България има нов президент! Радев и Йотова се заклеха

На церемонията в НС присъстваха политици, духовници, военни
Обновена: 19 яну 2017 10:27 | 19 яну 2017 10:16, Камелия Цветанова
188
България има нов президент! Радев и Йотова се заклеха
Снимка: БулФото

От днес България има нов президент. Новоизбраният държавен глава Румен Радев и вицето му Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание в присъствието на Негово Светейшество патриарх Неофит.

"Заклевам се в името на Република България, да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа", обеща Радев, а след това целуна ръката на патриарха и кръста, оставен до него.

Вицето му също се закле да се ръководи от "интересите на народа" и получи благословията на патриарха, но само се здрависа с него, а не му целуна ръка.

Радев и Илияна Йотова влязоха в пленарна зала под аплодисментите на депутатите.

Още на входа на парламента официалните лица бяха посрещнати от представителна гвардейска рота.

Радев мина през парадния вход на Народното събрание, придружен от съпругата си Десислава Радева. Йотова също беше със съпруга си.

На церемонията, по време на която прозвучаха химните на България и на ЕС, присъстваха президентите Петър Стоянов, Георги Първанов, Росен Плевнелиев и вицето му Маргарита Попова, премиерът в оставка Бойко Борисов, министри от кабинета в оставка, членовете на Конституционния съд, председателите на ВАС, ВКС, ВСС, главният прокурор Сотир Цацаров, омбудсманът Мая Манолова, кметът на София Йорданка Фандъкова, висши военни, представители на дипломатическия корпус, на държавни институции, на регистрираните в България вероизповедания, сред които главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Решението на ЦИК, с което Радев е обявен за петия президент на страната, беше прочетено от шефката на парламента Цецка Цачева, която беше основният му опонент на изборите за държавен глава, но загуби от него на балотажа на 13 ноември.

Официалното встъпване в длъжност на Радев и Йотова пък е насрочено за 22 януари с военна церемония. Официалните гости на двете церемония са около 400. Радев е петият демократично избран президент на България.

След демократичните промени в страната през 1989 г. изборът на държавен глава е регламентиран в Конституцията, приета от седмото Велико Народно събрание на 12 юли 1991 г.

Първият държавен глава Желю Желев взе властта на "Дондуков" 2 на 19 януари 1992 г. Следващите президенти бяха Петър Стоянов, Георги Първанов, който изкара два мандата като държавен глава, и Росен Плевнелиев, от когото Радев ще поеме президентската институция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
6
 
15
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
До УравнениеАз някога по това се подведох за Росен(ка)Пл. Но тогава по итуиция се спрях и не гласувах в последният момент. Оказа се, че бизнесът на РП е бил свързан винаги с държавната ясла(държавни поръчки), а не самостоятелен и независим! Всъщност през целият период на прехода (27м г.) е бил на държавна хранилка, удобен посредник и послушник по обира на страната по различни скематични далавери! Дори като министър на строителството! Дори като президенто, но всъшност рекламно лице на чужди биз
71
16
 
6
 
! Отговори
симпатяга преди 7 години
Смях голям, простоватите хора избраха преди Тиквичко за премиер, същите простовати сега избраха някакво *** за президент (ъъъ, което не може да чете, пак да потретя). Не че много ми влияе, моя бизнес си върви екстра, парите също, развитието ми си върви, хобитата си вървят, все ми е тая кой управлява управлява, ама ви се забавлявам какви хора си избирате на избори. И става все по-зле на всеки нов избор. Заслужавате си да сте бедни явно, това е последствие от грешни избори.
70
11
 
13
 
! Отговори
СЕЛЯНКА преди 7 години
Като слушах речта все едно ,че слушах Нинова и Йотова .
69
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мъдрият българин е казал : Несе радвай на малко прасенце ,защото не знаеш каква свинъя ще излизе.....Поживъом увидим !
68
5
 
22
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Разбира се - ще чете ! Това е първа реч и всяка дума се гледа под лупа...Радев не е професионален дърдорко /политик/, за да пълни въздуха с дрънканици без смисъл. Преди да го съдите, помислете вие по-добре ли ще се справите ?!
67
20
 
10
 
! Отговори
симпатяга преди 7 години
Муахаха, новия ви безличен президент не може да четееее, не може да четееее, вижда сееее. Муахаха, и ти който слагаш минуси, го виждаш. Не може да четеееее.... Ама като се замисля, вие умен шапкар да сте виждали??? Дървено желязо. Не може да четееее.
66
19
 
9
 
! Отговори
симпатяга преди 7 години
Тези гл***мавите дето и на 78 ми слагат минуси - бе ти очи нямаш ли??? Не виждаш ли, че новия ви президент НЕ МОЖЕ да чете, какво отричаш очевидното??? Повтарям, Тиквичко чете ПО-ДОБРЕ от новия президент, това е факт, с минуси или плюсове, факта си е факт. Избрахте безличен президент, който НЕ МОЖЕ да чете, за лидерски качества да не говорим, това си е нАучна фантастика - очи нямаш ли, уши също?
65
0
 
15
 
! Отговори
... преди 7 години
абе не го знам президента амааа като ги гледам сега по бтв в една зала на ядене и пиене се събрали депутатите нямаше един под 130 кг... да не кажа, че масата са над 150... тва от малките заплати сигурно. хайде чао
64
23
 
11
 
! Отговори
симпатяга преди 7 години
Какво ми слагате минуси долу??? Не виждате ли, че новия не може една проста лидерска реч да изнесе? Не само да изнесе, ами той даже НЕ МОЖЕ да ЧЕТЕ - срича и бърка всеки втори ред!!! Тиквичко даже по-добре от Радев чете, направо нямам думи колко безличен човек ни натресохте за президент. Сигурно сте били пияни, дрогирани или от обикновена безмозъчност при гласуването, ама това нещо президент ще е голям срам. И жена му (държи го под ръка на публично място)-ей този верно ще е ***, ще видите.
63
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До УравнениеРосен Плевнелиев - обикновен ***............ и нищо!
62
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бай, бай Росице!
61
1
 
36
 
! Отговори
ЧАН преди 7 години
ЧЕСТИТО Г-Н РАДЕВ! УСПЕХ! ВАШИЯТ УСПЕХ СПАЗВАЙКИ НАЦИОНАЛНИТЕ НИ ИНТЕРЕСИ ЩЕ БЪДЕ УСПЕХ НА ЦЯЛАТА НАЦИЯ! ВРАГОВЕТЕ ВИ СЕ ГЪРЧАТ ОТ ЗЛОБА И ОМРАЗА.ОБЪРНЕТЕ ИМ ГРЪБ! ЩЕ ВИ ПЛЮЯТ, ЩЕ ВИ ПОСТАВЯТ КАПАНИ,ЩЕ СЕ СТРЕМЯТ ДА ВИ ПРОВАЛЯТ. НАРОДЪТ ЩЕ ВИ ПОДКРЕПЯ.НАПРЕД И МНОГО КЪСМЕТ!!!!!!!!!!!!!
60
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направете алкохола за 2 лв. литъра.
59
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Капиталистите са ***. Не заслужават да живеят. Парите принадлежат на всички. Те са изкарани от работниците. Но са им отнети.
58
7
 
33
 
! Отговори
РАДЕВ ПРЕЗИДЕНТ преди 7 години
а БОРИСОВ - ПОДСЪДИМ
57
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Успех на истинския генерал!И дано в края на мандата му България е равноправен член на Евросъюза(ако все още го има),а не както сега колония до където ни докараха послушковците от герб.
56
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ай, честито и от утре всичко ще ни е наред..............няма да има бежанци, няма да има сняг, високи заплати.............ЧУДО :)
55
11
 
15
 
! Отговори
Генерал Деси преди 7 години
вечна слава имина Путина ... вечна слава Кремала!
54
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЕШЕ ЖЕЛЕЗЕН.Речта му беше малко продължителна НО МНОГО ТОЧНА
53
31
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От днес България НЯМА президент!