Реперите на Радев: За ЕС и НАТО, против корупция и неграмотност

Новият президент обеща да е държавен глава на всички българи
Обновена: 19 яну 2017 12:14 | 19 яну 2017 10:55,
136

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Потвърждаване на стратегическия избор за членството на България в ЕС и НАТО, формиране на външна политика в България, а не извън нея, борба с корупцията, неграмотността и несправедливостта, са част от приоритетите, които новоизбраният президент Румен Радев обяви в първото си слово пред Народното събрание.

Още по темата
Новият държавен глава благодари за доверието да бъде начело на държава с 13-вековна история, минути след като се закле като президент.

Той декларира, че ще бъде президент на всички българи и няма да ги дели по партийна принадлежност и етнос.

“Държава се гради с натрупване“, каза Радев и благодари на предшествениците си, като ги изброи поименно.

Новият държавен глава поиска промяна на избирателната система според гласа на българите на референдума от 6 ноември. Той се застъпи за намаляване на партийните субсидии, но в разумни граници, както и за въвеждане на избирателна система, която няма да създаде повече проблеми от тези, които ще реши.

В словото си пред парламента новият президент отдели голяма част на прехода, ползите и вредите от него.

“Всяко поколение има своето изпитание, преходът се оказа нашият жребий“, каза Радев. Той избори заслугите му, сред които Конституцията, разделението на властите, икономическите реформи, с които, макар и болезнено, плановата икономика се е превърнала в пазарна.

Според хората обаче преходът изглеждал по друг начин, смята новият президент. “Свикнахме да гласуваме, но не виждаме смисъл да го правим, партиите са повече от идеите за България, появиха се бизнес партии, партийна генетика в зората на прехода изглеждаше по-автентична, отчуждението на гражданите от политическата класа е добра почва за популизъм“, изброи негативите Радев.

Новият държавен глава обясни, че референдумът ясно е показал, че  българите искат личности в парламента и ограничаване на партийните субсидии.

“Парите за партиите трябва да се ограничат чувствително, но с ясното съзнание, че лишени от разумно финансиране, партиите ще станат още по-зависими от лобистки и външни фактори“, каза той.

В словото си Радев акцентира на липсата на справедливост, която се изразявала в контраста между бедни и богати, между столицата и селата, в безнаказаната корупция и злоупотребата с власт.

“Несправедливостта е сред основните мотиви за емиграция“, каза Радев.

Той акцентира и на състоянието на правосъдието у нас, което се критикува както от гражданите в страната, така и от наблюдателите в Европа. “Съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание“, каза Радев и поиска независимо и бързо правосъдие.

Според него обаче само промяна в съдебната власт няма да реши проблемите, защото е нужен комплексен подход.  “Съдебната реформа не трябва да се възприема като панацея за справяне на проблемите в обществото“, каза още новият президент.

Той отдели сериозно място в словото си за образованието, науката и културата.

“Образованието би трябвало да съдейства за равен старт на българските деца. Тук има формален учебен процес, ранно отпадане и неграмотност“, каза Радев. Той акцентира на проблеми като ниската социална функция на учителя и наличието на повече места за студенти, отколкото кандидати за тях.

“Нужни са обединените усилия на държавата и бизнеса, нужни са млади хора не с наизустени знания, а със собствено мнение и обективност“, каза още държавният глава.

“Бедността е упрек към всички нас, от нея избуява и престъпност. Българите заслужават достойно заплащане“, бяха още сред посланията му.

Потвърждавайки членството на България в ЕС и НАТО, Радев допълни, че ефективното членство предполага отстояване на националния интерес и активно участие в изработване на общите решения.

“Външната политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратно“, каза новият президент и допълни, че България има потенциал да засили активната си роля в Югоизточна Европа.

"Убеден съм, че Обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена", каза още той. Радев изрази надежда, че изборите в САЩ и новата политическа конюнктура в света ще създадат нов диалог.

"Ролята на държавния глава не е да екзалтира тревогите и да посочва враг, а да способства за решаване на кризата", каза Радев. А също и че гражданският контрол не означава гражданско управление.

По време на изказването на Радев се чуваха неодобрителни реплики от депутатите в залата. "Имате още седмица", обърна се към тях новият президент. Част от избраниците, сред които тези на Валери Симеонов и част от РБ, напуснаха залата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: натоЕСРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най после чухме в реч на български президент да каже "Гордея се, че съм българин" .Каква бездна разлика от Росенчо който само преди ден плюеше против българското.Има надежда за България с новия президент .
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да преведем на нормален език политическата реплика "не на реваншизъма"- Това означава омертата сключена между политическите партии в България да продължи.Демек никой които е управлявал и крал от народа да не носи отговорност за кражбите и престъпленията извършени от политиците. Всички които успяват да излъжат хората и да вземат властта да не търсят отговорност от предишните и спокойно да продължат те кражбите. Това означава не на реваншизъма в България.
46
7
 
22
 
! Отговори
????? преди 7 години
България над всичко другото е ала бала трябва да се спре намесата на америка във вътрешните ни работи.Ние сме самостоятелна държава и който е против това е предател.
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти не можеш да се разправиш с един бивш пожарникар, че те яха с години, ще се разправяш с либералите...
44
3
 
8
 
! Отговори
=90-87056 преди 7 години
Не знам за вас , ама - "РЕПЕРИ" , за първи път я чувам тази дума
43
6
 
1
 
! Отговори
Протест преди 7 години
Време е комбайнера да катапултира от Дондуков 2
42
6
 
43
 
! Отговори
????? преди 7 години
Радев успех и работи за България и изцяло за България ,а не като предшественика ти американския лакей.И смачкай носа на еврогейатлантиците ,няма Русия няма Сащ Българските интереси над всичко.
41
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И българите, и американците отхвърлиха либерастите и глобалистите. Знаете само да бучите за демокрация, а когато тя реално се прояви и не ви изнася, се почва с реването.Най-големите врагове на бъгларския народ не са американците, търците, евреите, ислямистите или какви ли не още страхове. Те са българи измежду нас.Направете и тази година протести, да стане една гражданска и да се разправим с вас веднъж за винаги.
40
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tова руско вле..уго ще изкара хората по площадите още тази зима!Комунистите са освирепяли от реваншизъм.
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Антон Дончев, не ти ли писна да копираш едни и същи лишени от смисъл неща
38
10
 
30
 
! Отговори
Време разделно преди 7 години
Цвъки и кухата Тиква умират от яд! Свършва им краденето, обществените поръчки и 5 цифрените комисионни!Обикновения човек влезе в парламента макар и в кожата само на президент!
37
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще бъде!Успех,г-н Президент!
36
42
 
13
 
! Отговори
Оставка! преди 7 години
Оставка на кремълския *** Радев!
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 42Значи, някой олицетворявайки идея, я прокарва масово, намирайки си хора, които да я разгърнат, пропагандират и накарат всички да повярват в нея.( Мяза на религия)Обаче, никой нищо не би могъл да създате и матриализира, ако не накара достатъчен брой хора, да му повярват. Пак стигаме до масовата вяра в лъжи.
34
25
 
8
 
! Отговори
Цако от село преди 7 години
До Анонимен 39 ... ТОЯ ПЕНСИОНЕР , САМОЛЕТА НЕ МОЖЕ ВЕЧЕ ДА ВДИГА , КАМО ЛИ ПЕНСИЙТЕ , БРЕ ДРУГАР ...
33
0
 
6
 
! Отговори
ЛЕНИН преди 7 години
До Анонимен 41 ...VENCEREMOS , ТОВАРИЩ ...
32
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сорос е този, който на 9 април 2013 г. каза:"Развитите страни нямат причина да изпадат в дефолт. Те могат винаги да напечатат пари."Представяте ли си за какъв псевдо-икономист става въпрос. Заради такива свинско-либералски действия световната икономика препускаше от криза в криза. Такива като Сорос и тукашните реформатори изкуствено създаваха балони и принизиха изконната държавна роля в икономиката до много ниско, унизително положение.Ерата им приключи! Светът се пробужда!
31
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно е вярно,че това което каза е голата истина!Корупция, безправие, неграмотност, не работещи в полза на хората институции , бедност, картели мафия- това е положението. Всички го знаят,но никой който се докопа до властта не говори за тези проблеми!Аз не съм гласувал за него, но го поздравявам за смелостта и се надявам да продължи в тази посока. Но не вярвам олигархията да го допусне, ще го смачкат.тя е и в БСП и ГЕРБ.
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е опорна точка, а истината. Някои хора сериозно мислят, че президентът може да вдигне пенсиите, например. Щом е генерал, ще ги вдигне, няма как...
29
9
 
6
 
! Отговори
Ал Бънди преди 7 години
Ние с Пеги най накрая ша се ползвуваме от луксозност. Благодареа фи мо1 исбератели од Идеотокрация