Приемни майки – спасение за жените от родопски села

Безработицата ги принуждава така да си осигурят препитанието
21
Приемни майки – спасение за жените от родопски села
Снимка: Reuters, архив

В 4 родопски села - Осиково, Момчиловци, Кутела и Виево, се радват на все повече деца. Жените просто няма къде да работят и да станат приемни родители за тях е истинско спасение.

Социалните са доволни, защото хората тук пазят семейните ценности, инциденти почти няма, а нерядко децата, излезли от селата, продължават с години да наричат "мама" и "тати" родопските си приемни родители, разказва пред "24 часа" кметът на село Виево Венко Палчев.

Най-впечатляващ пример за приемно семейство обаче е това на кмета на девинското село Осиково Велин Палигоров.

От 2012 г. досега той и съпругата му Фанка са отгледали общо 5 деца. Сега се грижат за още две. Още когато е била на курс за приемен родител, Фанка посочила, че се наема да гледа едновременно и две деца в нужда, ако няма друга възможност.

Второто дете, което е в дома им, има братче и сестриче, които растат в други семейства в селото.

Велин и Фанка първо гледали единадесетото от 13-те деца на майка от крумовградско село.

"Бащата е неизвестен. Но ако майката беше съгласна, можехме да се грижим за момичето, докато навърши пълнолетие. Но това не зависеше от нас. Съдбата на братчетата и сестричетата ѝ също не е радостна", каза Велин Палигоров.

Двамата с жена си в този период се грижили и за собствените си три деца. В момента най-голямата им дъщеря е омъжена, другата е ученичка в 11-и клас, а синът им е студент. В Осиково приемните родители са осем.

"Има и други желаещи, но по различни причини все още не са вземали деца. Всички са преминали съответните курсове, социалните служби са им правили проверка и сега чакат", казва Палигоров. Той сочи два проблема, с които се е сблъскал през годините. Първият е, че според него приемният родител е професия и би трябвало тези, които се грижат за децата, да са на трудови договори

Съпругата му например работи заради осигуровките, но според него би била по-грижовна, ако няма това допълнително натоварване.

Вторият проблем е, че въпреки записаното в договорите държавата не плаща еднократно по 300 лв. на дете годишно при извънредни нужди. Според него такива са вдигане на цената на тока, аварии, бедствия и т.н.

Службите обаче просто отказвали да приемат подобни декларации.

Според Палигоров причината за наплива към програмите за приемно родителство в Родопите се дължи на голямата безработица.

"Професията приемен родител е шанс за много хора да си осигурят препитание. И шанс за много деца да открият света на семейството", добавя той.

"Безработна съм от 1994 г. През тези 22 години съм работила за кратко по разни програми. Искам да съм приемен родител, но вече не съм здрава и не отговарям на условията", казва Събка Терзиева от смолянското Виево.

В селото в сходна ситуация са 20 души. Тъй като са над 55 г. и не са навършили възраст за пенсия, никой не иска да ги вземе на работа.

Селото с около 350 жители е сред рекордьорите по приемно родителство. Доскоро 9, сега 7 души гледат чужди хлапета. В детската градина има осем деца. Половината от тях са на приемни родители, останалите - на местни.

"Ако ги нямаше, тя по регламент би трябвало да се затвори, тъй като минимумът е 6 деца. Аз лично познавам всички дечица. Много е хубаво да има деца в селото", казва кметът на Виево Венко Палчев.

Дотук над 20 деца са свързали живота си с Виево, без да имат нищо общо със селото, ако нямахме приемни родители, обобщава управникът.

Най-възрастната жена приемен родител във Виево е 58-годишната Севда Делева. Най-младата ѝ колежка - Марияна Кисьова, вече гледа четвърто дете.

Първият приемен родител в Смолянска област - Юлияна Димитрова, е от селото. Тя е гледала общо 4 деца и продължава, но за съжаление, сама, защото съпругът ѝ починал.

В съседното село Момчиловци има 5 приемни семейства. 

"75 са приемните семейства в Смолянска област по списък, настанените деца са 66 към момента. Преобладаващо е мнението, че тук са най-качествените приемни родители - хората са добри, отговорни. В Дома за деца, лишени от родителски грижи, в Широка лъка при капацитет от 30 има само 8 деца", казва Петя Пампорова, директор на "Coциaлнo пoдпoмaгaнe" в Смолян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как така една жена се назначава за приемна майка, само за да й се осигури препитание?! Да се грижиш за дете не е както да се берат домати! Нали България е в ЕС, а там има ясни и строги изисквания към приемните майки-образование, етика, висок морал,лична мотивация, отговорност и т.н А тук в БГ някои пак си карат през просото.
13
2
 
5
 
! Отговори
Бойкот на търтеите! преди 7 години
До еничарски потомциКъде е логиката в твоето предложение? Имаш ли представа колко мързеливци биха се възползвали от него, ако то се приеме?Аз казвам: Парите на данъкоплатците да се използват за отглеждане на децата на данъкоплатците.На онези родители, които правят деца, знаейки, че не могат да ги изхранят, да се осигурява принудителна трудова заетост - земеделска земя и мини в България има!Комуто не харесва - еднопосочен билет до границата и отнемане на българското гражданство!
12
1
 
8
 
! Отговори
Не одобрявам! преди 7 години
"...хората са добри, отговорни"________________А каква е онази от Крумовградското село, която ражда 13 деца от "неизвестен баща"?Вместо да плащаме за отглеждането на нейните деца, предпочитам да дадем тези пари на десетина млади семейства на етнически българи с образование и професия, за да не се изселват в чужбина, а да родят и да отгледат децата си тук!Безработицата е отделен проблем и държавата трябва да го реши, когато става въпрос за малки и отдалечени селища.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се, че ако не им плащаха нямаха да ги гледат. Но ми се струва, че родопското село и животът там е по-добрият вариант от домът и извращенията в него. Случаят с детенцето от търновското село с премръзналите кръчка е потресаващ.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Приемни родители в България стават предимно малко грамотни трайно безработни хора. Факт! Признаха си го и от Агенцията за защита на правата на детето-90 процента от т.н. приемни родители имат по-ниско от средно образование и са били дълго време "клиенти" на Бюрата по труда. Всичко е за парите-за две деца ще получат към 1000 лева, пък защо да не ги използват и за работа...Вчера дадоха по телевизията за едно измръзнало приемно дете.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте говорили глупости! И в Осиково, и в Момчиловци, и в Кутела и във Виево, винаги се е говорело само и единствено български! Неграмотници нещастни!
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наистина в село Кутела има много деца, взети от приемни родители. Мисля, че това е едно от най-хубавите неща, които можеше да им се случат. Горе в Балкана, сред прекрасната природа, сред много труд и свестни хора. В Кутела са помаци, но не са религиозни, имат български имена и не празнуват мюсюлмански празници.
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото и да го украсявате, ако не се плаща нямаше да ги взимат. Това е бизнес с деца...Само по себе си е отвратително. Не ме питайте аз какво предлагам да ги правим, защото да са сираци никой от нас не е виновен. Но под предтекст че ги "спасяваме" за да си заглушим съвестта, тях ги продавят и въпросните "майки" спасяват себе.В същото време преди дни имаше поредната статия за родителите на деца с увреждания, които си ги гледат , но за тях държават някакси не е така трогната.
6
2
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 2 преди 7 години
Когато човек коментира нещо по форумите, не е лошо да имаш и малко умствен багаж вследствие четене и учене! В Родопите се говори на много хубав български език. В Смолянска област има само 4 села с говорещи турски- с.Борино, с.Гьоврен, с.Грохотно и с.Стоманово. А относно определението "помаци"- няма такъв етнос в България. Те са са чисти българи изповядващи исляма, както има българи -католици, българи-протестанти и т.н., защо тогава те да не са-"католиците", "протестантите", "кришнарите" и т.н
5
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На всички, които не са запознати има сайт, в който могат да видят условията и заплащането (което не само не е високо, а е доста мизерно) и тогава да пишат глупости по форумите. Крайно време е да се научите да четете и да имате адекватна информация, а не само да плюете и да си оставате прос*ти и невежи.
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези хора правят много добро на клетите деца, трябва държавата да се грижи да получават повече пари за отглеждане. Един ден да съм жива и здрава, когато отгледам собствени деца, ми се иска да отгледам и едно чуждо, защото според мен това е едно прекрасно нещо, което можеш да направиш за друг човек, да му дадеш любов, шанс и семейство.
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен2Помаци са бабати и дядотиВинаги в Родопите около 1/3 от хората са били и са християни.
2
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И това ако не е престъпление, какво е? Вземат деца от майка, която нямала дом и условия да ги отглежда и ги пращат при чужди хора в забутано село насред планината, щото там условията са супер, а родителите дори не говорят български. Но пък ще получават солиден доход на гърба на данъкоплатеца и за сметка на крехката детска психика...
1
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1. Трябва със закон да се забранят ромски приемни семейства. Ромите са готови да дадат своите на държавата и да приемат чуждо за да им вкара в бюджета още 700 лева държавни пари.2, Приемното семейство трябва да отговаря на критерии, а) Български говорим и писмен език на приемните родители. б) В семейството да няма алкохолик. в) Собствен дом и добри домашни условия.В Родопите са помаци и турци, добри и трудолюбиви хора, но не винаги говорят български.