Ядем пестициди за 60 млн. лева, преди били... бойни вещества

Внасяли ги от Турция и Сърбия и ги складирали на границата
17 яну 2017 08:58,
49
Ядем пестициди за 60 млн. лева, преди били... бойни вещества
Снимка: Reuters, архив

Над 60 милиона лева е стигнал нелегалният внос на продукти за растителна защита у нас през миналата година. Това съобщи председателят на Българската асоциация за растителна защита доц. д-р Петър Николов пред "Труд". За сравнение през 2015 г. той е възлизал на около 30 млн. лева.

Тези продукти са канцерогенни и са опасни както за селскостопанската продукция, така и за пчелите например, допълни той.

Най-големите количества идват от Турция, но внос има и от Сърбия и Македония. Голяма част от продуктите, които влизат от Турция, в миналото са били бойни вещества, а повечето от тях са забранени за производство и употреба в Европейския съюз, обясни доц. д-р Николов.

Внасят се на малки количества и се складират около границата. След това нелегална дистрибуторска мрежа ги доставя до търговци или директно до арендаторите, описа схемата председателят на асоциацията. Българските фермери ги предпочитат, защото цената им е с 50 на сто по-ниска от тази на легалните продукти.

Затова представителите на бранша приеха декларация срещу нелегалния внос на продукти за растителна защита у нас. В нея те настояват правителството да криминализира контрабандния внос на пестициди.

БАБХ заловила над 6 тона препарати за растителна защита

От Министерството на земеделието и храните обясниха, че контролът върху препаратите за растителна защита се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните. През миналата година агенцията е заловила рекордно количество – над 6 тона незаконно внесени продукти за растителна защита при проверки на границата, съобщи заместник изпълнителният директор на БАБХ Антон Величков.

По думите му в такива продукти може да има опасни за здравето на хората и околната среда вещества. Причината е, че те не са минали тежките проверки на европейското законодателство. Свидетели сме и на лоши практики при земеделските стопани, които завишават дозите, или търговци, предлагащи продукти, които няма да свършат работа на фермерите, допълни Величков. Агенцията извършва непрекъснати проверки както на границата, така и по ветеринарните аптеки, увери той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
27
 
! Отговори
Имаме ли избор преди 7 години
Кат нещете лимони от Турция ,яжте риба от Фукушима,ако не щете риба от Фукушима ,яжте телешкото ама онова 20 годишното на Мирослав Найденов
14
1
 
22
 
! Отговори
Бау преди 7 години
И какво се оказа ? Все търсим българското по магазините, щото било по-добро и да поддържаме производителите, а те как ни се отплащат? Тровейки ни. Глоби глоби глоби!!!
13
2
 
1
 
! Отговори
TARGOVEC преди 7 години
ZA VSI4KI STRANI OT EC SE VNASQT HILQDI TONOVE PLODOVE I ZELEN4UCI OT TURCIQ.NO SAMO BULGARISTANCITE SE OPLAKVAT KAKTO VINAGI 4E TAY BILO ONUY BILO.... NALI SA MN MN NAPREDNALI VAV VSI4KO :)))))
12
1
 
10
 
! Отговори
Сяра преди 7 години
Русата Златка от САЩ,какво мисли по въпроса ,не се ли изказал още за отровената храна по цял свят?Английските ягоди по малко отровни ли са ,а ирландските и полските гъби ?
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето ви го българския фермер с качествената българска продукция !За по-голяма печалба може да ви отрови и окото му няма да мигне.
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лимоните от Чили и Ургвай и Бразилия по малко отровни ли са ?
9
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе вие що си мислите че Туеция ще направи или ще даде нещо добро на България ...Балъци..
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХмTI PAK OT KADE GI ZNAE6 4E V TURCIQ NQMALO STANDART :)))) DANEBI DA SI RABOTIL V CENTARA ZA STANDARTI TAM :)))
7
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смятайте кви отрови шиткат на Русия пък,лелеле
6
1
 
11
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Турските препарати определено не отговарят на европейските изисквания,друг е въпросът дали с тея стандарти всичко е наред.В Турция на практика няма контрол и се използват неща отдавна забранени в белия свят.Примерно-ДДТ.Как мислите че се справят с трипса?Доматите,които влизат от там определено носят ДДТ,който има свойството да се натрупва в организма.Иначе е факт,че в ЕС бяха забранени доста стари,но ефективни(и евтини) препарати,за да вървят новите скъпи,при това без да е доказана вредност.
5
4
 
12
 
! Отговори
Бо преди 7 години
ГМО, консерванти, оцветители, стабилизатори, сгъстители, подсладители, анти-оксиданти. изкуствени торове. Вече няма нищо естествено. И то в България, където е все още сравнително добре. Всеки БГ производител може да си пише на етикета каквото си иска, защото е скъпо за проверка. Къв БАБХ, кви пет лева?!
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
V EVROPA AMA NE SUVSEM.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tova e kato turskite vaksini na ludia pepi milioner4eto ot okrajna bolniza sega minister4e s prast. Otpe4atazi ja varni komisionnnite ot ma6inkite i dr dalaveri.
2
0
 
25
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Пресилена статия,За пример мога да дам регент на Байер, който за 2 лева тровеше *** в цял панелен блок. Сега същите активни съставки се внасят легално в състава на други незабранени субстанции на десеторна цена. Ако обаче си внесеш нелегално от Турция: било опасна отрова! Ех, лобита на фармацевтичната индустрия, защо мислите, че всички българи са овце?
1
0
 
23
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
също като лимоните - тези оранжевите дето заляха пазара в София!! ми то не е кисел даже тоя лимон няма *** и на 100% е турски! никакъв контрол НИКАКЪВ!!!!!