България има нов президент! Радев и Йотова се заклеха

На церемонията в НС присъстваха политици, духовници, военни
Обновена: 19 яну 2017 10:27 | 19 яну 2017 10:16, Камелия Цветанова
188
България има нов президент! Радев и Йотова се заклеха
Снимка: БулФото

От днес България има нов президент. Новоизбраният държавен глава Румен Радев и вицето му Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание в присъствието на Негово Светейшество патриарх Неофит.

"Заклевам се в името на Република България, да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа", обеща Радев, а след това целуна ръката на патриарха и кръста, оставен до него.

Вицето му също се закле да се ръководи от "интересите на народа" и получи благословията на патриарха, но само се здрависа с него, а не му целуна ръка.

Радев и Илияна Йотова влязоха в пленарна зала под аплодисментите на депутатите.

Още на входа на парламента официалните лица бяха посрещнати от представителна гвардейска рота.

Радев мина през парадния вход на Народното събрание, придружен от съпругата си Десислава Радева. Йотова също беше със съпруга си.

На церемонията, по време на която прозвучаха химните на България и на ЕС, присъстваха президентите Петър Стоянов, Георги Първанов, Росен Плевнелиев и вицето му Маргарита Попова, премиерът в оставка Бойко Борисов, министри от кабинета в оставка, членовете на Конституционния съд, председателите на ВАС, ВКС, ВСС, главният прокурор Сотир Цацаров, омбудсманът Мая Манолова, кметът на София Йорданка Фандъкова, висши военни, представители на дипломатическия корпус, на държавни институции, на регистрираните в България вероизповедания, сред които главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Решението на ЦИК, с което Радев е обявен за петия президент на страната, беше прочетено от шефката на парламента Цецка Цачева, която беше основният му опонент на изборите за държавен глава, но загуби от него на балотажа на 13 ноември.

Официалното встъпване в длъжност на Радев и Йотова пък е насрочено за 22 януари с военна церемония. Официалните гости на двете церемония са около 400. Радев е петият демократично избран президент на България.

След демократичните промени в страната през 1989 г. изборът на държавен глава е регламентиран в Конституцията, приета от седмото Велико Народно събрание на 12 юли 1991 г.

Първият държавен глава Желю Желев взе властта на "Дондуков" 2 на 19 януари 1992 г. Следващите президенти бяха Петър Стоянов, Георги Първанов, който изкара два мандата като държавен глава, и Росен Плевнелиев, от когото Радев ще поеме президентската институция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
2
 
! Отговори
Вълчо Ганев преди 7 години
Шофьор на самолет стана президент..... Честито!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
111
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Т.ъп народ ей, още не е станал президент човека, а те вече се блещят като диваци да го критикуват. Дайте му възможност поне да се обърка, че тогава се зверете. Такова нещо е българина.
110
5
 
14
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Много добре ги сложи на местата им Президента,тези които се опитаха да се подиграят с президентската институция. Тези"народни представители" от ПФ и Ръбовете,на които им липсват първите седем години от възпитанието им. Много точно им каза,че след една седмица няма да имат място в този Парламент. Успех генерале и не разрешавай на някакви м у х л ь о в ц и да се опитват да се подиграват с българския президент без значение дали те харесват или не.
109
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поздравления за новия Президент на България Г- н Радев и от тези които ще го критикуват !
108
4
 
9
 
! Отговори
ейц преди 7 години
Да са ни честити новия президент другаря пилот Радев и вицето другарката журналиска Йотова.Урааааааааааа
107
6
 
8
 
! Отговори
отчаян преди 7 години
Господин президент, този, дето ви написа речта и онзи, другия, дето ви накара да я прочетете цялата - махнете ги веднага. Съгласен съм аз да им плащам пособието за безработица.
106
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименС хубава стойка, нали ? Истински льотчик !
105
10
 
13
 
! Отговори
ВП преди 7 години
Поредният пример на безумие и плитко мислене на избирателите. Дано след мандата на тези двамата не изберем отново амбициозни и нахални червени ***. Не ми се мисли какво ще си докараме на парламентарните избори.
104
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обвиняваха Плевнелиев, че винаги чете от листче. Така беше.Този не може и да чете. Срича като първолак.
103
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най накрая и ние да имаме хубав и достоен човек за президент а не като прдишните червени, зелени и цини мухл ьовци
102
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ne viarvam da donese nesho hubavo za balgaria pone nima da pliampa gluposti kato rasim
101
2
 
14
 
! Отговори
Демостен преди 7 години
Още от казармата знам, че ако не успееш от първия път, значи скачането с парашут не е за тебе. Та и с публичното говорене е така. Не е лесна тая работа, никак даже. Излизаш и виждаш петстотин души дето само чакат да сгрешиш и веднага започват да ти се смеят. Ама ще го научат, що пиари има около него. Виж, другото е лошо - пали от четвърт оборот и слиза на махленско ниво без да се замисли. Трябваше и това да го тренират повече. Щото "от утре започват дълги тягостни дни".
100
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяка власт е от Бога, с негово благоволение ти се дава, той ще търси сметка. Малко благодарност и молитва не са излишни. Откъде прасето да знае?
99
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на другаря Радев, хареса ми още от първия ден. Пожелавам му да остане верен на позициите си и изобщо да не му пука от тези 240 нехранимайковци, и все така да ги кове на място щом стъпи в парламента!
98
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде, сестрата на Йотова, на старт. Как НЗОК са работили две години без нея, направо не ми го побира акъла? 3,2,1
97
10
 
15
 
! Отговори
123 преди 7 години
Гут бай Мистър Бийн, уелкъм Топ Гън!
96
0
 
8
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
До Анонимен"RADEV PLUS BSP E RAVNO NA 500 EVRO MINIMALNA ZAPLATA."Да но ако капиталиста даде толкова. При капитализма колкото дадат това е.Много като стачкуваш капиталиста вкарва атоматизации.
95
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
tia komunisti niamat krai (premenil se Ilia i kato se poglednal pak u tia) DOKOGA?????
94
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
105Коментар- Глупости те коминистите изливат много пари за омаскаряване,но не се притеснявай той Радев си е техен човек,така че няма страшно щом към Гоце не се изляха са това,за което юишеш,но пък от друга страма,ако Гоце ги излива?
93
0
 
21
 
! Отговори
тя преди 7 години
Никога повече няма да гласувам за ПФ , управляван от В. Симеонов! Това е един *** човек с голямо самочуствие без никакво покритие! Това му е първо и последно присъствие в НС!