1000 лв. заплата? Малко им се вижда на младите, искат повече

Само един от десет успява да се хареса на бъдещия шеф
417
1000 лв. заплата? Малко им се вижда на младите, искат повече
Снимка: Булфото, архив

Млади кандидат-служители отказват работа за 1000 лв., отчитат агенции за подбор на персонала.

"В последно време все повече кандидати идват с условие за заплащане от поне 1200 лв. Има доста случаи, в които кандидатите отказват предложение под тази сума", обясни експертът по подбор на кадри Маргарита Николчева пред "Монитор".

Най-често до пазарлъци стигали младежите с дипломи по "Финанси" и "Икономика".

"Може би, заблудени от средните заплати, които в тези сфери варират между 1600 и 1800 лв., младежите си мислят, че е нормално стартовата им заплата да е висока", заяви още Николчева. Практиката й показва, че част от работодателите склоняват новаците с предложение за поетапно увеличение

на възнаграждението. Само един от десет кандидати обаче успява да впечатли потенциалния си началник така, че да получи обещание за по-висока заплата.

"Проблемът е, че повечето младежи нямат нито ден трудов стаж по специалността. За работодателите е важен опитът на кандидатите, а не дипломата", обяснява HR специалистът Станимир Грозев. Според него младежите заработват в кол центрове докато намерят подходяща работа по специалността си.

"Там заплатите са високи, което допълнително разглезва младежите", твърди Грозев. Данни на агенцията за набиране на кадри "Менпауър" показват, че 10% от кандидатите за работа отказват предложение заради ниска заплата.

Експертите по подбор на персонала са категорични, че фирмите определят възнаграждението според уменията на кандидата Затова повечето началници не обявяват заплатата в обяви за работа. Така работодателите си запазват правото да предложат по-високо възнаграждение, в случай че намерят идеалния служител. Ако на фирмата й трябва спешно служител, но няма подходящ кандидат, то шефовете наемат човек с по-ниска квалификация, но за по-малко пари. Експертите отчитат, че все повече компании залагат на фирмено обучение на кандидатите си.

"По този начин се справят с недостига на квалифицирани кадри", обясни Станимир Грозев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


417
Още по темата: младежизаплата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До TNTБил съм във Франция и Англия и мога да ти кажа, че в големите им градове е като в някоя ислямска дупка от третия свят. И там, и в Германия напоследък се напълни с толкова джихадисти, че пари да ми дават, няма да отида.Мислите си, че всичко е много розово на запад, ама не е така. Западняците масово се загробват с кредити, живеят в двустайни апартаментчета по 55-60 квадрата с целите си семейства и БАЧКАТ КАТО ЛУДИ. Няма уикенд, няма работно време. Взимаш 3000 евро, но една бира е 8 евро.
286
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът не е, че младите искат висока заплата и 1000 лв им се виждат малко, нормално е. Проблемът е, че с всяка изминала година все повече т.нар. "млади кадри", които идват са: неграмотни /и като обща култура, и като конкретни знания по специалността/, мързеливи /с "учудване" приемат, че нещо им се възлага за вършене или отговорност/, некоректни. И това е тенденция, която се задълбочава. Уви.
285
10
 
12
 
! Отговори
НЕ ВИЖДАМ НИЩО ЛОШО преди 7 години
Ами защо да не искат младите разумно заплащане, та дори и без опит?!!! Вече не знам работа, при която да не те обучат предварително и образованието въобще няма значение, просто трябва да го има. Нека искат, та даже и по 2000,за да се научат работодателите да дават справедливи заплати, с които да се живее нормално. А ако си толкова чак толкова некадърен, няма да те вземат и това е.Злобеят по-възрастните със своето соц образование, които се чувстват онеправдани.Ами да не бяхте търпили бай Тошо..
284
3
 
11
 
! Отговори
TNT преди 7 години
До АнонименМоже да получаваш 2000лв, но осигуряват ли те на реалната сума? Заплащат ли ти извънредно отработените часове?А колко получават служителите на подобна длъжност там на запад? Ти колко би получавал в Германия, Англия или Франция?Колко години ще трябва да работиш за да спестиш за жилище в София?А колко години ще трябва да работиш в Западна Европа, за да спестиш за жилище в София?
283
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работя нискоквалифицирана работа в Англия и взимам чисто еквивалента на 2500. Това е след данъци, такси, квартира и транспорта. В София от 1000 махаш над 500 за гореспоменатите и оставаш с 500. Да младите не искаме 1000 лева. Тука в чужбина спокойно си живея и още по-спокойно ще.си отгледам децата, които няма да научат и дума на български. Разглезени сме младите, да.
282
3
 
10
 
! Отговори
a преди 7 години
По-добре е да вършиш нещо като доброволец и безплатно да помагаш на хората, отколкото да работиш в бг за по-малко от 1000 лв месечно.
281
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом може родилен комбайн, започнал да функционира на 12 години, да получава по 1500 на месец с всичките там помощи, защо неговите връстници, похабили 17 години от живота си в учене да не искат по 1200 лева стартова заплата?
280
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да кажа какво работя по очевидни причини, но го работя от 5 години (в София).Сега взимам малко над 2000 лв., започнах от абсолютно безвъзмезден стаж. За първата Коледа шефа ми даде 150 лв. и това беше.Истината е, че първо трябва да се докажеш и това най-често става чрез ангария. Ако искаш цял ден да браузваш нета и да постваш чалгии във фейсбука, не заслужаваш нито 1000 лв., нито половината или даже четвърт от тия пари. Познавам си поколението - претенциозни, некадърни мързеливци.
279
3
 
15
 
! Отговори
блъско преди 7 години
Като не искат да дават нашите мили работодатели пари на млади и преспективни хора,ще стоят без персонал или да вземат за служители от ония ВЕЧНО НЕОПРАВДАНИТЕ и дето има САМО ПРАВА,а са неграмотни.Нали те са бъдещето на България,да ги взимат и интегрират
278
0
 
34
 
! Отговори
a преди 7 години
Няма ли в бг един човек, който да каже, че не е нормално работещ в бг да получава за труда си по-малко от безработен европеец. Докога в бг ще се подиграват с труда на хората. Безработен европеец 400 евро. Какво е чудно, че младите искат за труда си толкова колкото безработните европейци. Бг се намира в Европа само на карта. Иначе е със стандарт на бананова репулика.
277
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди 20 години когато бях на 23 години си мислех че държавата ни ще тръгне по пътя на икономическият възход. Работих на няколко мутри които бяха се превърнали в работодатели и като видях как се подиграват с труда ми им теглих майната и се изнесох. Отидох в бяла държава в която заплащането на труда не е подигравка. Заплатата ми е 3 500 евро с тази заплата си позволих да отгледам двете си деца да ги изуча и да им осигуря бъдеще. Какво ли бъдеще щяха да имат в мутроландия незнам!
276
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми аз нямам деца - живея си сама и 1000 лв., които взимам ми са достатъчни за да живея нормално (скромно), да си взимам хубава храна, да обикалям по планините, да ходя на кино, театър и дори заделям по нещо да помагам на нашите. Е нямам кола и не ходя по скъпи почивки, не си купувам постоянно дрехи или обувки, но определено не мизерствам. И не, не съм млад специалист без стаж, а работещ по специалността си магистър. 1000 са прилична заплата с която човек може да си живее добре, ако е сам.
275
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Друг работодателИ в кръга на шегата, ти можеш ли да разделиш три кила трици на девет магарици?... Що са ти толкова много магарици?), за да установиш, че не ядат трици.
274
5
 
24
 
! Отговори
Драскачев преди 7 години
Няма виновен работодател . Ако може да плати по-малко, защо да плати повече щом има кандидати за работа ?! Проблема е в работника. Той си трае и си мрънка наум. Колко са тези които напускат за да започнат в друга фирма за 100 лв горница ?! Няма , нали ? Като дойде момента да напускат за 100 лв повече на друго място заплатите ще станат европейски за не повече от година. От кадрите няма по ценно нещо. Виновни сме си ние.
273
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално, кой в ЕС работи за 500 евро. Нали сме европейци.
272
4
 
24
 
! Отговори
TNT преди 7 години
До Гаден гастарбайтерМладите искат достойно заплащане за да могат да водят нормален живот. Алтернативата НЕ е да вземат рационално решение, започвайки работа за ниска заплата. Алтернативата е да емигрират и да си уредят живота в някоя от цивилизованите стани.Младите или ще получават достойно възнаграждение за положения труд, или ще напуснат страната.
271
1
 
10
 
! Отговори
Друг работодател преди 7 години
До Анонимен 106Ами, колега, то интервютата са затова - задаваш му въпроси, очакваш отговори и ако се окаже, че кандидата не става, просто не го назначаваш! Просто е. Но ако удовлетворява твоите изисквания, тогава трябва и да удовлетвориш неговите.Аз, например, обичам да задавам въпроси, които изискват нестандартни решения! Имам си два-три такива и селекцията е перфектна! :)И в кръга на шегата, ти можеш ли да разделиш три кила трици на девет магарици?...
270
1
 
10
 
! Отговори
Гаден гастарбайтер преди 7 години
Неизменно коментарите под такива статии се превръщат във война между "алчните млади висшисти" и "онеправданите работници които навремето са почнали от там", както и други заинтересовани страни. Всички обаче имат честта да са част от българския пазар на труда, който е сред най-неравните където и да било в Европа. Младият висшист иска 1000+ лева защото приятелят му гимназист, завършил курс в Телерик вече взима 2000+ ако е кадърен. Ако не ще вземе рационалното решение и той да работи за толкова...
269
1
 
18
 
! Отговори
Гочи преди 7 години
До werС какво да я регистрира тая фирма ? Не всички сме БКП чеда, че да ни падне от небето някое "червено куфарче". Или може би да съберем пари от тлъстите ни заплати от 600 лв. или пък изтеглим бизнес кредит със задушаваща лихва, която ще ни остави баш на улицата...
268
6
 
14
 
! Отговори
wer преди 7 години
Не е герой този, който е отишъл в Канада и т.н и т.н. Герой ще е , ако регистрира фирма в България, работи, печели, плаща хубави заплати за пример на останалите лоши работодатели.