1000 лв. заплата? Малко им се вижда на младите, искат повече

Само един от десет успява да се хареса на бъдещия шеф
417
1000 лв. заплата? Малко им се вижда на младите, искат повече
Снимка: Булфото, архив

Млади кандидат-служители отказват работа за 1000 лв., отчитат агенции за подбор на персонала.

"В последно време все повече кандидати идват с условие за заплащане от поне 1200 лв. Има доста случаи, в които кандидатите отказват предложение под тази сума", обясни експертът по подбор на кадри Маргарита Николчева пред "Монитор".

Най-често до пазарлъци стигали младежите с дипломи по "Финанси" и "Икономика".

"Може би, заблудени от средните заплати, които в тези сфери варират между 1600 и 1800 лв., младежите си мислят, че е нормално стартовата им заплата да е висока", заяви още Николчева. Практиката й показва, че част от работодателите склоняват новаците с предложение за поетапно увеличение

на възнаграждението. Само един от десет кандидати обаче успява да впечатли потенциалния си началник така, че да получи обещание за по-висока заплата.

"Проблемът е, че повечето младежи нямат нито ден трудов стаж по специалността. За работодателите е важен опитът на кандидатите, а не дипломата", обяснява HR специалистът Станимир Грозев. Според него младежите заработват в кол центрове докато намерят подходяща работа по специалността си.

"Там заплатите са високи, което допълнително разглезва младежите", твърди Грозев. Данни на агенцията за набиране на кадри "Менпауър" показват, че 10% от кандидатите за работа отказват предложение заради ниска заплата.

Експертите по подбор на персонала са категорични, че фирмите определят възнаграждението според уменията на кандидата Затова повечето началници не обявяват заплатата в обяви за работа. Така работодателите си запазват правото да предложат по-високо възнаграждение, в случай че намерят идеалния служител. Ако на фирмата й трябва спешно служител, но няма подходящ кандидат, то шефовете наемат човек с по-ниска квалификация, но за по-малко пари. Експертите отчитат, че все повече компании залагат на фирмено обучение на кандидатите си.

"По този начин се справят с недостига на квалифицирани кадри", обясни Станимир Грозев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


417
Още по темата: младежизаплата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
2
 
3
 
! Отговори
11 преди 7 години
До АнонименУжасен правопис. Пише се запад и изток.
266
0
 
9
 
! Отговори
1 преди 7 години
Пич, събличай дрехите и ги дай на шефа на охраната, той да бачка за тези пари!
265
3
 
4
 
! Отговори
реалист преди 7 години
концентрирайте се моля в софия заплатите са едни в провинцията други, също и разходите за живот тая случка най вероятно е станала в софия къде са повечето фирми в българия и наистина има недостиг на персонал и съответно се предлагат най високите заплати в страната за да се набере такъв.
264
1
 
28
 
! Отговори
Дурм преди 7 години
В уж "най-добрият град за живеене в България" Бургас обикновено по 100 млади висшисти кандидатстват и се борят за едно място за "престижната" работа "продавач-консултант" и заплата от порядъка на 600 лв...Май в някакви паралелни Българии живеем с HR специалистите от тази статия. 2/3 от моите приятели (20-30 годишни) са в чужбина вече, създават там семейства, създават там деца, които деца ще се претопят и никога няма да се върнат обратно. А "HR специалистите" да си твърдят каквито глупости искат.
263
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На майка ми и плащат по 40лв на ден в оранжерии за краставици и домати, пътува по 200 кв всеки ден, даже и понякога по 600 км до Пловдив, и много доволна! А аз я питам имат ли роми при тях - нито един. Добре в тази държава ромите какво работят, та даже не искат да се занимават със селско стопанство?
262
0
 
25
 
! Отговори
И те не знаят какво преди 7 години
Повечето началници не обявяват заплатата в обяви за работа.Е тогава какви очакват да им се появят? Ако обявят заплата от 500 лв. месечно, ще избират от еден кръг кандидати, ако обявят 12 000 месечно - от други.
261
9
 
21
 
! Отговори
Паропино преди 7 години
Стига с тези кьорфишеци...На 27 години съм, не познавам някой, който не да откаже, но дори и да очаква подобна заплата. Масовото младите висшисти ще си изпочупят краката за офис работа, пък дори и да е 500-600 лв. Да не говорим колко много други висшисти пък са ОК да работят продавач-консултанти за пари от порядъка на 700 лв. Този писквил тук има само и единствено за цел да покаже "колко мързеливи и неориентирани са младите и колко за жалене са работодателите".
260
3
 
38
 
! Отговори
СТАМАТ преди 7 години
ЗА БЕЗ ПАРИ И С НАВЕДЕНИ ГЛАВИ РАБОТЯТ САМО РОДЕНИТЕ И ИЗУЧИЛИ СЕ ПРЕЗ СОЦА, ПРЕДСТОИ ИМ ПЕНСИОНИРАНЕ, А И ТАКА СА НАУЧЕНИ! ЕВАЛА НА МЛАДИТЕ! КРАЙНО ВРЕМЕ Е БИЗНЕСА ДА ОЛАБИ КЕСИЯТА!
259
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фирмите да правят адекватни програми за стаж, да наемат 2-3 курсници с добро заплащане за по няколко часа на ден, така че студентите да не си губят времето като сервитьори и продавачки, и след това да ги наемат на адекватна заплата, това е решението.
258
0
 
55
 
! Отговори
Ицко преди 7 години
Плащаш с фъстъци, работят ти маймуни.
257
0
 
20
 
! Отговори
Кобра преди 7 години
Би било успех, ако писаното във форумите активира аларма в съзнанието на дори само на един човек. Ако го накара да се замисли, какво бъдеще го чака него и неговото семейство тук и какво светло бъдеще го очаква в развитите държави.
256
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има разлика и в заплащането за една и съща позиция в различни градове на страната.Това как ще ми го обясните с опита и квалификацията на служителя, уважаеми работодатели?
255
1
 
35
 
! Отговори
Кобра преди 7 години
За пример ще дам приятел... Той замина при негови близки в Канада на екскурзия. Стоя 6 месеца и поработи на няколко места. Видя как живеят, какъв стандарт имат и колко добре им е устроена държавата. Върна се тук, напусна работа и след месец заминава отново. Не иска повече да чуе за държавата България.
254
0
 
35
 
! Отговори
Кобра преди 7 години
Той беше ценен кадър в компанията, която работеше и взимаше висока заплата. Работодателите му са в паника, защото не могат да намерят кадър, който да върши неговата работа. Налага се да отказват поръчки и губят пари всеки ден. Подобни проблеми ще се задълбочават, защото умните хора ще търсят по-добри условия за работа и живот. Емиграцията е единствения начин да осигурите светло бъдеще на своето семейство.
253
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
приятел, как мислиш, кое е по-добре - да пържиш картофи в Германия, или да работиш в БГ СОД-Варна?
252
1
 
41
 
! Отговори
До 313 преди 7 години
То това е целта приятелю,защо мислиш ги развъждат?Българите се усетиха и масово се евакуират,на робовладелеца му трябват неграм0тни полуиди0ти,които да бачкат за 400-500 лв и да не задават въпроси,като този защо шефа все казва че няма пари,а идва на работа с последната класа мерцедес.Има и съвестни работодатели,но са много малко.
251
1
 
43
 
! Отговори
Кобра преди 7 години
Един съвет към всички, които търсят нова работа...По-добре намерете коректен работодател в Западна Европа и емигрирайте. Не си губете времето с измамници в България.
250
1
 
18
 
! Отговори
Мизерстващ преди 7 години
Който не иска 1000 да заповяда в БГ СОД гр Варна,като охранител за 300 лева с работно време по 24 часа през два дена. Актуализация на заплатата,никаква от 5 години. ,обектите трябва да са по 7-8 души а са намалени по трима.Празнични и почивни дни не се заплаща нищо допълнително,отпуските мижави, фирмаджиите и общината са дупе и *** и никой не бъзари служителите.Ако имаш претенции ти посочват портала-дали пък това не е Руското влияние в действие??????????????
249
1
 
37
 
! Отговори
Кобра преди 7 години
Как няма да има недостиг на кадри, след като все още компаниите в България се опитват да прецакат своите служители?!? Не мога да повярвам, че все още чувам от работодатели въпроса "Имаш ли нещо против ако НЕ те осигурявам на реалната сума от възнаграждението?" Такива работодатели не виждат по-далеч от носа си. Това животно не си ли задава въпроса "Как ще просъществува моята компания, след като мамя своите най-ценни активи?" Няма ли отговор на въпроса "Какво кара моите служители да напускат?"
248
2
 
5
 
! Отговори
когато преди 7 години
Меноаур смени работна сила Ами вии си работете за 460лв заплата.