Спецзакон съхранява езика – термини, песни, всичко на български!

Проектът е на Кирил Добрев, който иска да се съхрани чистотата на българския език
72
Спецзакон съхранява езика – термини, песни, всичко на български!
Снимка: архив Булфото

Да се създаде Съвет за българския език към Министерството на културата, който да е отговорен за съхранението, чистотата при употребата и развитието на българския език. Това предлага депутатът от ГЕРБ Кирил Добрев, който в последните дни от живота на този парламент е внесъл специален закон за българския език.

Със Законопроекта за съхранение, чистотата при употреба и развитие на българския език той предлага в състава на съвета да влизат седем души – двама от БАН, двама от Съюза на българските писатели, един от просветното министерство, един от това на културата и един от Съюза на българските журналисти. Мандатът на новия орган да е от четири години.

За да стимулира правилното използване на българския език, съветът организира присъждането на ежегодни национални награди за създаването на нови литературни творби, концептуални журналистически материали, научни изследвания, сценични постановки или екранизации на нови български произведения, както и просветни инициативи, предлага още Кирил Добрев.

В проекта на закона е записано, че използването на българската дума пред термина на чужд език е задължително.

Макар че извършването на богослужебната дейност да става на различни езици за отделните религии, в закона се препоръчва проповедите по моралноетични и злободневни теми да се четат на съвременен български език.

В проекта е посочено още, че при музикално-сценични спектакли текстът трябва да се пее на български език, а оригиналният текст на либретото да се възпроизвежда симултанно на екран.

При живо концертно изпълнение и при студийно излъчване на вокални творби от всички жанрове от чужди автори, името на творбата се превежда на български език, пише още в проекта на закона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
Прочел законопроекта преди 7 години
А г-н Добрев може ли да обясни, защо въпросният законопроект изобислтва от чуждестранна треминология, която спокойно може да бъде заменена с българска?
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Nujno e i Bg maymunite da se saobrazyavat s drugite strabi kato izleznat ot kochinata i tam da gi zamirsyavat!!!
43
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо редакцията изтри сатиричното стихотворение за ужасяващо паразитната дума "случи се"??? Тя е пренесена глyпаво от английски език, където думатa "happen" има смисъл в употребата си. Но в българския е паразитно употребявана масово от политици, "учени", журналисти, НЕВЕЖИ тути кванти, които мислят, че така показват евроатлантическа вярност. А все едно казват "значи" и "таковата". Такива алогични безсмислици се получават - случват КОНГРЕС, ПРОЦЕС, ЖИВОТ, ПРОТЕСТ, дори една кифла случи "МУСТАК"..
42
6
 
7
 
! Отговори
Тинев преди 7 години
Като гледам сбирщината от калпазани, изказващи се срещу съхранението и чистотата на РОДНИЯ ни език, не се учудвам, че простотията и невежеството се разрастват главоломно.Неграмотни, полуобразовани, но с все по-големи претенции - за жалост, това е веруюто на все по-голяма част от българина. Колко ли от пишещите сега, са прочели поне ЕДНА книга през последния месец?Все ми се струва, че са я употребили за " други " цели!
41
5
 
4
 
! Отговори
КосмоМолец преди 7 години
Е*аго, зЪкона ли, че ме накара да пишем и говорим убаФ български?!!
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНо не и само на американски английски!!!
39
0
 
5
 
! Отговори
Ники преди 7 години
До Един българинАми, вероятно имат същия проблем, особено когато работиш в чужбина (знам го от собствен опит). Защо, например, ще казвам ПРИНТИРАМ, а не ПЕЧАТАМ. Нали казваме "печатница", а не "принтаджийница"! И още много примери и то използвани от хора, които не знаят смисъла им.
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А какво ще правим с говора, масово хората се гордеят, че говорят на диалект. Влезте в някой офис, иначе сме се нагласили, ама като си отворим устата страшно. Като ми каже колежката, нея фактура, него ден се чудя как е получила вИшо.
37
1
 
4
 
! Отговори
Преди близо век преди 7 години
Гърбосложен на креватааз бленувам твоя стани в унесица благатастих редя ала Балан.
36
7
 
3
 
! Отговори
CET преди 7 години
Направо гусина да забрани чуждите езици. Нема си играем на дребно - ше пазиме българския, тва онва. Напрао забрана - всички шъ говорът български.
35
4
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Такъв закон е необходим. Много журналисти, вероятно поради ниската си езикова култура използват чуждици вместо отдавна съществуващи думи в българския език със същото значение. И депутатите за съжаление не показват особено добро използване на българския език. Примери много:дигитален запис = цифров запис (след като digit значи точно цифра)друга алтернатива = друга възможност (или само алтернатива)вкусотия = лакомство -окончание "тия" в нашия език има негативен смисълваканцуване =почивка,отпуск
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Възрожденски предложения за замяна на чуждици от Иван Богоров: Жабиняк (хайвер), близосед (комшия), самобод (инстинкт), правдарница (съд), свещокачулка (абажур), сновалка (поща), погледни-вземи (магазин), голошийник (деколте), властогоноотбор (партия), пътулка (паспорт), творбовръх (шедьовър). Предлагам да запазим властогоноотбора.
33
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама като почнете всички да ми се правите на големи патриоти направо не се траете.
32
2
 
12
 
! Отговори
ХИТЪР ПЕТЪР преди 7 години
ДА народа е опростял и изглупял не можеш да кажеш на "уебсайт"--- "мрежесто място" казва се "електронен адрес". Боже боже колко мъка има по тоя свят да не знаят българите български език и да се американизират!++
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Усетиха се, че българския език и българското е на изчезване и решиха да предприемат някакво мижаво действие. Браво.
30
9
 
6
 
! Отговори
дайте преди 7 години
дайте ми "уебсайта" .... а, извинете "мрежестото място"- на български, де!
29
6
 
18
 
! Отговори
ДА! преди 7 години
Крайно време е някой да се замисли за БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК!Първите,които го "развалиха" са журналистите, смятайки ,че по този начин са много оригинални! А подобен закон има отдавна във Франция!
28
6
 
18
 
! Отговори
За Закона преди 7 години
Нека забранят на тъпите *** да употребяват любимите ми думи -- ЛОКАЦИЯ -- вместо място, местоположение, РЕНОВИРАМ -- вместо ремонтирам!Трябва съд за самозваните журналисти!
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименМалце си се объркал, щот си много не.гр.ам.от.ен -- Компютър на френски е Ordinateur !
26
6
 
19
 
! Отговори
ЧАН преди 7 години
Ама,що се абите,бе хора? Речникът на чуждиците в българския език вече е три пъти по-дебел от българския.Вече пеят само на английски,този език нахълта бясно в живота ни благодарение на "мъдри" чуждопоклонници закъсали с българския,но "усвоили" английския.Владеенето на чужди езици отваря врати към света,но пази Боже по такъв начин.Плюхме на нашия език,култура и национални ценности и издигнахме в култ чуждите.Манталитет и падение на една нация.Това е изводът за дълбоко съжаление.Подкрепям проекта!!