Само за ден: 30 шофьори се върнаха без коли от път

Катаджии масово свалят номерата за каране без книжка
23 яну 2017 12:00,
67
Само за ден: 30 шофьори се върнаха без коли от път
Снимка: архив Булфото

Само за ден 30 шофьори бяха свалени от колите си и се прибраха без тях от път. Причината – бяха хванати в нарушение и наказани според новите правила за движение по пътищата.

Това стана ясно от думите на шефа на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев.

Новите наказания влязоха в сила от 21 януари с последните промени в Закона за движение по пътищата, които бяха приети преди седмици от депутатите. Една от новите санкции е сваляне на табелите на колата още на пътя.

"Само за първия ден на действието на закона са свалени номерата на 30 автомобила за каране без
книжка, употреба на алкохол и в един случай - за отказ от тестване", каза Ананиев пред bTV, цитиран от пресцентъра на партията си ДБГ.

Още по темата

Той припомни, че табели на колите вече ще се свалят, ако шофьорите карат с алкохол над 0,5 промила или под въздействието на упойващи вещества, за превишена скорост, за каране без книжка или в насрещното движение, за отказ от проверка с техническо средство или даване на кръв за проба, както и за т.нар.  джигити, които правят гонки по пътищата.

За превишена скорост с 40 км/ час на скоростта над допустимото глобата в градски условия става 400 лева, а за над 50 км/ час превишение глобата става 700 лева за в града и 600 лева за нарушение извън града, припомни още Ананиев.

За последните 20 години най-много жертви има в периода 2006 – 2008 г., след което жертвите намаляват, според официалната статистика на МВР, предоставена на транспортната комисия в парламента, каза Ананиев.

През  2012-2013 година съдът отмени заснемането на пътя и в продължение на една година жертвите на ПТП-та се покачиха, каза още Ананиев.

Сега, с промените в Закона за движение по пътищата, мерките стават по-строги и ще са ефективни. Наказанията са тежки - това е целта, за да спрем войната по пътищата, каза още депутатът.

Той даде пример с убиеца на тримата млади души до Луковит, който е шофирал без книжка и има 91 регистрирани нарушения, след които избяга в чужбина и се наложи да бъде върнат от органите на реда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
aко си забравил книжката не означава че нямаш книжка......прави ти се справка и евентуално някаква по-малка глоба за това, че не си я носиш.....
13
13
 
16
 
! Отговори
еее преди 7 години
Най -сетне някакъв закон разгеле ,толкова ли трудно беше да се направи досега.Човешкият живот е свещен,подкрепям на 100%!
12
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 8886който каже че поне веднъж в живота си докато отива до магазина не си е забравял книжката ще излъже. Това е безобразие. А ако ми откраднат портмонето или чанатата? Освен да им давам и колата? Нека свалят на тези които нямат право за управление на МПС но за забравен документ и то на шофьор който в живота си няма нарушение и отказва да даде рушвет е безобразие.
11
1
 
2
 
! Отговори
chach преди 7 години
sega veche 6te se kara s fal6ivi nomera
10
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този закон Ви го натресоха управляващите в оставка, защото не гласувахте за техния кандидат за президент.
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Млад шофьорНали знаеш че на Бул. България ограничението е 70км/ч. А и ако трябва да съм честен там едва ли някой може да кара с превишена скорост от задръстване.
8
3
 
15
 
! Отговори
браво преди 7 години
ама като му поискали книжката и тя не била в него какво значело това.. че нямал книжка ли.. а какво друго да значи, бе.. ама защото я бил забравил - и кой е виновен за това
7
6
 
19
 
! Отговори
8886 преди 7 години
До 4 ще си държиш книжката в теб ,не у вас ,не в жабката да ти я откраднат в теб при другите ти документи м.л.у.м.и.к!!!!!!
6
6
 
17
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Да им ги взимат даже и колите да им взимат.Масово по големите градове по света се цели оптимизация и намаляване на колите.Тук обратното купуват коли като за световно после няма къде да ги паркират.Много се радвам.
5
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време беше! И дано и сега поредният съд не се изсили да тълкува закона в явно негово противоречие! За увеличаването на жертвите той има голяма вина. Само от едно нещо се опасявам - дали тези крайно наложителни мерки ще се прилагат така, както трябва - спрямо всеки, който се е провинил. В България щуробаджанащината е най- опасния и вреден метод на работа.
4
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо да хващат нарушителите, КАТ "наказват" обикновено най-примерните шофьори. Какво значи "каране без книжка"? Ако съм си забравил книжката, което се случва, без книжка ли съм и ще ми свалят ли номерата на колата? Май искат да си държа книжката в колата, за да може на крадците да им е по-добре, когато ми откраднат колата.
3
11
 
17
 
! Отговори
Млад шофьор преди 7 години
Взехте на 30, а на колко не взехте, защото си прибрахте рушветите ? 300 ? Всеки божи ден по бул. Българгия и Цариградско шосе има джигити каращи с 30-40 км/ч над позволеното и същите трупат нарушение след нарушение и чак, когато убият някого става ясно, че имат 91 нарушения. Каква е ефективността на КАТ, като контролен орган ? Май клони към нула ! Изглежда, че в родното МВР и КАТ работят основно хора, които не стават за нищо друго и са там само за рушветите ? Наказанията може да са и по-строги !
2
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колите на червените каскети трябва да се конфискуват в полза на държавата. Червените никога не плащат винетки и гражданска за тях само санкции и затвор;
1
6
 
44
 
! Отговори
mene преди 7 години
Много се радвам. Дано намалеят идио.тите по пътищата, че ситуацията е доста тежка.