1000 лв. заплата? Малко им се вижда на младите, искат повече

Само един от десет успява да се хареса на бъдещия шеф
417
1000 лв. заплата? Малко им се вижда на младите, искат повече
Снимка: Булфото, архив

Млади кандидат-служители отказват работа за 1000 лв., отчитат агенции за подбор на персонала.

"В последно време все повече кандидати идват с условие за заплащане от поне 1200 лв. Има доста случаи, в които кандидатите отказват предложение под тази сума", обясни експертът по подбор на кадри Маргарита Николчева пред "Монитор".

Най-често до пазарлъци стигали младежите с дипломи по "Финанси" и "Икономика".

"Може би, заблудени от средните заплати, които в тези сфери варират между 1600 и 1800 лв., младежите си мислят, че е нормално стартовата им заплата да е висока", заяви още Николчева. Практиката й показва, че част от работодателите склоняват новаците с предложение за поетапно увеличение

на възнаграждението. Само един от десет кандидати обаче успява да впечатли потенциалния си началник така, че да получи обещание за по-висока заплата.

"Проблемът е, че повечето младежи нямат нито ден трудов стаж по специалността. За работодателите е важен опитът на кандидатите, а не дипломата", обяснява HR специалистът Станимир Грозев. Според него младежите заработват в кол центрове докато намерят подходяща работа по специалността си.

"Там заплатите са високи, което допълнително разглезва младежите", твърди Грозев. Данни на агенцията за набиране на кадри "Менпауър" показват, че 10% от кандидатите за работа отказват предложение заради ниска заплата.

Експертите по подбор на персонала са категорични, че фирмите определят възнаграждението според уменията на кандидата Затова повечето началници не обявяват заплатата в обяви за работа. Така работодателите си запазват правото да предложат по-високо възнаграждение, в случай че намерят идеалния служител. Ако на фирмата й трябва спешно служител, но няма подходящ кандидат, то шефовете наемат човек с по-ниска квалификация, но за по-малко пари. Експертите отчитат, че все повече компании залагат на фирмено обучение на кандидатите си.

"По този начин се справят с недостига на квалифицирани кадри", обясни Станимир Грозев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


417
Още по темата: младежизаплата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
1
 
40
 
! Отговори
Кирил преди 7 години
Наскоро прочетох, че през идните години, работната сила в България ще бъде около 30% от малцинствата. Да им е честито на българина капиталист!!! Прогониха силния и работлив българин зад граница заради своята алчност. До 2020 ще излязат от пазара на труда около 700 хил. българи. Ще останат около 2.5 милиона работещи, които ще трябва да изхранят пенсионери, роми, крадливи депутати и алчни капиталист. Късмет на тези, които решат да останат и работят в България! :)
246
1
 
33
 
! Отговори
Митко преди 7 години
Проблемът не е само в ниското възнаграждение. Проблемът е в некоректността на работодателите. Работодателите са измамници. Не плащат заплати, не плащат осигуровки, не спазват трудовото законодателство.Когато биват наказвани от закона, тогава народа ще започне да работи.Защо да започвам работа, когато знам, че ще бъда измамен?
245
1
 
22
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Защо да започват работа при работодател в България, след като в Западна Европа може да взима 5 пъти повече за подобна работа?!? Освен това, каквато и работа да започне в Западна Европа, ще взима поне два пъти повече, отколкото му предлагат в България.
244
3
 
29
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Живея в Лондон с приятелката ми....месечния ни доход на двамата е близо 3000£ ,основните ни разходи за квартира,храна и пътни са 1500£ ,останалото го харчим както ние решим.Лятото ще се приберем за 5 месеца да си починем и зимата се връщаме обратно.В БГ единствения човек за когото бих работил е за себе си,всички алчни робовладелци заслужават фалит.Мислете,организирайте се и създавайте собствен бизнес с приятели и роднини,работете за себе си и печалбата си я делете,а не да се отчитате на някой.
243
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки иска,но на никой не му се бачкча.Учи за да не работиш.
242
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всеки работодател трябва да си даде сметка,че като не дава добри пари,работниците му нямат покупателна способност и тъй като и другите работодатели не плащат, неговата стока също няма да има пазар,ако всеки работодател започне да плаща по добре,то и стоката която произвеждат ще има повече пазар,но никой не мисли в този мащаб,всеки е тарикат и иска да печели максимално
241
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оправихте ми настроението днес. Че заплатите са мизерни и ужасяващо ниски-така е.Ама гледам,някои имат претенции за детегледачка за децата му.Хахахаха. На Запад.всеки бачктор има детегледачка за детето му и ходи с Бентли на работа :)
240
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БГ работодателя като вземе да живее с тия пари които дава,тогава да има претенции, сега прави само гуша и реве, майната му, децата ще си работят по колцентровете пък той да прави интервюта за 500 лв всеки ден
239
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еми отиваш в германия в макдоналдс да пържиш картофи за 1200 евро, което е еквивалента на 800 лева тука и си мислиш че си богат. Прибираш се за 10 дена лятото с 1000 евро в джоба удряш ги на слънчака и после обратно :).
238
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До sgus Ниски критерии имаш.Аз искам да живея в 200 кв,апартамент на "Витоша"-наем 1000 лв. Всяка година излиза нов модел смартфон-1 500 лв. Храна-закуска,обед и вечеря в ресторант за 4 членно семейство,поне 3 000/месец.Дрехи-всеки сезон нови обувки и дрехи Версаче- 3-4000/година/. Нова кола,една за мен и една за жената.Веднъж седмично в Гърция - 2 000.Детегледачка а 2 езика-по една за всяко дете- 3 000/месец. Това е минимумът. За под 10 000 на месец няма да работя.Да си гледат работата
237
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даже за млад човек без стаж и опит, 1000 лева са много малко. Щом на мутрите-работодатели не им харесва, младежа да им казва чао и да си намерят баламурник, който да им работи без пари.
236
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За млад човек без никакъв стаж и опит 1000лв е ок. Като не им харесва чао и късмет.
235
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само един от десет балъци се връзва на бъдещия шеф.
234
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работодател, смазваш с ирония, не отричам :D
233
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 275Ами недей да работиш щом не ти харесват шефовете, никой не та кани, нито запат, нито на изтог. Има достатъчно кандидати.
232
25
 
7
 
! Отговори
Работодател преди 7 години
До АнонименС удоволствие чета форума днес. Отдавна го чакам този момент, когато българските работодатели ще разберат какво е да се бориш за кадри,Ами продулжавай да си чакаш - както казват в статията "Само един от десет успява да се хареса на бъдещия шеф". Все по-малко работа ще има в България, и не само, в цяла Европа безработицата расте а доходите намаляват. Никога и никъде не е имало борба за кадри, кадрите сами си идват, просто трябва да избереш най-доброто което ще работи за най-малко.
231
1
 
43
 
! Отговори
Това е причината преди 7 години
Младите кандидат-служители досега са учили, но са и чели по медиите много ругателни статии по адрес на онези, които отлагат създаването на първото си дете до след 35-40-годишна възраст.И за да не попадне в категорията на обругаваните, този млад човек иска сега да получи такова заплащане, с каквото може да си позволи да мисли за създаване на семейство и на деца още докато е на 25-28 г.Ако ли пък не - терминал 2!
230
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я пък тоя...Защо да започвам собствен бизнес, като не искам? Ти си започнал - хубаво. Е, да ти работя за 500 лева квалифициран труд и да ти издялам тотем ли? Като си почнал бизнес - ще си носиш и плюсовете, и минусите. Ако е толкова трудно - ставай пак служител.
229
3
 
47
 
! Отговори
sgus преди 7 години
В София разходи на месец:- квартира 600-800 лв.;- сметки ( ток, вода, парно, кабелна, нет, 2 тел.) - 300 лв.;- храна 4- членно семейство - 1200 лв.- дрехи - 200 лв.;- лекарства - 100 лв.;- транспорт (вкл. 1 стара кола - поддръжка, данъци, винетка, гориво) - 300 лв.До тук са 2400-2600 лв./месец чисто. Без детегледачка, без кредити, без спестявания, без почивки, без непредвидени разходи.Това означава, че в средно българско семейство мама и тате трябва да изкарат по 1200 лв. чисто/месец.
228
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо стана така, ти май грам не си чел статията, а само си караш наред копи-пейста :)