Тревожно! Болестта на пушачите – трета по смъртност

У нас умират по 10 души дневно, болните са 480 хил.
18 яну 2017 09:00,
61
Тревожно! Болестта на пушачите – трета по смъртност
Снимка: Reuters, архив

До 2025 г. болестта на пушачите – хронична обструктивна белодробна болест, ще заеме трето място в световен мащаб по смъртност след инфарктите и инсултите. Това обяви Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергии и ХОББ, пред "Труд".

480 хил. българи са болни от ХОББ, припомни проф. Коста Костов, ръководител на Клиниката по белодробни болести във ВМА.

Заболяването предизвиква множество усложнения, от които може да се каже, че у нас умират около 10 души на ден, потвърди още професорът.

По думите му за европейските страни, включително и България, основният причинител на ХОББ е тютюнопушенето. Между 70 и 80% от страдащите от заболяването са пушачи както в Европа, така и у нас.

58 191 здравноосигурени българи с ХОББ са лекувани по линия на касата към ноември 2016 г., което е с 12% повече от броя лекувани към същия месец на 2014 г. Тогава те са били 51 971.

Хаджиангелова обясни, че започва кампанията "Дишам свободно" и сред целите й е да се осигури безплатно лечение на хората с ХОББ.

По думите й на този етап има доплащане на медикаментите и транспортните разходи за лечението на хора с тежка форма на астма. Единствено в България не са поети и струващите 2000 лв. апарати за дишане, които подпомагат тежките форми на ХОББ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: болестцигарипушачи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
2
 
! Отговори
До 53 преди 7 години
Явно искаш да приличаш на Гоцето, той пуши и затова са му жълти зъбите. Ако си от дс , влизай направо в абевето.
36
3
 
4
 
! Отговори
Станчев преди 7 години
До АнонименПуша, защото Плевнелиев не пуши. Ако той пропуши, аз ги спирам. В нищо не искам да приличам на него!Прав си.Не приличаш на него.Той е умен,ти си ***.
35
0
 
7
 
! Отговори
стефчо преди 7 години
не куриш и не пиьеш,здоров будеш умер!
34
0
 
4
 
! Отговори
до 49 преди 7 години
Аз пък съм пушач. По-долу на страницата се мъдри статия за нарасналия брой самоубийства в следствие на нарасналите психични отклонения. И за това цигарите ще да са виновни.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Непушач съм, ама не е ли тревожно, че инсултите са на първо и второ място? При това статията дори не казва какво е съотношението за тези две причини. Не се казва и какви са причините за това - претоварване и перманентен стрес.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като българите приемат "Чакането" за работа, какво друго им остава освем да пушат !
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Остава неясно защо трябва всички ние да плащаме за болест, която пушача сам си предизвиква? Да си плаща сам лечението, белким му дойде акъл в главата.
30
4
 
1
 
! Отговори
До 43 от Алекс преди 7 години
Прав си и двете са наркотик,само че от едното умират милиони на година,а от другото....е малко затъпяват ама по-добре *** и жив,отколкото умен и в гроба.Плюс това маслото от марихуана помага за някои болести,сред които и някои видове рак,има инфо в нета колкото искаш,не е трудно да се образова човек.Не искам да споря просто ме е яд как една шепа хора правят милиони като лъжат и продават отрова на хората,а в същото време лобират за забрана на полезна билка,за да не секне кранчето.
29
1
 
7
 
! Отговори
Така е! преди 7 години
До АлексРазбирам, че пушиш марихуана и това е твой избор. Вярно е. Обществото е лицемерно! Разрешени са цигарите които са наркотик, а марихуаната е забранена и тя също е наркотик. Само че не си мисли, че е безвредна. Не говори за нея с такава любов. Просто си решил, че тя ти помага да се справяш с живота. По същия начин мислят и пушачите. Палят всяка следваща цигара с надеждата, че тя им помага да се справят с живота. И едните и другите живеете с илюзии за съжаление. Аз имам мои други:))
28
4
 
6
 
! Отговори
Дебел преди 7 години
До АнонименДобре, че няма дебели пушачи. Изобщо не съм виждал дебели пушачи жени и мъже. Дебелият пушач не пушач диша доста по-добре от слабия пушач. Това е факт. Разбира се не говоря за хора над 150 кг:)) А че пушенето си е твой избор е така. Само че какво да кажат хора в чието присъстие пушиш? Тогава за какъв избор говорим. За твой или за техен? Цигарената миризма се разпространява много бързо. Може да направиш опит с непушачи като си запалиш цигара. Питай ги дали им харесва миризмата?
27
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един човек сече и изгаря по пет дърва на ден, за да се стопли. Друг човек пък ги изгаря, защото е пироман и се кефи да гледа пламъци. Има разлика, нали? И е същата между замърсяването идващо от автомобили и това от цигарите. Първото е задължително зло, нужно за прогреса на индивида/обществото. Гориш бензин за да отидеш на работа, да занесеш товар, и т.н. Палиш пък цигара за... илюзорен ефект, че и се самоубиваш.Това го пиша като пушач, между другото. Оправдания за пушенето НЯМА.
26
6
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
А марихуаната,от която все още никой не е умрял е забранена от закона и те грози затвор за производстео.Значи това което убива е легално,а безвредното нелегално.В какъв свят сбъркан живеем само,пълно с алчни интересчии,които промиват мозъците на масата зомбита и ги убеждават да вярват в лъжите им,от което печелят милиони.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 23Пушенето в определени моменти е полезно. То сваля пиковите нива на стрес.ако спреш пушенето ще се почувстваш нов човек. От личен опит го знам.
24
0
 
3
 
! Отговори
бургазлия преди 7 години
Май не сте гледали "Вътрешен човек" с Ал Пачино и Ръсел Кроу.Цигарите са вредни в това няма спор,ама който не е гледал филма да го гледа.
23
0
 
2
 
! Отговори
Чети внимателно. преди 7 години
До АнонименКазах, че новите коли също замърсяват. Това казах. Нищо повече. Отвори си съзнанието. Застани под аспуха на чисто новата си кола и дишай и да видим какво ще се случи с теб:)) Сигурно няма да има никакви вреди върху теб. Не отричам, че старите замърнсяват повече. Факт.
22
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПушенето не намалява стреса, а го причинява. Само че един пушач не може да го разбере. Ако беше така , защо като изпушат една цигара стресираните пушачи не спират, а продължават. Продължават защото всяка цигара повишава стреса и пушача не спира да пуши. Как не пушачите успяват да се справят със стреса? Замисляли ли сте се? Нормално е естествено без пролеми и слекота без да се тровят и да дават по над 2000 лева за това всяка година. Елементарно Уотсътн:))
21
1
 
3
 
! Отговори
Защо не! преди 7 години
До АнонименСпоред изследване на Световната здравна организация (СЗО) и Американския национален онкологичен институт, глобалните разходи от пушенето, под формата на разходи за здравеопазване и загуба на производителност, се равняват на над един трилион долара годишно. Шест милиона души умират заради заболявания, причинени от тютюнопушенето, всяка година.
20
1
 
5
 
! Отговори
Защо? преди 7 години
До АнонименВ крайна сметка като се замислиш може да живееш и на място на което няма автомобили. Нали? Най-добре да спрем да караме на тези горива и да минем на други. Дали колата ти е на ток? Тинтири-минтири?:)) Защото и и по новите коли също изхвърлят газове които замърсяват.
19
7
 
3
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Пушенето е доброволен акт и с извършването му пушачите приемат последващите рискове.Да има пътеки за лечение на пушачи и пияници е обидно към грижещите се за здравето си граждани.При постъпване в болница и наличие на тютюн в организма - шат, отпадат осигуровките. Всички ще се превъзпитат за 5 минути
18
0
 
2
 
! Отговори
извод преди 7 години
Пушенето помага на НОИ