17 хил. на апартамент излиза "безплатното" саниране

Цената на кв. м е два пъти по-висока от предишни програми
24 яну 2017 08:04, Елка Василева
231
17 хил. на апартамент излиза "безплатното" саниране
Снимка: архив, Булфото

Санирането по "безплатната" програма на правителството на ГЕРБ всъщност е "златно", защото струва на българските данъкоплатци средно над 17 хил. лв. на един апартамент. Това става ясно от изчисленията в доклада на регионалния министър Лиляна Павлова, с който бе предложено правителството в оставка да гласува промени в постановлението по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, пише "Сега".

В петък Министерският съвет пусна за обществено обсъждане и самите промени в постановлението. През миналата седмица ресурсът на програмата бе увеличен от 1 на 2 млрд. лв., гласувани безпроблемно и без обсъждане от парламента.

Според данните към 17 януари тази година са обновени 12 460 жилища в 214 сгради. Стойността на всички дейности по тях е общо 216 290 538 лв. Средно за един апартамент това прави точно 17 359 лева. Над 1 млн. кв. метра досега е "подобрената жилищна инфраструктура". Облагодетелствани са 26 410 жители в цялата страна. Според сметките на регионалното министерство енергията, която ще се спести годишно, е 88 153 мегаватчаса. Намаляват се и емисиите парникови газове. Това водело до икономии от 13.545 млн. лв. годишно.

Стойността за саниране на едно жилище в размер на над 17 хил. лв. обаче изглежда прекалено висока, категорични са и строители, и експерти по енергийна ефективност, и консултанти. В сравнение с други изпълнявани проекти с мерки за топлоизолация и обновяване на жилищни сгради у нас стойността е 3 - 4 пъти по-висока.

Изчисленията сочеха, че санирането на едно жилище би трябвало да струва средно между 4000 и 8000 лв. според дейностите по саниране и състоянието на сградата - квадратура, как се сменят дограмите и с какви материали се работи.

Досега подобни дейности по саниране на жилища у нас са правени от Програмата за развитие на ООН (ПРООН) - проекта "Обновен дом", и европейския проект "Енергийно обновяване на българските домове" по оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР). По тях средната цена за саниране на квадратен метър е била около 100 лева, припомниха участници в проектите. А според изчисленията по данните на МРРБ към момента цената излиза почти двойно - 192 лв./кв.м.

След старта на програмата преди около две години и първите анализи за прекомерно раздути разходи МРРБ въведе и след това намали така наречените пределни стойности - максимума, който може да се плати за квадратен метър. Този максимум в момента е 172 лв./кв.м.

И референтните стойности на МРРБ, които определиха таван за общините по видове дейности, и крайните цени по "безплатната" програма на ГЕРБ излизат високи заради различните параметри. Това каза тези дни Лиляна Павлова, която опита да защити увеличението на парите до 2 млрд. лв. пред депутатите в парламентарните комисии. "Имаме различен обхват на дейностите и различни инвестиции", заяви Павлова.

Тя припомни, че в проекта на ПРООН мерките са "чиста енергийна ефективност" на малки сгради - т.е. смяна на дограми и топлоизолация. По ОПРР също са били обновени основно малки тухлени сгради. Акцентът на правителствената програма са панелните блокове, които били в много по-тежко състояние. "Състоянието на панелните блокове е такова, че се налага конструктивно обследване и укрепване на самата сграда. Това е причината за разликата в цените", допълни още Лиляна Павлова. Според нея от значение е и това, че има разлика между блок и блок секция.

Практиката и наблюденията на строители обаче показват малко по-различна действителност. Хора от бранша обърнаха внимание, че досега не са видели в обществена поръчка за строително-монтажни работи по санирането да е включена позиция по конструктивно укрепване. Самите строители признават, че големият проблем на тази програма е контролът.

Премиерът в оставка Бойко Борисов рекламира широко програмата и обяснява, че тя е прозрачна, защото контролът е в ръцете на хората, чиито апартаменти се санират. Строители обаче разказаха, че именно за да се избегне досадният обществен контрол, се прибягва до позната "недобра практика" - плаща се на домоуправителя, който "приема" обекта без забележки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По добре с тия милиарди да бяхме построили Белене, да закрием всички тецове дето пушат и трупат пепел. Да изхвърлим всички перки и фотоволтаици. Да наблегнем на ПАВЕЦ Чаира, да го разширим и обновим. Който е живял през комунизма да каже, дали помни колко е отделял от доходите си. Само недейте ми приказва за режима на тока, имаше го за много кратко време и то защото не беше построен Козлодуй.
158
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
195, къде съм използвал думата саниране :) Да не ти се привиждат гущери по стената? Я си оплакни очите от гурелите и чЕти по-Фнимателно.
157
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
191, и ти не ме надскачаш по акъл :) Сам казваш, че камарата е дала значително по-ниска цена от тая за която става дума! "Умееееен", "умен" си!
156
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашата кооперация си я оправихме сами. За мен ще е по-добре тия пари да се вкарат в инфрасруктура, а не за "саниране" на панелки! Защо аз трябва да си ги вадя от джоба, а за други да дойде наготово. Някак си не е феър.
155
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не става дума за заетост, а за кражби! Заетост има и при 100 лв/кв.м, но в случая сумата е двойна.
154
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
изглежда само на герб не им е ясен мащаба на кражбата!
153
2
 
10
 
! Отговори
Матиматика за начина преди 7 години
Имаме 2 милиарда или 2 000 милиона разходи и 13 и половина милиона икономии на година. В задачата се пита след колко години ще се икономиса разхода направен. Отговора е 148 години. Какво ще представлява един блок или апартамен след още 148 години?
152
0
 
12
 
! Отговори
Гербер преди 7 години
Не,няма прокуратура,защото сами си я избрахме.Тя си е наша.Ето днес са освободили кмета на Пловдив.И той си е наш.Има ли някой изненадан?
151
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има ли прокуратура в тая държава?
150
0
 
14
 
! Отговори
ВиК преди 7 години
До АнонименИ на който са му сменили щранговете на ВиК инсталацията също да вдигне ръка
149
1
 
23
 
! Отговори
Чудя се... преди 7 години
Чудя се как все още се намират хора, които гласуват за герб. Просто не ми се вярва Боко И Цвъко да делят плячката с всички техни поклонници.
148
1
 
23
 
! Отговори
Урааа! преди 7 години
Ухууу, браво! Яко крадене е паднало. Ама наистина яко крадене. По тази програма за санирането стотици милиона са влезнали в ГЕРБ-аждийските джобове.Да живее ГЕРБ!
147
0
 
18
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 7 години
ТЯ САМАТА ПАНЕЛКА,СТРОЕЖ,ПРОЕКТ,ОТЧУЖДАВАНЕ НА ИМОТ,ДО ЗАВЪРШВАНЕ ПРИ БАЙ ТОШО БЕШЕ ТОЛКОВА.ДА БЯХА НАПРАВИЛИ НОВИ ЖИЛИЩА.
146
1
 
25
 
! Отговори
Хемхубаво хемевтино преди 7 години
Санирах си къщата- два етажа по 120 кв.,на тавана изолация от вата .ПВЦ дограма -8000 лв. Измазване със стиропор 10 см + мазилка +труд= 11 000 лв .+ доп разходи = 21 000 лв. това е за къща с 8 стаи .Забравих цялостната подмяна на ВиК тръбите .Тая работа за 17000 лв на панелка мирише та не се трае ,чак фунти .......доста крадене е имало
145
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Състоянието на панелните блокове е такова, че се налага конструктивно обследване и укрепване на самата сграда. Това е причината за разликата в цените"на които са му укрепили сградата при санирането да вдигне ръка
144
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** стиропора за 17 бона.Какъв е ?Със златни нишки?
143
0
 
23
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
това разграбване дано да поучи нормалните гласоподаватели в България и да не се допуска тези крадци и мафиоти герБ да бъдат в някое следващо правителство!
142
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И всичките тези пари са събрани от нас като данъци (БЕЗПЛАТНО).А после излиза Тиквата и заявява Аз, Аз, Аз ви санирах домовете.......
141
0
 
27
 
! Отговори
Баш Майсторът преди 7 години
Е на това му се вика пладнешки Гербеж !
140
0
 
50
 
! Отговори
Удивен преди 7 години
Живея в къща и не мога да разбера защо с моите пари ( данъци ) ще правят "безплатен" ремонт на бай Пешо, че да плащал по малко ток?