България има нов президент! Радев и Йотова се заклеха

На церемонията в НС присъстваха политици, духовници, военни
Обновена: 19 яну 2017 10:27 | 19 яну 2017 10:16, Камелия Цветанова
188
България има нов президент! Радев и Йотова се заклеха
Снимка: БулФото

От днес България има нов президент. Новоизбраният държавен глава Румен Радев и вицето му Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание в присъствието на Негово Светейшество патриарх Неофит.

"Заклевам се в името на Република България, да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа", обеща Радев, а след това целуна ръката на патриарха и кръста, оставен до него.

Вицето му също се закле да се ръководи от "интересите на народа" и получи благословията на патриарха, но само се здрависа с него, а не му целуна ръка.

Радев и Илияна Йотова влязоха в пленарна зала под аплодисментите на депутатите.

Още на входа на парламента официалните лица бяха посрещнати от представителна гвардейска рота.

Радев мина през парадния вход на Народното събрание, придружен от съпругата си Десислава Радева. Йотова също беше със съпруга си.

На церемонията, по време на която прозвучаха химните на България и на ЕС, присъстваха президентите Петър Стоянов, Георги Първанов, Росен Плевнелиев и вицето му Маргарита Попова, премиерът в оставка Бойко Борисов, министри от кабинета в оставка, членовете на Конституционния съд, председателите на ВАС, ВКС, ВСС, главният прокурор Сотир Цацаров, омбудсманът Мая Манолова, кметът на София Йорданка Фандъкова, висши военни, представители на дипломатическия корпус, на държавни институции, на регистрираните в България вероизповедания, сред които главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Решението на ЦИК, с което Радев е обявен за петия президент на страната, беше прочетено от шефката на парламента Цецка Цачева, която беше основният му опонент на изборите за държавен глава, но загуби от него на балотажа на 13 ноември.

Официалното встъпване в длъжност на Радев и Йотова пък е насрочено за 22 януари с военна церемония. Официалните гости на двете церемония са около 400. Радев е петият демократично избран президент на България.

След демократичните промени в страната през 1989 г. изборът на държавен глава е регламентиран в Конституцията, приета от седмото Велико Народно събрание на 12 юли 1991 г.

Първият държавен глава Желю Желев взе властта на "Дондуков" 2 на 19 януари 1992 г. Следващите президенти бяха Петър Стоянов, Георги Първанов, който изкара два мандата като държавен глава, и Росен Плевнелиев, от когото Радев ще поеме президентската институция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БАСИ НАГЛИТЕ ПОЛИТИЦИ.Новия президен говори те депутатите си говорят вътре в залата.И искате такива неуважителни хора да ви оправят.В училище такива ги гониха от учебния час
11
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Mnogo sri4a ve
10
18
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
със сигурност няма да е като тази амеба плевела
9
37
 
19
 
! Отговори
Зозо преди 7 години
Сеира започна! Някой гледа ли му речта .... сеир. Някакви общи приказки, никаква връзка :)
8
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ай сектир. Демек ай честито.
7
5
 
40
 
! Отговори
някой преди 7 години
Дано да помислят малко и за хората , а не само евроатлантически ценности да са им в устата . Поне Радев даваше такива заявки , ще видим 80 % от хората живеят около или под прага на бедността - без война , без природни катаклизми .........
6
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да им пожелааем два мандата, без трудности! А това ще стане реалност, когато поканят Моника Маковей да се запознае с герберската корупция на първо време. А после и към останалите лаппачи.
5
19
 
53
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Радвам се, че Роско Резила вече не е президент на България.Срамувах се от него.Радев при всички случаи ще е по-добър президент.
4
53
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната грешка на българският гласоподавател!
3
8
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честито, дано работят наитина за доброто на България !
2
23
 
53
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 7 години
Успех, господин Президент !
1
20
 
57
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Днес е един добър ден за България!