Реперите на Радев: За ЕС и НАТО, против корупция и неграмотност

Новият президент обеща да е държавен глава на всички българи
Обновена: 19 яну 2017 12:14 | 19 яну 2017 10:55,
136

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Потвърждаване на стратегическия избор за членството на България в ЕС и НАТО, формиране на външна политика в България, а не извън нея, борба с корупцията, неграмотността и несправедливостта, са част от приоритетите, които новоизбраният президент Румен Радев обяви в първото си слово пред Народното събрание.

Още по темата
Новият държавен глава благодари за доверието да бъде начело на държава с 13-вековна история, минути след като се закле като президент.

Той декларира, че ще бъде президент на всички българи и няма да ги дели по партийна принадлежност и етнос.

“Държава се гради с натрупване“, каза Радев и благодари на предшествениците си, като ги изброи поименно.

Новият държавен глава поиска промяна на избирателната система според гласа на българите на референдума от 6 ноември. Той се застъпи за намаляване на партийните субсидии, но в разумни граници, както и за въвеждане на избирателна система, която няма да създаде повече проблеми от тези, които ще реши.

В словото си пред парламента новият президент отдели голяма част на прехода, ползите и вредите от него.

“Всяко поколение има своето изпитание, преходът се оказа нашият жребий“, каза Радев. Той избори заслугите му, сред които Конституцията, разделението на властите, икономическите реформи, с които, макар и болезнено, плановата икономика се е превърнала в пазарна.

Според хората обаче преходът изглеждал по друг начин, смята новият президент. “Свикнахме да гласуваме, но не виждаме смисъл да го правим, партиите са повече от идеите за България, появиха се бизнес партии, партийна генетика в зората на прехода изглеждаше по-автентична, отчуждението на гражданите от политическата класа е добра почва за популизъм“, изброи негативите Радев.

Новият държавен глава обясни, че референдумът ясно е показал, че  българите искат личности в парламента и ограничаване на партийните субсидии.

“Парите за партиите трябва да се ограничат чувствително, но с ясното съзнание, че лишени от разумно финансиране, партиите ще станат още по-зависими от лобистки и външни фактори“, каза той.

В словото си Радев акцентира на липсата на справедливост, която се изразявала в контраста между бедни и богати, между столицата и селата, в безнаказаната корупция и злоупотребата с власт.

“Несправедливостта е сред основните мотиви за емиграция“, каза Радев.

Той акцентира и на състоянието на правосъдието у нас, което се критикува както от гражданите в страната, така и от наблюдателите в Европа. “Съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание“, каза Радев и поиска независимо и бързо правосъдие.

Според него обаче само промяна в съдебната власт няма да реши проблемите, защото е нужен комплексен подход.  “Съдебната реформа не трябва да се възприема като панацея за справяне на проблемите в обществото“, каза още новият президент.

Той отдели сериозно място в словото си за образованието, науката и културата.

“Образованието би трябвало да съдейства за равен старт на българските деца. Тук има формален учебен процес, ранно отпадане и неграмотност“, каза Радев. Той акцентира на проблеми като ниската социална функция на учителя и наличието на повече места за студенти, отколкото кандидати за тях.

“Нужни са обединените усилия на държавата и бизнеса, нужни са млади хора не с наизустени знания, а със собствено мнение и обективност“, каза още държавният глава.

“Бедността е упрек към всички нас, от нея избуява и престъпност. Българите заслужават достойно заплащане“, бяха още сред посланията му.

Потвърждавайки членството на България в ЕС и НАТО, Радев допълни, че ефективното членство предполага отстояване на националния интерес и активно участие в изработване на общите решения.

“Външната политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратно“, каза новият президент и допълни, че България има потенциал да засили активната си роля в Югоизточна Европа.

"Убеден съм, че Обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена", каза още той. Радев изрази надежда, че изборите в САЩ и новата политическа конюнктура в света ще създадат нов диалог.

"Ролята на държавния глава не е да екзалтира тревогите и да посочва враг, а да способства за решаване на кризата", каза Радев. А също и че гражданският контрол не означава гражданско управление.

По време на изказването на Радев се чуваха неодобрителни реплики от депутатите в залата. "Имате още седмица", обърна се към тях новият президент. Част от избраниците, сред които тези на Валери Симеонов и част от РБ, напуснаха залата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: НАТОесРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много добра реч и акценти, особено: Свикнахме да гласуваме, но не виждаме смисъл да го правим, партиите са повече от идеите за България, появиха се бизнес партии, партийна генетика в зората на прехода изглеждаше по-автентична, отчуждението на гражданите от политическата класа е добра почва за популизъм. И аз бих го казал същото, защото съм един от онези 1 000 000 души, които бяхме на Орлов мост през юни 1990 г. Днес нашата съдба е зачеркната от т.н. Реформаторски блок!
87
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винаги с ЕС и НАТО, всякога срещу Агресора !
86
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Снимката е уникална - зад Радев се вижда перуката на Путин.
85
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За пореден път стана ясно, че в България липсват професионалисти, които да подготвят съдържателно свово - какви клишета, и всичко казано като проблеми е пределно познато на всеки един българин! Къде са конкретика, приоритети, къде е визията за развитие на страната ни, къде е стратегията във външнополитически план? Други са очакванията за Президент на нашето време!!!
84
2
 
5
 
! Отговори
До Ели и извън преди 7 години
темата:Булка (ако си в действителност, а не амплоа), остави времето да покаже кой какъв е и дали става.Да ме прощаваш, ама някакъв издържан изпит или завършен етап в общи линии не е нещо кой знае колко съществено. Успешното приключване на нещо говори добре за своя деятел, и толкоз. Важното е, човек да търпи развитие и то да е във вярната посока. Иначе, язък за мат'ряла.И подсурдинка да не се налага да ти разказвам онази популярна приказка от едно време за вързаното магаре и завършването.
83
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно той е президента необходим на България - и се усещаше вълнението му в деня на клетвата. И речта беше толкова точна,че на някои им стана зле. Радвам се че гласувах за него ..Напред
82
3
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
РАДЕВ КОРУПЦИЯТА МОЖЕ ДА СЕ ПРЕБОРИ ЗА 2 ЧАСА ---КАКТО НАПРАВИ ПИНОЧЕТ ---ИЗВИКВАШ ЦЯЛОТО СЕГАШНО---ПОСТОЯННО УПРАВЛЕНИЕ НС НА ОБСЪЖДАНЕ НА ВАЖНИ ВЪПРОСИ ИГИ ВКАРВАШ В ЗАТВОРА ПОСЛЕ РАЗПИТИ И Т-Н- ---ТЕ СА ВСИЧКИ НЕ ЗА ЗАТВОРА АМИИИИИ.---------
81
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Образованието е все по-скъпо, некачествено и недостъпно и броят на неграмотните ще расте, защото партиите и ЕС имат полза от повече неграмотни, за да купуват изборите.
80
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа е разделена на център Швейцария и Германия и периферия България с Турция и Албания.
79
11
 
16
 
! Отговори
Успех на Радев преди 7 години
Точно той е президента необходим на България - и се усещаше вълнението му в деня на клетвата. И речта беше толкова точна,че на някои им стана зле. Радвам се че гласувах за него.
78
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕЛИСега са и платени даже с такси по-високи от чужбина.
77
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За ЕС и НАТО това е по привичка и 10г втълпяване, тия 2 фирми са създадени като най- обикновенна аларма плашило със сответните печалби от плашенето.В края на мандата и ЕС и НАТО НЯМА да ги има поне в този им вид.Елита да се изкъпе от мръснниците почисти и обедини, чакат ни много сложни времена например ЕС се държи в момента само от страха че поотделно отиват всички на бунището.
76
6
 
24
 
! Отговори
ЕЛИ преди 7 години
До Анонимен 88 Само това, че е издържал изпитите за висше военно училище и то по татово време, говори много. Едно време за едно място в техн университет се състезаваха 180 кандидатстуденти. Не беше като сега - университетите повече от кандидатите. Или си приказваме от злоба и завист ....................
75
4
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До "Надя Николова": Ти да не би да си нов ник на "СТРАНДЖАТА"?
74
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ne se trae ve4e v BG...
73
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доста комично от една страна говори за проблемите в образованието и в същото време срича като първолак)
72
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Причини за корупция и неграмотност са точно ЕС и НАТО, защото бг политиците са подчинени на ЕС и НАТО политици, които са антибългари и не са избирани от българите а от чужденци.
71
12
 
13
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
Браво! Важното е да не сме с Колхозия и алкашите, пиещи лосион за вана! А сега *** от яд, путлераси долни. ЕС и НАТО - ИЗБОРА НА БЪЛГАРИЯ!!!
70
27
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От видяното следвa, че Рaдев просто е негрaмотен в комбинaция със слaб интелект, толковa хaрaктерен зa някогaшнaтa Бнa. Зaпъвaше се горкия нaд всякa вторa думa и мaй не схвaщaше съвсем смисълa нa туй дето четеше. Тa тaкa, проруския летчик години нaред ще ръси aкъл нaляво- нaдясно, a пък нa нaс не ни остaвa нищо друго освен терминaл 1 или дa се смеем нa глaдно.
69
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До абеКъде ще бягат италианците като нямат 2 лв. в джоба. Без ЕС фалират за дни