Три министърки в оставка в хор: Бомбите ги залагат от БСП!

Всичко в енергетиката и с еврофондовете било наред
Обновена: 23 яну 2017 19:50 | 23 яну 2017 18:00, Веселина Йорданова
156
Три министърки в оставка в хор: Бомбите ги залагат от БСП!
Снимка: МС

ГЕРБ е била в ролята на сапьор в енергетиката и е обезвреждала бомбите на БСП. Това заяви енергийният министър в оставка Теменужка Петкова на извънреден брифинг в МС. Думите й са в отговор на депутата от БСП Таско Ерменков, че ГЕРБ са съсипали енергетиката и са "заложили бомба" в сектора.

Петкова подчерта, че по отношение на "драматургията", която са се опитали от БСП да разиграят днес, на първо место разбира, че енергетиката е болна тема на БСП.

Още по темата
"Когато някой се опитва да говори лъжи и да се заиграва със страховете на хората, трябва да се реагира. Ще си позволя да припомня няколко бомби. Първата е бомбата "Белене". Ние трябваше сега да я платим. Платихме 1,176 млрд. лв. Намерихме правилния подход и диалог с колегите и спестихме 90 млн. лв. от лихвите на българските данъкоплатци. Обезвредихме и бомбата с просрочените задължения към двете американски централи", коментира Петкова, цитирана от "Фокус".

Обезвредихме и друга много важна бомба – финансовият апокалипсис в енергетиката. Когато поехме сектор "Енергетика" на 6 ноември 2014 г., наличните парични средства на дружествата в държавната енергетика бяха 404 млн. лв., каза още Петкова и допълни, че сега наличният паричен ресурс е 1,113 млрд. лв.

Петкова увери, че има достатъчно вода в язовирите, за да се произвежда електрическа енергия. Нямало и опасност от режим на тока, нито липсвали въглища.

"Централите работят с необходимата мощност. Обемът на язовирите към днешна дата е 56,2% от общия им обем. Нека да бъдат спокойни българските граждани и призовавам да не слушат неверните твърдения на БСП“, заяви Петкова.

Поредният опит на БСП да изиграе силно драматургична постановка не се получи, каза и регионалният министър в оставка Лиляна Павлова, която пък отговори на обвинения за спиране на еврофондове.

По думите ѝ всичко казано от БСП е поредният фарс и поредната комедия. Тя определи това като проява на "политически цинизъм и некомпетентност и опити за внушения".

По думите й данните за еврофондовете са явна публична информация и показват, че България към днешна дата е сред държавите с много добро усвояване на всички програми.

Павлова каза, че към днешна дата са договорени 1/3 от всички фондове. "Това са над 36%. Имаме разплатени над 1,3 млрд. лева, така че всякакви опити за внушения, видно и от числата, са абсолютна измишльотина", увери министърът в оставка.

За програмата "Региони в растеж" Павлова обясни, че е в размер на 3 млрд., а от нея са договорени 50%. "От тях 11% са разплатени. Няма неизпълнени условности, а вече имаме и успешно завършени и отчетени проекти и сертификат към ЕК до дни за над 100 млн.", коментира Павлова.

Тя определи коментарите от БСП като "поредният балон от лъжи и манипулации, който се спука".

Министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева заяви, че липсата на компетентност и неграмотността, които по принцип са проблем, се превръщат вече и в проблем за държавата.

Според нея ОП „Околна среда“ стои във фокуса на БСП може би поради факта, че това е една тяхна "историческа травма" и е свързана с двукратно спиране на програмата - по времето на тройната коалиция и от октомври 2013 г. до ноември 2014 г. по времето на правителството "Орешарски".

Според нея няма никакъв проблем с програмата към настоящия момент и има отворени процедури на стойност 1,3 млрд. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
2
 
14
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Сапьорки!Искам да кажа нещо хубаво, ама немога бе!Искам, но нямам желание!
87
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия хора живеят в някакъв техен свят, време е да се събудят.
86
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставките и да ви няма после се обяснавайте.
85
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Министър на водата, туй е като министър на мъглата къде е директора на водопада той какво мисли.
84
1
 
5
 
! Отговори
Beseka преди 7 години
Reklama praviat na strastnata lubov mejdu besepe i depese.
83
1
 
11
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Сранжа стига ги яде л.....та червената върхушка ни започна,а гербавите им отрочета ни довършиха кьорав ли си,че са от едно котило.
82
1
 
20
 
! Отговори
Абсурд преди 7 години
Дебелогъзи
81
1
 
16
 
! Отговори
Абсурд преди 7 години
Уточнявайте,дебелоглав лелки
80
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А къде е четвъртата лелка ? Хорът щеше да е по пълен.
79
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде хорът на трите министърки сега накрая пред изборно се разпяха. Софрата свърши, лентите за резане също..
78
1
 
23
 
! Отговори
Абсурд преди 7 години
Ума защо се мълчи по въпроса за европейската директива за минимална работна заплата от 600 евро за целия ЕС
77
1
 
26
 
! Отговори
НАС преди 7 години
ЧАК СТЕ НИ СМЕШНИ! ПО-ДОБРИ ,НАЙ- ДОБРИ!!!КОИ СА ?! ДО КОГА ЩЕ СМЕ В АНТРЕТО НА ЕВРОПА ?! ТОВА Е ВЪПРОСА!И ДО КОГА ЩЕ НИ ЛЪЖАТ ЧЕ СМЕ ЕВРОПА!?
76
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 95Росен Плевнелиев - Избори 2011 - Първи тур - 1349380 гласа - 40.11% от всички гласували.Румен Радев - Избори 2016 - Първи тур - 973754 гласа - 25,44% от всички гласували.
75
6
 
35
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
На снимката: "Три некадърни лели"
74
3
 
26
 
! Отговори
nick преди 7 години
Борбата сега е кой ще успее да излъже повече хора, че другите крадат повече
73
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хвани едната-удари другата.
72
20
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Единственият аргумент на БСП за кражбите на ГЕРБ... - е този, че съдят по себе си...
71
7
 
36
 
! Отговори
до 93 преди 7 години
Обаче, Радев е президент! Пукай се от злоба! И неговият резултат е двойно по-голям от на недоразумението Плевнелиев през 2012 г. Дори с шашмите на онзи с яйцевидната кратуна!
70
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НА ПЪРВИ ТУР---РАДЕВ ИМА 25%.........ама , само от гласувалите!...%.на ГЛАСУВАЛИТЕ СЕ ВДИГНА ----ПОРАДИ ПАРТЕНКАТА ЗА "РЕФЕРЕНДУМА"../...който после БКП/бсп---НЕ ПРИЗНА И НЕ ПРИЛОЖИ.../ЛЪЖИТЕ НА КОМУНИСТА-------ВИНАГИ СА НА ПЪРВО МЯСТО !/...така живеят и оцеляват всички негодници.../
69
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А да коментираме ли как ГЕРБ ни крадат с цените на винетките? Ами цената на билета за градски транспорт в София? Какво да кажем за некачествените ремонти на пътищата? Нека ГЕРБаджийте да мълчат, защото всичко сочи, че те са най-крадливите.