По-малко безработни сред младите, само 1/3 спортуват!

73% от младежите ни пък не членуват в никакви организации
Обновена: 25 яну 2017 15:52 | 25 яну 2017 15:00, Веселина Йорданова
10
По-малко безработни сред младите, само 1/3 спортуват!
Снимка: архив Bulphoto

29,2% от българските младежи се занимават често със спорт - два пъти седмично. 51,8 на сто – един-два пъти месечно, а едва 19% заявяват, че не са спортували никога. Данните са от годишния доклад за младежта през 2015 г., одобрен на последното заседание на правителството в оставка на Бойко Борисов.

В доклада е отчетена положителна тенденция към намаляване на младежката безработица. Коефициентът на безработица за младежите от 15 до 29 години е 14,4%, което е с 3,3 процента по-ниско спрямо 2014 г. Заетостта пък нараства с 1,2 на сто до 39,2 на сто.

По отношение на гражданската активност и в частност участието на младежите в различни организации, 73% заявяват, че не членуват никъде, което представлява известно намаление в сравнение с предишни години.

Най-много са включилите се в спортни клубове (14,5%), следвани от младежите, участващи в благотворителни/хуманитарни организации.

Като причини се посочват недостатъчното популяризиране на тези организации сред групите, за които са предназначени, както и липса на заинтересованост на младежите да участват в подобни форми на граждански инициативи.

С друго свое решение правителството прие Наредба за стипендиантската програма в държавната администрация. В програмата ще могат да участват студенти – български граждани, обучаващи се в български или чуждестранни висши училища, завършили трети курс в специалност, включена в списък, одобрен с решение на Министерския съвет.

Изборът на кандидатите ще се осъществява от комисия и ще включва три етапа: подбор по документи, провеждане на писмен изпит и интервю.

Размерът на месечната стипендия ще бъде до 330 лв. и ще се отпуска от началото на месеца, през който започва стипендиантската програма.

Кабинетът одобри и 50 млн. лева държавна гаранция по Закона за кредитиране на студентите и докторантите  за 2017 г. за новите отпуснати кредити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Е, как да не спортуват? Туй 4*100 ракия, гребане с лъжица не го ли бройте за спорт, тройка кебапчета ?
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доказано е, че на година намаляваме с 35000 средно било то заради емиграция, смъртност и ниска раждаемост. Ето откъде намалява безработицата, а от Герб се радват. Пълен абсурд.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Организациите биват не само политически!БЧК ... и т.н.
2
0
 
23
 
! Отговори
Елемаг преди 7 години
Така наречената "Масларова безработица" я има като тенденция от 20 години.Тоест: Всичко над 18 бяга зад граница-те казват,намалява безработицата.Тази тенденция тръгна,когато Масларова беше социален.От там е и фразата :)Само за януари съм напечатал на 18 момчета и момичета самолетните билети (ЕДНОПОСОЧНИ) за Англия и Германия!!! И те така с младежката безработица!!
1
2
 
22
 
! Отговори
Homer преди 7 години
Само да поясня, младите като станат на 18 и си бият камшика от ***! За сведение...