Синодът определи кандидатите за митрополит на Врачанската епархия

В листата са включени осем епископи
21 яну 2017 22:34, Анисия Иванова
0
Синодът определи кандидатите за митрополит на Врачанската епархия
Архив: Булфото

На свое извънредно заседание днес Светият Синод на БПЦ-БП е определил между епископите на БПЦ кандидатите за митрополитския избор за овдовялата Врачанска епархия.

В листата с кандидатите са Месемврийски Иаков, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Главиницки Йоан, Браницки Григорий, Белоградчишки Поликарп, Агатополски Йеротей, Месемврийски Герасим, съобщава отделът "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ.

Предстои съгласно Устава на БПЦ-БП наместникът на Врачанския престол - Старозагорският митрополит Киприян, да разпрати с окръжно писмо листата с достоизбираемите епископи до всички епархийски избиратели. На насроченото си заседание в средата на февруари Св. Синод ще определи дати за Епархийски избор и за Каноничен избор, се посочва в съобщението.

Отбелязва се, че на Епархийския избор, който ще се състои във Враца, избирателите от епархията ще изберат двама от епископите, влезли в листата, събрали повече от половината от гласовете им.

След това на свое заседание Св. Синод ще разгледа изборните книжа и ако Епархийският избор бъде преценен като изрядно проведен, в следващата неделя в параклиса на Св. Синод ще се проведе Каноничният избор, на който митрополитите от Св. Синод с гласуване ще изберат един от двамата епископи за нов Врачански митрополит.
 


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари