Криза за гвардейци, една трета от местата остават незаети

Бяха променени дори критериите за подбор
Обновена: 21 яну 2017 07:52 | 21 яну 2017 07:36, Елка Василева
87
Криза за гвардейци, една трета от местата остават незаети
Снимка: архив, Булфото

Недостигът в редиците на един от символите на държавността – гвардейската ни част, става все по-остър. Всяко трето място за войнишки длъжности вече е вакантно, като окомплектоването е едва на 68%.

Това съобщи за "Монитор" новият командир на представителните ни военни бригаден генерал Илко Йорданов, който зае поста през декември.

Липсата на достатъчно кадри изправя ръководството на гвардейците пред затруднения, като надеждите за попълване са малки предвид тенденцията за отлив на мераклии при последните конкурси. Ако през 2014 г. за едно обявено място са се явявали по трима кандидати, то след това тенденцията се обърнала – на един кандидат се падат по две свободни позиции. В резултат за последните 2 години са попълнени едва половината от овакантените за периода места.

Военната служба като цяло става все по-непривлекателна, проблеми с попълването на местата изпитват всички структури на родната армия.

Гладът за гвардейци доведе през миналата година дори до промяна в критериите за подбор, като бе разширена ръстовата граница. Преди ограничението беше представителните ни военни да са високи между 178 и 182 см, тоест допустима едва 4 см разлика, докато новите правила я увеличиха на 10 см - между 175 и 185 см. Това обаче не е помогнало за увеличаване на броя на мераклиите да надянат гвардейска униформа.

"Нарастващият некомплект определено води до повишаване на броя на дежурствата, които дават отделните военнослужещи", уточни ген. Йорданов.

Това изисквало допълнително натоварване на личния състав, който по правило е длъжен да е на разположение по всяко време на денонощието. Нормалната продължителност на служебното време на гвардейците иначе е стандартно – 8 часа дневно и 40 часа седмично, но именно заради липсата на достатъчно кадри то се превишава. Вече било почти невъзможно да се осигуряват полагащите се почивки на гвардейците, както и да се изпълнят графиците за полагаем годишен отпуск.

Причината да няма достатъчно мераклии за най-представителната част на армията ни е основно в ниските заплати, признават от ръководството. За новопостъпилите гвардейци възнаграждението е около 840 лв. заедно с парите за звание, за специфични условия на труд и дежурство. Тази сума изправяла младите мъже най вече от провинцията в изключително затруднено положение да се издържат в София.

Над 20 години карабините, с които гвардейците набиват крак при представителните церемонии, не са сменяни. Ползваното оръжие е 7,62 мм самозарядна карабина "Симонов", която обаче при многократната употреба и набиване на приклада в земята се износва.

Друг голям проблем пред гвардейците са и старите автобуси, с които ги возят до различните мероприятия. Наличните транспортни автомобили са грохнали, постоянно възниквали технически проблеми с тях. Тъй като са стари модели пък, за ремонтирането им липсват необходимите резервни части и в крайна сметка поддръжката им излиза твърде солено.

"Единственото, което ни спира да купим нови автобуси, е липсата на финансови средства", уточни ген. Йорданов. За решаването на проблема ръководството на Националната гвардейска част вече се е обърнало към министъра на отбраната, президента, премиера и дори към кмета на София.

Като цяло обаче гвардейците имат добри условия на труд, смятат от формированието. Вече са реновирани сградите на Първи гвардейски батальон, Втори смесен гвардейски батальон и Гвардейския представителен духов оркестър. Изградени са нов строеви плац и игрище за минифутбол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
30
 
! Отговори
Докога??? преди 7 години
Криза в армията, криза в здравеопазването, криза в съдебната система, криза в образованието, криза в социалната система, криза в здравеопазването, криза в политиката, демографска криза, корупция и връзкари.
33
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
4000 лева заплата и ще видят как набързо има желаещи. Прости правила на Икономиката.И вместо да купуват нови КИА на прасетата дето само ще седят вътре с ***, да им купят 2 автобуса на гвардейците.
32
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално е свършват балъците да им кесат там за без пари.Като направят заплатата 1500-2000 лева ще има желаещи.
31
2
 
9
 
! Отговори
x преди 7 години
Гледайте полицаи да има навсякъде,защото пазят или по-точно-би трябвало да пазят всички ни.А тези от голямото добрутро/ политическата пасмина/ ще се оправят и без гвардията
30
1
 
16
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
Условията да станат като полицейските и ще има много мераклии
29
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Помолете НАТО да ви прати...
28
3
 
27
 
! Отговори
гвардеец наборник преди 7 години
гвардеец = инвалид ! Разширени вени (не само на краката) смазват те от тренировки, набиваш крака като мал.оумен, държат се с теб като с мало.умен... Няма и да намерят желаещи!Никога не съм набивал, правех се на луд, имах проблеми, но се уволних ЗДРАВ, за разлика от почти всички останали от ротата ми!
27
4
 
17
 
! Отговори
Де е България? преди 7 години
Представяте ли си,че след няколко месеца България ще бъде управлявана от Борисов,Симеонов и Марешки. Ето това е България,това ще бъде лицето на България,вие ми говорите за силна България -няма я и няма и да я има.
26
4
 
27
 
! Отговори
Ехехе преди 7 години
До АнонименОт такива папагали сме на тоя хал. Я кажи задължитела казарма 10 години и после бране на памук по полетата ли? Като в Северна Корея? Заради това робско мислене сме на това ниво. Като мислиш, че е много готино да се работи без пари - давай. Имам къща да довършвам, ела да удариш едно рамо. Аз ще те потупам по рамото, така, мъжката. Във Великобритания няма задължителна казарма а наплива за гвардейци е ОГРОМЕН. На какво ли се дължи това? Вероятно на добрия социален пакет и заплата...
25
0
 
12
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
За тия пари по добре да си чеша ......като охрана на някой магазин в Лондон .....дори не за тия пари ми там 2-3 пъти повече ще вземам !
24
3
 
21
 
! Отговори
Още през соца преди 7 години
тези критерии се нарушаваха, в зависимост от връзките на младежа. Тогава кандидати за гвардейци имаше доста.Няма да спомена в кой район на България, през 90-те години, шеф на донаборната комисия два пъти отлага военната служба на едно момче - държеше то да бъде командос, заради изключителните му физически данни. Но всеки път на тези места се уреждаха връзкарчета.Онова момче беше етнически българин, отличник в у-ще, но син на работници. Пратиха го в поделение с няколко турчета,останалите - роми
23
2
 
27
 
! Отговори
Н преди 7 години
С тези ниски заплати и лоши условия на труд изгониха всички що годе свестни работоспособни хора от държавата.
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
търсете умници да не би английската кралица е пазят англичани,
21
3
 
5
 
! Отговори
маке преди 7 години
и нито дума за заплащането
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как криза за гвардейци бе ? Я що афганистанци дойдоха през границата ? Та няма ли някой мераклия гвардеец да стане ?
19
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За никакви пари няма да ги пазя тия разбойници - милионери, крадци и мошеници, унищожители на народа!
18
0
 
21
 
! Отговори
Шууу бреее преди 7 години
Нема пара нема народ всичко младо се изнесе в Европа те ми говорят за гвардейци положението е много по-лошоЧиии ба Шууу бреее
17
1
 
8
 
! Отговори
аз там преди 7 години
Кризата за хора можещи да работят е повсеместна.Но ***, афганистанци, пакистанци, индийци, шведи - светът не търпи празно място :)
16
7
 
5
 
! Отговори
логично преди 7 години
2014, когато на власт са турко-комунистите, е глад и мизерия, млади и прави момчета нямат работа и се натискат за луксозни портиери, после нещата се пооправят и наплива секва.
15
12
 
8
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 7 години
Какви 800-900лв заплата на тия гвардейци,веднага ги направете на 460 лв минимална заплата,да им дойде акъла в главата.