Ядем пестициди за 60 млн. лева, преди били... бойни вещества

Внасяли ги от Турция и Сърбия и ги складирали на границата
17 яну 2017 08:58,
49
Ядем пестициди за 60 млн. лева, преди били... бойни вещества
Снимка: Reuters, архив

Над 60 милиона лева е стигнал нелегалният внос на продукти за растителна защита у нас през миналата година. Това съобщи председателят на Българската асоциация за растителна защита доц. д-р Петър Николов пред "Труд". За сравнение през 2015 г. той е възлизал на около 30 млн. лева.

Тези продукти са канцерогенни и са опасни както за селскостопанската продукция, така и за пчелите например, допълни той.

Най-големите количества идват от Турция, но внос има и от Сърбия и Македония. Голяма част от продуктите, които влизат от Турция, в миналото са били бойни вещества, а повечето от тях са забранени за производство и употреба в Европейския съюз, обясни доц. д-р Николов.

Внасят се на малки количества и се складират около границата. След това нелегална дистрибуторска мрежа ги доставя до търговци или директно до арендаторите, описа схемата председателят на асоциацията. Българските фермери ги предпочитат, защото цената им е с 50 на сто по-ниска от тази на легалните продукти.

Затова представителите на бранша приеха декларация срещу нелегалния внос на продукти за растителна защита у нас. В нея те настояват правителството да криминализира контрабандния внос на пестициди.

БАБХ заловила над 6 тона препарати за растителна защита

От Министерството на земеделието и храните обясниха, че контролът върху препаратите за растителна защита се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните. През миналата година агенцията е заловила рекордно количество – над 6 тона незаконно внесени продукти за растителна защита при проверки на границата, съобщи заместник изпълнителният директор на БАБХ Антон Величков.

По думите му в такива продукти може да има опасни за здравето на хората и околната среда вещества. Причината е, че те не са минали тежките проверки на европейското законодателство. Свидетели сме и на лоши практики при земеделските стопани, които завишават дозите, или търговци, предлагащи продукти, които няма да свършат работа на фермерите, допълни Величков. Агенцията извършва непрекъснати проверки както на границата, така и по ветеринарните аптеки, увери той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
vlady преди 7 години
За промишленото земеделие е необходимо дружно зреене - ако доматите зреят по различно време се увеличава трудоемкостта на беритбата и се намалява производителността съответно расте себестойността. Също трябва да могат да се транспортират на сериозни разстояния и да не се нападат от вируси.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквото и да ми говорите,Става въпрос че сме Слаба Държава и имаме слаби управници
33
0
 
2
 
! Отговори
прагматик преди 7 години
В снега и леда няма как да се пръскат пестициди, това води до истерия на производителите и търговците на препарати за РЗ заради затруднения им оборот и се започва- хайде сега нелегалните колко са виновни и отровни.И какво им е нелегалното, да не би да е забранено да се купят ПРЗ от вън ?! Правят внос или вътреобщностно придобиване, в първия случай плащат мито, във втория самоначисляват ДДС и стават конкуренция. Така станали "нелегални" ! :-D
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 33Доколкото Ви чета Вашата градина задоволява Вашите потребности и това не оказва влияние на пазара на пестициди и съответно храни по никакъв начин.
31
1
 
9
 
! Отговори
agronoma преди 7 години
Това си е просто далавера - препарати с абсолютно еднакво активно вещество в Турция струват десет пъти по-евтино, отколкото тук. Целият вой е заради това, да не би някой да вярва, че чиновниците наистина ги е грижа за здравето на хората??? Просто тука изнудват земеделците с някакви ужасно завишени цени и искат да си остане така и да има лапачка -- иначе и разрешените препарати да кажем, че са на 99% толкова отровни, колкото неразрешените, няма неотровни ПРЗ
30
1
 
6
 
! Отговори
запознат преди 7 години
Дали някога са налагани вносни мита примерно на домати от внос през юли-август-септември с оглед да се изравнят цените на доматите от местно производство ? -За да могат българските производители да продадат своята продукция... Това е косвена мярка, но все пак е мярка. А за една от важните причини вече писах.Същите тез производители създават картел, затова е така. А българина тъне в мизерия, бяга и зад граница.Като няма икономически лостове- има анархия и унищожаване на местните произвоства.
29
1
 
6
 
! Отговори
До 33 преди 7 години
Не знам дали разбрах правилно формулировката ви но да твърдите че плодове и зеленчуци не могат да се произведат без пестициди е лъжа.....В моята градина няма нито пестицид нито химия и мога да кажа че изкарвам достатъчно за мен и семейството ми.. Тук проблема е в капиталистите които искат да имат всички домати узрели за един ден и да траят месеци. Ето тък вече идват отровите. Въпросът е естествен има ли смисъл да ядем такива плодове и зленчуци защотот те са отровни
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Което означава само едно няма държавен контрол има корупция и всеки би продал и майка си ако му дадат едни пари означава че нямаме инстинкт за съхранение изчезнал с настъпването на т.нар демокрация ,означава че нямямаме служби за сигурност след като те не знаят нищо а журналистите знаят и показват нещата , означава че българският народ е на изчезване така както не е бил и под турско робство
27
3
 
11
 
! Отговори
Капитализъм преди 7 години
Какво ми казвате легалните пестициди са полезни така ли ? Само нелегалните са отровни?
26
0
 
8
 
! Отговори
запознат преди 7 години
За което писах още не съм забелязал някое от правителствата през последните 25 г. да вземе мерки и да защити българския селскостопонски производителпо никакъв начин. Това е. Тез нашите управляващи не са във власттта да създадат ред, а да се напечелят и накрадат. Който не е съгласен с последното нека доживее още някоя друга година и да размисли пак.
25
2
 
9
 
! Отговори
запознат преди 7 години
А таз статия е явно в защита на монополите на пазара като Байер, Баес-еф, Синджента, Дюпон, Нипон, които произвеждат и продават пестициди за българския пазар на 2 пъти по-високи цени за местния пазар.
24
1
 
10
 
! Отговори
запознат преди 7 години
Доколко всичко това е истина е леко под въпрос.Плодове и зеленчуци без прилагане на пестициди не могат да бъдат произведени. Или ако някой може да направи това- не може да си продаде продукцията, защото е некачествена.Проблема е, че в България пестицидите са 2 и повече пъти по-скъпи от съседните страни, вкл. Гърция. Затова се внася и селскостопанска продукция от там. Затова и селяните не могат да се класират на пазара и идват в София да правят урбанизация, бягат от село и отиват в градовете.
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия вещества са специално разработвани от специалисти да убиват хора или причиняват възможно най-големи щети по човешкият организъм.Вносителите,продавачите и тези които ги употребяват би трябвало да лежат по затворите десетилетя.
22
6
 
7
 
! Отговори
Fucker преди 7 години
" в миналото са били бойни вещества " Мухахааххахахахахах яжтееее коплетааа яжте !
21
3
 
3
 
! Отговори
AGA преди 7 години
PO CQL DEN REVETE PO FORUMITE NO VI E STRAH DA SI POTITE ZADNICITE I DA OBRABOTTE PUSTE6TITE PLODORODNI POLETA. NA VAS DA VI SE DADE DA SEDITE V OFISITE KADETO PAK NE VI BIVA I PILEETE VREMETO I PARITE NA 6EFOVETE.NAY VI BIVA OBA4E DA VARTITE KURVENTII I DALAVERI V DIVIQ ZAPAD ILI PAK DA IM ROBUVATE ZA JALTI STOTINKI. KAKVOTO I DA VI SE KAJE NQMA DA V POVE4E
20
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алчността на хората ще ни убие всички.
19
4
 
4
 
! Отговори
DO DNESA преди 7 години
Dnes bg to pri vsqka novina za Turciq s golqm zor se stremi da napi6e ne6to antitursko...Stavate mnogo sme6ni ve4e :))
18
0
 
22
 
! Отговори
Лудост преди 7 години
Нали има цяла армия чиновници с огромни заплати който трябва да спира отровата?те какво правят?
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 22 Така е и сега в Германия. Има си магазини за такава продукция но са по скъпи. Тука още някой не желаят да сме в ЕС. И затова сме бедни и корумпирани.
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спасението е на село. Купуваш си семена, сееш си, поливаш, ториш с тор от компостера. После ядеш екологично чисти продукти. На есен си правиш буркани, трушии и компоти и през зимата не се купуват *** от турция. Те иначе се подиграват с хората. Или трябва публично да се обесят някой от тия с пестицидите и другите да знаят какво ги чака. До преди 200год. така са правили