Електромери цъкат дневна тарифа с разлика от часовника

Глобяват ТЕЦ-ове за намалели складови наличности от въглища
5
Електромери цъкат дневна тарифа с разлика от часовника
Снимка: flickr

Над 150 произволно избрани електромера на битови клиенти са проверили съвместни екипи на Министерството на енергетиката и КЕВР.

При проверките не е установено надписване на количества използвана електроенергия, както и повредени електромери или такива без метрологична проверка. На няколко електромера е констатирана разлика във времето за превключване между дневна и нощна тарифа до 20 минути спрямо реалното време. Навсякъде е спазен нормативно определеният 31-дневен срок за отчитане, съобщиха от енергийното министерство.

За да се избегне допускането на грешки, трите електроразпределителни дружества контролират процеса на отчитане както на място, така и софтуерно. При възникване на съмнения за нереален отчет, компаниите са в готовност да извършат допълнителни проверки.

Съвместните екипи извършиха проверки в електроразпределителните дружества в периода 18-20 януари. От началото на януари 2017 г. поради усложнената зимна метеорологична обстановка и ниските температури в страната бе регистрирано рекордно за последните 20 г. потребление на електрическа енергия.

Проверките се извършват, за да бъде гарантирана надеждността на електроснабдяването при зимни условия и спазването на правилата за отчитане и фактуриране на електроенергията.

На място е извършена фактическа и документална проверка на складовите наличности във всички въглищни централи в страната. Към 6-ти януари складовете на всички въглищни централи са били запълнени на 100%, съгласно изискванията.

От 7-ми януари поради трайно ниските температури е активиран студеният резерв. Увеличеното производство на електрическа енергия е наложило да бъдат използвани и определено количество от запасите на въглища на склад.

Ниските температури и влошената метеорологична обстановка са създали временно затруднение с ритмичното доставяне на въглища от маришкия басейн. Установено е, че в периода 07.01.2017 г. – 20.01.2017 г. в централите ТЕЦ "Марица Изток" 2, ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Марица 3" – Димитровград складовите наличности на въглища са намалели. Съгласно договорите на централите с ЕСО за поддържане на студен резерв ще бъдат наложени предвидените финансови санкции.

Проверката е установила, че от 20-ти януари до настоящия момент включително доставките на въглища са ритмични и запасите от горива в складовете на централите се възстановяват до нормативно определените количества.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
32
 
! Отговори
контрол му е майката преди 7 години
Аз ще отговоря на въпроса по-долу "какво значи надписване на сметка", защото ми се случи миналата зима. На съответния ден презд февруари 2015, когато се отчита електормера, си записах цифрите показващи колко киловата съм изразходвал. За по-сигурно отчетох и на следващия ден. Когато дойде фактурата видях, че към съответната дата са отчели с 300 Квт повече отколкото показват моите цифри. Последва аргументирана Жалба, признаха я. Не мина номера. А съседката до мен си плати надписаната сметка.
4
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ пак забъркаха каша с тока и избягаха от властта.Също както през 2013-та. Защото ако бяха останли народът щеше да ги линчува, като дойдат януарските сметки. Защото те ще са в пъти по-високи от сегашните.
3
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може ли да поясните какво точно означава НАДПИСВАНЕ на сметка. Защото всеки, който познава числата винаги може да си погледне фактурата и електромера и да констатира разликата, ако има такава.
2
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната изсмукана от пръстите статия. Ами нали ако ти превключи пред деня на нощна ще си на далавера, щото нощната е по-евтина от дневната. В случая ощетените са самите ЕРП-та.
1
4
 
47
 
! Отговори
лекарство преди 7 години
Като му играеш една кирка на електромера,дали пак ще ти надписват сметката ?!