Духалка, климатик... По-ниски сметки за ток? Възможно е!

Конвекторните радиатори биха понижили консумацията
20 яну 2017 12:37,
105
Духалка, климатик... По-ниски сметки за ток? Възможно е!
Снимка: архив, Bulphoto

"Енергоефективното поведение не е трик, а възпитание, поведение, което трябва да се усвоява от ранна детска възраст". Това заяви д-р инж. Георги Милушев, преподавател в Техническия университет в София, пред Bulgaria ON AIR.

Коментарът му е по повод рекордното потребление на ток, отчетен от енергийния регулатор в началото на годината. Според него консумацията на ток е достигнала най-високия си пик за последните 20 години.

И въпросът е дали има начин как да пестим от сметките си за ток?

Най-големите заблуди, които потребителите на електроенергия имат, са тези, че включването и изключването на т.нар. "духалки" биха намалили сметката за ток. Според инж. Милушев "стойността на тока си остава същата.

"Компенсираме единствено някакъв реактивен характер на товара, който не се отчита от битовия електромер, но няма да има ефект върху сметките нито в краткосрочен, нито в дългосрочен план. Дори ако уредът се включва и изключва, системата го отчита като постоянно включен", уточни експертът.

Според експертът климатикът е този, който би спестил електроенергия, защото работи на различен от "духалките" принцип.

"Там използваме електрическа енергия само за движение на флуидите във въздуха и тези вътре в климатика".

Все пак практиката е показала, както твърди преподавателят от Техническия университет в София, че "маслените, водните, дори конвекторните радиатори са по-добър вариант за постоянно отопление".

"Поне 20-30% ще има разлика в сметката при използването на този тип радиатори, спрямо преносимите уреди", твърди той.

Като съвети какви практики трябва да предприемем за енергоефективно потребление в дома си, инж. Милушев каза, че "компютрите, телевизорите, зарядните устройва" са уредите, които "капка по капка" увеличават консумацията, която остава като скрита за потребителя и той не може да си обясни допълните няколко лева отгоре към сметката си във фактурата.

Това прибавя и постоянно включените кафе машина, тостерът, които не използваме през цялото време.

Друга скрита консумация, която ни оставя учудени за фактурата от енергодружеството е осветлението.

"1/3 от електрическата ни енергия отива за осветление,  което означава, че трябва да преминем към енергоефективни осветителни тела", съветва експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде са зелените талибани да ни рекламират зелената енергия. С нейната цена това е дране на 100 кожи.
54
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да харчите малко трябва да си направите изолациите и дограмата. Тотално и брутално - външни стени, под, тавани, дограма с три стъкла - 4мм.Тогава сметката за 100 кв. ще ви е 40 - 50 лева за студен зимен месец, като сегашния януари, 20 -30 лева за не толкова студен. Отоплението е ясно - супер климатици или инфраред! T - 22 - 23 градуса. Всичко друго е шменти-капели!Никой да не ми хвали отопление, което иска повече от натискане на бутон. Бял човек дърва не мъкне,камо ли да чисти камина!
53
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
280лв за декември ни е сметката :( Два пъти по-висока от миналогодишната по това време.
52
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо не схващам -"Дори ако уредът се включва и изключва,системата го отчита като постоянно включен". Нов БГ научен принос? Щото нашата духалка 5-6 години стоя в мазето, но понеже алтруистичната Топлофик-ция в 18*студ пусна виртуално отопление, взехме та я пуснахме да ни посгрее. Впрочем, много по-успешно от радиатора. И от вътрешните инсталации - НАША ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ дето бетонираната със закон Топлофик-ция си я ползва БЕЗВЪЗМЕЗДНО, ние пък им плащаме да я ползват и печелят. От нас! Ха де!
51
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-евтино и чисто е на ток!Двустаен без изолации,топлен от климатик и маслен радиатор, бойлер-144 лева за декември - 2 кубика дърва - без да броя влаченето, цепенето и опушването.Този над мен със същия апартамент на газ + ток - 167 лева за декември.
50
2
 
16
 
! Отговори
Флуид във въздуха преди 7 години
Този преподавател знае ли, че въздухът е флуид, та е съчинил това: "движение на флуидите във въздуха"?
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е,еее,имам котел на пелети,доста скъпо излиза.Най0евтино е на дърва,но като гледам каква масова сеч е по горите и дърва няма да останат.
48
9
 
4
 
! Отговори
абсурд преди 7 години
климатика е мързелива и чиста работа,но една камина на пелети върши по-добра работа,а ако е гплямо попомещение с повече стаи,котел на пелети и радиатори
47
4
 
19
 
! Отговори
Някой преди 7 години
И електричеството и горивата са си монополи и ни дерат както си пожелаят. Преди 40 г. бензинът струваше 0,75лв. Сега струва 2,10 някъде (незнам точно - на дизел съм). Е и защо? Да не би тогава себестойноста му да е била по- ниска? Или темичният или каталитичният крекинг процес да се е оскъпил някак си? Дори съм сигурен че от тогава до сега има нововъведения в технологиите и съоръженията, които още повече са свалили себестойноста на крайният продукт. Но вдигат цената защото са монополисти.
46
1
 
14
 
! Отговори
Мечтата на команча преди 7 години
Граждани,купете си новият атмосферен вигвам,,Мечтата на команча,,!С огнище в центъра на палатката с директен излаз в атмосферата.С ,,Мечтата на команча,, сметките за ток изчезват сами!
45
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък още съм на акумулираща печка.
44
1
 
12
 
! Отговори
до 62 преди 7 години
Той в колата охлажда,не топли. :)
43
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разликата М/у приятно и неприятно!150лв за цигари на месец може,но за ток ми е скъпо!Приоритет!Пиенето ми е от казана на Валерката не го слагам!
42
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да ви намалеят сметките за ел.енергия изключвайте всички уреди които са на стенбай. Имайте предвид че новите Електромери които ви поставиха отчитат и глим лампи които са безжични. Засичал съм от новите електромери да отчитат без включен консуматор. Може би самият електромер да е дефектирал но това е за сметка на джоба ви. Затова си наблюдавайте електромерите и ако забележети аномалия веднага се обадете на тези които са ви ги поставили защото ще плащате огромни сметки без ксонсумация.
41
14
 
15
 
! Отговори
до 60 преди 7 години
Как ще мухляса сградата като климатика в колата ми изсушава изпотените стъкла? Вие климатик ползвал ли сте ? Вярно не топли като дървата ама не мъкнеш по етажите,не изхвърляш сажди, не чистиш комини,не си опушваш боята в стаята....Виж ако си родом от село си свикнал с тези неща ама ние младите сме с друго мислене.
40
1
 
17
 
! Отговори
do 50 преди 7 години
Дедо, ти май не живееш в блок или нямаш кофти комшии.Хората си бяха купили климатици от по 500лв щото на климатик било евтино.И шума не е от перката, шума иде по бетона!!!Абе все едно тракторче имаш закачено навън.Ходих, разправях се, молих ги, предлагах им да им платя гумичките, предлагах им по 50лв на месец компенсация...НЕ И НЕ.И бяха не един, а 2ма комшии, лудница беше!Евала едните вече са на дърва, а другите едната жена почина.Само 1 пример - един път даже чашите в кухнята се тресяха
39
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Престанете с рекламата на глупави климатици, да лъжете хората да дават парите за тези болкуци накачени по етажите от тях само мухлясва сградата и всичко е лед. Само за българина това е уред за отопление.По принцип ел уредите е са подходяши за много ниски температури те не затоплят достатъчно и няма никакъв комфорт. Единственото реално отопление е с парно независимо от ТЕЦ или други варианти
38
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както е тръгнало, скоро ще е по изгодно през зимата да мигрираме в топлите страни като птиците.Аз като чуя че някой плащат 500 лева за ток...само заради отоплението. Ами че това повече от половин средна заплата бе? Какво е това чудо?
37
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам вътрешен контролен електромер по който ми отчитаха тока по времето на Тато. Когато сравня показанията на външният който ми поставиха ЧЕЗНИТЕ и този контролният който е произведен в България пре 1985 година показанията са коренно различни. На ЧЕЗНИТЕ електромера ми отчита завишена консумация със 50 кв.ч. в сравнеие този който е в къщата. Как става този номер нямам обяснение. По всяка вероятнос на ЧЕЗНИТЕ елктромера отчита и въздуха който минава по мрежата.
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви сметки платихте последно? Аз 250 лв. платих за декември за ток.