България има нов президент! Радев и Йотова се заклеха

На церемонията в НС присъстваха политици, духовници, военни
Обновена: 19 яну 2017 10:27 | 19 яну 2017 10:16, Камелия Цветанова
188
България има нов президент! Радев и Йотова се заклеха
Снимка: БулФото

От днес България има нов президент. Новоизбраният държавен глава Румен Радев и вицето му Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание в присъствието на Негово Светейшество патриарх Неофит.

"Заклевам се в името на Република България, да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа", обеща Радев, а след това целуна ръката на патриарха и кръста, оставен до него.

Вицето му също се закле да се ръководи от "интересите на народа" и получи благословията на патриарха, но само се здрависа с него, а не му целуна ръка.

Радев и Илияна Йотова влязоха в пленарна зала под аплодисментите на депутатите.

Още на входа на парламента официалните лица бяха посрещнати от представителна гвардейска рота.

Радев мина през парадния вход на Народното събрание, придружен от съпругата си Десислава Радева. Йотова също беше със съпруга си.

На церемонията, по време на която прозвучаха химните на България и на ЕС, присъстваха президентите Петър Стоянов, Георги Първанов, Росен Плевнелиев и вицето му Маргарита Попова, премиерът в оставка Бойко Борисов, министри от кабинета в оставка, членовете на Конституционния съд, председателите на ВАС, ВКС, ВСС, главният прокурор Сотир Цацаров, омбудсманът Мая Манолова, кметът на София Йорданка Фандъкова, висши военни, представители на дипломатическия корпус, на държавни институции, на регистрираните в България вероизповедания, сред които главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Решението на ЦИК, с което Радев е обявен за петия президент на страната, беше прочетено от шефката на парламента Цецка Цачева, която беше основният му опонент на изборите за държавен глава, но загуби от него на балотажа на 13 ноември.

Официалното встъпване в длъжност на Радев и Йотова пък е насрочено за 22 януари с военна церемония. Официалните гости на двете церемония са около 400. Радев е петият демократично избран президент на България.

След демократичните промени в страната през 1989 г. изборът на държавен глава е регламентиран в Конституцията, приета от седмото Велико Народно събрание на 12 юли 1991 г.

Първият държавен глава Желю Желев взе властта на "Дондуков" 2 на 19 януари 1992 г. Следващите президенти бяха Петър Стоянов, Георги Първанов, който изкара два мандата като държавен глава, и Росен Плевнелиев, от когото Радев ще поеме президентската институция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
6
 
18
 
! Отговори
тя преди 7 години
Браво , браво, браво за Радев! Достоен , умен президент най- после! Всички , от "върховете" които се изказват за него не много ласкаво го правят от прословутата българска черта - ЗАВИСТ!!!
91
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вярвам, че ще се гордеем с новия Президент. Пожелавам му успех и дано всички българи бъдем единни и да спрем да захранваме корупцията, която ограбва нас, бизнеса и нашата държава.
90
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
успех за радев и българия
89
3
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Валери Симеонов се е провикнал :Ти на нас акъл недей да ни даваш.Тогава Радев му отговори ,че има още една седмица.Медиите скриват този факт.Симеонов продължава да плюе ,но не казва нищо за хулиганското си поведение.Само пак Радев виновен,само той трябва да се извинява според разните му там *** и НПО.А те за хулиганското си поведение-през цялото време се хилеха и подвикваха.Срамота!!!!!
88
11
 
8
 
! Отговори
с хронометър преди 7 години
Правилно, с хронометър, момента го изисква, тържествен е, не се намира на пазара, а става президент на държава с 13 века история. Сам го каза в началото. Горд бил. Ами бъди горд, не отвръщай на задявките. Щял да олицетворява единството на нацията, дръжки. Да си изпусне така нервите, още не минал и час от клетвата. Не го очаквах това, честно си признавам.
87
13
 
12
 
! Отговори
нора нанева преди 7 години
Много се радвам че бсп спечели отидоха си мафиотите бат боойко недей реви не се ли наяде още ли искаш
86
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"От интересите на народа", само за тази не спазена клетва трябва да се отстрелят разни "тикви", ястреби" и "ГМО ***"!
85
2
 
15
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
Публична реч пред огромна аудитория която го товари с огромни очаквониа, а Радев е отговорен човек! Да и няма голям опит в публичното говорене! Ще срича, как некои се пробват да злепоставят от Вълнение, естествено! Нормално е!
84
4
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Честито българи! Избрахме си го,нека и да го подкрепяме.Много пари ще се излеят да го дескредитират,много глупости ще се изговорят против него,не им обръщайте внимание.Нека покажем ,че сме народ и имаме думата в тая държава.Стига разни лешояди подплатени с чужди пари да ни внушават колко са незаменими.Видяхме ги като министри -пълен провал,за нищо не стават,глупци неземни.Сега щели пок протести да правят,от първия му ден,Борисов им дал 6 млн лв на НПО -попитайте го за каво.
83
2
 
23
 
! Отговори
Reuters:) преди 7 години
До Прилича на бай Тошо - какво сричаш ве хретин , човека НЕ Е завършил за президент.Важното е да успее в течение на времето да отсее плявата от житото.Наложената НИ "демокрация" е чиста проба турлюгювеч с цел качване на власт на малоумняци затова го и плюят - не е техен тертип.Системата е болна - когато гласовете на 2ма *** имат по-голяма тежест от този на един академик ! Това е проблема
82
2
 
19
 
! Отговори
До 99 преди 7 години
Само дето не е търкал ушите на бай Тошо.Това го правеше един друг "генерал".
81
3
 
8
 
! Отговори
:)) преди 7 години
До GonzoТребвало да тренира с хронометър! :)) А интонацията как я намираш? А паузите? А тона? пп. при Тиквеника Борисов смисъл нема поради логореята, но последните три нещица са наред! :)) При БХ жените (като мозък) спират да слушат(чуват) много по рано от 10та мин., в т.с и баба Мелкел!
80
9
 
23
 
! Отговори
НАЙДЕНОВ преди 7 години
ТОВА ЩЕ Е НАЙ-ДОСТОЙНИЯТ И УСПЕШЕН ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ. ЩЕ СЕ ГОРДЕЯ ЧЕ ИМАМЕ ТАКЪВ ПОЛИТИК ОТ 1989 Г. НАСАМ.
79
11
 
10
 
! Отговори
Gonzo преди 7 години
Ся, да си го кажем право в очите, речта беше три-четири пъти по-дълга от това, което си трябваше. Ще има възможност да говори от тука насетне колкото си иска. Не са ли му казали съветниците, че на десетата минута, ако не кажеш нещо интересно, публиката спира да слуша. И баш на трийсетата минута да кажеш, че трябват по-малко думи, а повече дела - ***-ани, -. А репликата веднага след това, че остава една седмица, издава един заядлив и отмъстителен човек. Ще има да теглиме с този, помнете ми думата.
78
7
 
22
 
! Отговори
123 преди 7 години
Най-после българин президент!Радев,дръж високо знамето на България!Работи за обикновените хора!Не давай нито наляво ,нито надясно!
77
5
 
22
 
! Отговори
Соловей преди 7 години
Малеее,много "симпатяги" тук,бе. Ама,как ще оцелеят тези "симпатяги" следващите пет години,бе? Злобата толкова ги е обсебила,че подскачат като нестинарки върху живи въглени.Нека подскачат! Народът подскача близо два банкянски мандата,дано българите не пожелаят ДА ПОДСКАЧАТ ТРЕТИ.Тогава,жална ни майка....
76
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Достоен президент на достоен народ!
75
7
 
17
 
! Отговори
**** преди 7 години
Нека да влиза новият президент по бързо,и да наритва стария,с шутове,че е срам за държавата ни,направи ни за смях пред света.
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цитат:Първият държавен глава Желю Же'лев взе властта на "Дондуков" 2 на 19 януари 1992 г. Следващите президенти бяха Петър Стоянов, Георги Първанов, който изкара два мандата като държавен глава, и Росен Плевнелиев, от когото Радев ще поеме президентската институция.*Без коментар за цензурата
73
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва ни ЛОГО за председателството на България на ЕС през 2018.Българското и Руското знаме съединени биха изглеждали ОЧЕНЬ ХОРОШО !