17 хил. на апартамент излиза "безплатното" саниране

Цената на кв. м е два пъти по-висока от предишни програми
24 яну 2017 08:04, Елка Василева
231
17 хил. на апартамент излиза "безплатното" саниране
Снимка: архив, Булфото

Санирането по "безплатната" програма на правителството на ГЕРБ всъщност е "златно", защото струва на българските данъкоплатци средно над 17 хил. лв. на един апартамент. Това става ясно от изчисленията в доклада на регионалния министър Лиляна Павлова, с който бе предложено правителството в оставка да гласува промени в постановлението по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, пише "Сега".

В петък Министерският съвет пусна за обществено обсъждане и самите промени в постановлението. През миналата седмица ресурсът на програмата бе увеличен от 1 на 2 млрд. лв., гласувани безпроблемно и без обсъждане от парламента.

Според данните към 17 януари тази година са обновени 12 460 жилища в 214 сгради. Стойността на всички дейности по тях е общо 216 290 538 лв. Средно за един апартамент това прави точно 17 359 лева. Над 1 млн. кв. метра досега е "подобрената жилищна инфраструктура". Облагодетелствани са 26 410 жители в цялата страна. Според сметките на регионалното министерство енергията, която ще се спести годишно, е 88 153 мегаватчаса. Намаляват се и емисиите парникови газове. Това водело до икономии от 13.545 млн. лв. годишно.

Стойността за саниране на едно жилище в размер на над 17 хил. лв. обаче изглежда прекалено висока, категорични са и строители, и експерти по енергийна ефективност, и консултанти. В сравнение с други изпълнявани проекти с мерки за топлоизолация и обновяване на жилищни сгради у нас стойността е 3 - 4 пъти по-висока.

Изчисленията сочеха, че санирането на едно жилище би трябвало да струва средно между 4000 и 8000 лв. според дейностите по саниране и състоянието на сградата - квадратура, как се сменят дограмите и с какви материали се работи.

Досега подобни дейности по саниране на жилища у нас са правени от Програмата за развитие на ООН (ПРООН) - проекта "Обновен дом", и европейския проект "Енергийно обновяване на българските домове" по оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР). По тях средната цена за саниране на квадратен метър е била около 100 лева, припомниха участници в проектите. А според изчисленията по данните на МРРБ към момента цената излиза почти двойно - 192 лв./кв.м.

След старта на програмата преди около две години и първите анализи за прекомерно раздути разходи МРРБ въведе и след това намали така наречените пределни стойности - максимума, който може да се плати за квадратен метър. Този максимум в момента е 172 лв./кв.м.

И референтните стойности на МРРБ, които определиха таван за общините по видове дейности, и крайните цени по "безплатната" програма на ГЕРБ излизат високи заради различните параметри. Това каза тези дни Лиляна Павлова, която опита да защити увеличението на парите до 2 млрд. лв. пред депутатите в парламентарните комисии. "Имаме различен обхват на дейностите и различни инвестиции", заяви Павлова.

Тя припомни, че в проекта на ПРООН мерките са "чиста енергийна ефективност" на малки сгради - т.е. смяна на дограми и топлоизолация. По ОПРР също са били обновени основно малки тухлени сгради. Акцентът на правителствената програма са панелните блокове, които били в много по-тежко състояние. "Състоянието на панелните блокове е такова, че се налага конструктивно обследване и укрепване на самата сграда. Това е причината за разликата в цените", допълни още Лиляна Павлова. Според нея от значение е и това, че има разлика между блок и блок секция.

Практиката и наблюденията на строители обаче показват малко по-различна действителност. Хора от бранша обърнаха внимание, че досега не са видели в обществена поръчка за строително-монтажни работи по санирането да е включена позиция по конструктивно укрепване. Самите строители признават, че големият проблем на тази програма е контролът.

Премиерът в оставка Бойко Борисов рекламира широко програмата и обяснява, че тя е прозрачна, защото контролът е в ръцете на хората, чиито апартаменти се санират. Строители обаче разказаха, че именно за да се избегне досадният обществен контрол, се прибягва до позната "недобра практика" - плаща се на домоуправителя, който "приема" обекта без забележки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
7
 
! Отговори
ivo преди 7 години
vsichko koeto GERB stroi izliza 4-5 pati po skapo.Poznaite kakvo kradene pada.... Za kachestvo da ne govorim..Vijda se po dupkite na mgistralite.Vseki da se griji sam za jilishteto si, nikoi ne edlaje da mu plashta remonta...
118
0
 
14
 
! Отговори
Бай Шиле преди 7 години
То крадат ама поне да се санират тия блокове както трябва. Убеден съм че няма едно качествено обследване на заварките по тия панелки.
117
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цацаров,спиш ли?
116
0
 
20
 
! Отговори
собственик преди 7 години
На тристаен, външен- за дограма 3000, за изолация 6000. За покрив и общи части от 500 лв ще останат. Резултат: 1/3 от тез 17000 са под масата.
115
0
 
9
 
! Отговори
Не е вярно преди 7 години
17к са да речем само преките разходи, като сметнем и лихвите по заемите ще дойде мин. 34к.
114
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако знаех че ще ми излезе безплатно за 17000, нямаше да си го санирам сам за 2700. Сърце не ми даде да инвестирам повече от това в апартамент, който струва 12000.
113
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До werПрипомнете им и това в деня на изборите. Ще гласувам само за партия която обещае незабавно да разследва санирането и КТБ манипулациите
112
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност може да се санира под 2, демек герб краде над 15бона на жилища. Евалата баце велики сте
111
0
 
31
 
! Отговори
Anonimen преди 7 години
Защо бе,Лиленце,пиленце?Аз моя си го санирах за 6 хиляди.Искам и аз 17 000 лв-нали всички сме равни пред закона.Платете ми масрафа.
110
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
17000?mnogo skyp podkup za glasopodavatel!! и защо аз да плащам за да оправят къщата на друг??? българия нали не е комуна? такова крадене като 4е ли не съм виждал !
109
0
 
34
 
! Отговори
wer преди 7 години
Санирах на частно панелен апартамент. 5 прозореца, две балконски врати - ПВЦ. Отвън изолация стиропор 7см. Излезе ми общо 3400лв. Щрангове не съм сменял, но мисля, че са евтини.
108
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чрез санирането някой си прави политическа реклама, която ние плащаме. А с получените комисионни ще си плати кампанията, кебапчетата и купените гласове. На всичкото отгоре ще си вземе партийни субсидии, размера на които сам си е определил. И ще ни обясни, че тези субсидии пречат на далаверите при финансирането на партиите, докато в същото време са затънали в далавери. Отврат са това политиците. Жалко, че референдума не е задължителен - това щеше да изчисти голяма част от тях.
107
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе за цената и качеството нещата са ясни.Пълна измама.Но някой да обясни за тия сдружения.Какво представляват и как се развалят след време.Защото се опасявам,че ако сега лъсва измамата,тогава ще гръмне бомбата.Свинетка Павлова упорито отказва да говори за това,а и"независимите"журналисти услужливо не я питат.
106
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Безплатното" саниране го плащаме всички данъкоплатци. Политиците само обират лаврите и си приписват заслугите. Така си въобразяват, че ще получат допълнителни гласове на следващите избори от облагодетелстваните при санирането. Но всички други, когато отидат да гласуват, да помнят че са ограбени.
105
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига с това "саниране", думата има съвсем различен смисъл от показното лепене по външните фасади на тънки листове стиропор или полистирен за много пари. Или поне ползвайте скоби.
104
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това, ако беше в Китай, много хора вече щяха да са подредени на стадиона и да се предава директно по телевизията!
103
1
 
28
 
! Отговори
ЗАКЛЮЧЕНИЕ: преди 7 години
АБЕ, ТЕЗИ НИ ВЗЕХА ЗА БОЯДИСАНИ КАНАРЧЕТА. 17 х. лв. ИЗЛИЗАТ КАК? ПО ДОКУМЕНТИ ИЛИ В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ?
102
0
 
33
 
! Отговори
Грабим Експресно РБ преди 7 години
Брей, то саркофага над чернобилския реактор бил по-евтин.
101
0
 
45
 
! Отговори
До 107 а преди 7 години
Каква смяна на електроинсталация ? Досега на мои познати в три блока е приключило тъй нареченото саниране. Нито са проверявани връзките на панелите,нито са сменяни щрангове,камо ли ел инсталация. Налепен е 5см. стиропор,а на места и 3 см.,сменени са дограмите и са боядисани стълбищата. И тва колко струва ? Да не говорим,че европейските изисквания са изолацията да е минимум 10 см.
100
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Продължават нагло да лъжат и обират!Хора осъзнайте се докато е време!Санирането е една от най големите кражби замисляна от псевдополитиците ни. След Цанков камък, ВЕИ, Белене, КТБ, където потънаха 8млд лева сега ще потънат още 3-4млд. Виновни няма и няма да има!Затова сме най бедни болни и нещастни, но ние сме си виновни, защото ги търпим и избираме, като мазохисти.ГЕРБ и БСП са едно и също, разберете го най после.