План: Над 23 хил. безработни да се трудят от 2017-а

МС одобри стимули за мобилност и връщане на работа от майките
10
План: Над 23 хил. безработни да се трудят от 2017-а
Снимка: архив, БулФото

Над 23 000 безработни ще започнат работа по програми и мерки, предвидени в Националния план за действие по заетостта през 2017 г., одобрен от правителството в оставка. Около 11 200 души ще бъдат включени в обучения, за да станат по-конкурентни на пазара на труда. Финансирането е в рамките на утвърдените средства за активна политика на пазара на труда – 73 млн. лв.

Увеличава се трудовото възнаграждение на младежите, включени в програма "Старт на кариерата", от 500 лв. на 550 лв., средствата за наставник – от 140 лв. на 180 лв., на младежките медиатори към общините – от 530 лв. на 580 лв.

По-високи заплати ще получават и психолозите и мениджърите на случай по програма "Активиране на неактивни лица". Техните възнаграждения ще се повишат от 550 лв. на 600 лв.

Трудовите възнаграждения на включените в субсидирана заетост ще бъдат съобразени с минималната работна заплата, която от началото на 2017 г. е 460 лв. при пълен работен ден.

Нова мярка в Плана е въвеждането на финансови стимули, насърчаващи и подпомагащи мобилността на безработните с цел започване на работа. На хората, насочени от Агенцията по заетостта към работни места на повече от 50 км от настоящия адрес, за период до 12 месеца ще се предоставят до 200 лв. месечно за покриване на разходи, свързани с такси за детски ясли и градини, наем на жилище.

Нова инициатива в активната политика по заетостта през 2017 г. е създадената възможност за майките (осиновителките), които се върнат на работа преди края на 1-годишния отпуск за бременност и раждане, да получават 50% от полагащото се обезщетение докато детето навърши 1 година. Досега при връщане на работа обезщетението се спираше. Същата възможност имат бащите (осиновителите) и настойниците.

По регионалните програми за заетост на 28-те области се предвижда през 2017 г. работа да започнат 4349 безработни. По проект "Красива България" ще се осигури заетост на 500 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
7
 
! Отговори
маке преди 7 години
ке работим на селските чорбаджй ама друг пат хи хи хи
6
0
 
8
 
! Отговори
1708 преди 7 години
абе къде са инвестициите в модерни производства!? то само с търговия и чалга не става!!!
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баце що не иде да се гръмне.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЗапознатKaкво значение има от кой се получават?! Получават се от някой... на който ще му идват ОТ ВЪЗДУХА!
3
5
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 7 години
Въпросните 180 лв. се вземат от менторът ти а не от шефа на фирмата или управителя.
2
0
 
13
 
! Отговори
хъ преди 7 години
Младежите, които ще бъдат наети по "Старт на кариерата" и нямат трудов стаж на същата длъжност, ще получават заплата като дългогодишните служители, до които ще се трудят, а наставник ще им бъде някой, който само ще ги командва от далече и ще получава пари за тях.
1
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И кво? Аз значи ще работя за 550 лева и ще трябва да търпя капризите на някъв ***, а той заради това, че ще си има роб в мое лице, ще прибира от въздуха 180 лева?Не е ли малко нагло?Често шефовете са там, защото цял живот са слагани от някой. Той бил детенце на колегата, тоя бил племенник на някой си... оная била дъщеря на депутат, на третата мъжа и имал фабрики. И за нормалните знаещи и можещи хора никога не остава!