналия юли са били 117 хил. души.

Тези без квалификация и образование са 141 000, като спрямо юли 2016 г. намаляват с около 7000.

Общата безработица в страната иначе достига най-ниски нива от 8 години - 261 000 души, сочат данните на Агенцията по заетостта.

Според Европейската комисия обаче дългосрочната безработица продължава да бъде нарастващ проблем в България.

"Обхватът на активните мерки, насочени към трайно безработните, остава недостатъчен. Програмите за обучение на дългосрочно безработните до този момент са в много малък мащаб и ще трябва значително увеличаване, за да бъдат ефективни", признават от социалното ведомство.

На този фон парите за субсидирана заетост за 2016 г., насочени към продължително безработните, бяха едва 6.6 млн. лв. Колко ще са тази година ще стане ясно към края на януари.

Друг голям проблем на субсидираните мерки за заетост е тяхната неефективност.

От 2003 до 2011 г. държавата е похарчила 1.5 млрд. лв. за такива мерки, с което е повишила заетостта в страната с едва 2%, показа изследване на министерството на труда.

Според други анализи 16% от участвалите в мерки и програми за заетост са си намерили работа само благодарение на участието си в тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
До Инспектор преди 7 години
В твоя коментар се съдържа важно напътствие - крути мерки за ограничаване на раждаемостта сред неградивните елементи на обществото.Онези, които са си дали труда да получат висока квалификация, ще намерят начин да бъдат полезни и на себе си, и на обществото дори в един високотехнологизиран свят.Ако пък се размножават неградивните, тогава рано или късно светът ще претърпи деволюция. И сега имаме нагледен пример за това - нахлувайки в белите страни, пришълците налагат своите ди/вашки традиции.
8
0
 
1
 
! Отговори
Вероятни отговори на преди 7 години
въпросите от 8:1. Парите (85 милиона лева) ще бъдат отпуснати, за да бъдат отново поглезени онези, които не си дават зор да получат квалификация и професия, а предпочитат да лежат у дома - зиме на топло, лете на сянка - и за развлечение да правят деца като на конвейр, та да има повече пари и от детски надбавки, защото социалните помощи им се струват недостатъчни.2. Някой много се страхува от българска нация, в която водещи и многочислени са материално обезпечените, интелигентни хора!
7
0
 
1
 
! Отговори
Продължение на №7 преди 7 години
Защо управляващите не поразсъждават по следните въпроси:1. След като досега мерките, свързани с тази "субсидирана заетост" са се оказали неефективни, тогава чий х/й вместо 6.6 милиона лева са решили да отпуснат 85 милиона лева, тоест 12-13 пъти ПОВЕЧЕ ПАРИ?!2. Какво ли ще се случи, ако тези 85 милиона лева се дадат за осигуряване на работни места за висококвалифицирани млади хора, а също и за стимулиране на раждаемостта на онези българи, които са "градивни" по дефиницията на Виктор Орбан?
6
0
 
1
 
! Отговори
НАПРАВЕТЕ СИ ИЗВОД преди 7 години
Общ брой на безработните в страната - 261 000 души.От тях без образование и квалификация са 141 000 човека.Така наречената "субсидирана заетост" (такава, за която ще се похарчат 85 милиона от парите на данъкоплатците) е ориентирана към "безработни на соц.подпомагане, безработни без квалификация и професия", също и към "неактивните" безработни (тези, които не си дават зор да си търсят работа)!Досега за "субсидирана заетост" са отпускали 6.6 милиона лв, но мерките се оказали неефективни!
5
0
 
4
 
! Отговори
маке преди 7 години
преквалифицирайте се бре хора личен пример от машинен инженер кад кам технологий се преквалифицирах на овчар и пияница
4
0
 
9
 
! Отговори
Инспектор преди 7 години
Машини и роботи заемат работни места в световен мащаб и безработните ще стават все повече. Фолксваген например бълва по 5 000 коли на ден, почти изцяло от роботи.Явно трябва нова система за разпределяне на парите.Огромна част от хората нямат достъп до раб. места, дори да са със супер квалификация.А тези 85 млн.са на вятъра.
3
1
 
4
 
! Отговори
Рага рага преди 7 години
Идеята обаче е срещнала неодобрение вьв финансовия министьт Издислав Горанов!____________________________________________Издиславе, това не са само роми неквалифицираните млади кадри! Дай шанс на младото поколение инак все по често ще се чува бьлгарския език в чужбина! Ще си останеш с пенсионерите в Бьлгария Издиславе!
2
1
 
17
 
! Отговори
оф ле-лее... преди 7 години
знаеме ги ттия програми....
1
0
 
7
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Ами защо Горанов ще ги даде!? По добре им е на ПОМОЩИ !!! И този ще ни говори за интеграция !!!