Ами сега? 2 в 1: Местим стрелките напред и гласуваме!

Има и друг казус: Машините в секциите задължителни, но... ги няма
Обновена: 26 яну 2017 10:24 | 26 яну 2017 09:40,
40
Ами сега? 2 в 1: Местим стрелките напред и гласуваме!
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Насрочените от президента Румен Радев за 26 март предсрочни парламентарни избори съвпадат с преминаването към лятно часово време. Тогава ще преместим стрелките с час напред, което означава, че всички, свързани с организацията на вота, трябва да станат час по-рано. Както и избирателите, които имат и други планове за деня, а държат преди това да гласуват.

Още по темата

Съвпадението може да затрудни най-вече секционните комисии. На всеки вот има случаи на закъснения или неявяване на техни членове, сега рискът да се успят е по-голям.

Съвпадението на вота със смяната на времето не се случва за първи път. На местните избори през 2015 г. се премина към зимно часово време Тогава обаче стрелките се върнаха с час назад и реално хората имаха бонус от време да отидат до урните.

"Ще предупредим навреме членовете на секциите. Не мисля, че смяната на времето ще затрудни провеждането на изборите. На последните местни избори нямахме никакви проблеми, и сега ще вземем всички мерки. Вероятно при обучението на РИК ще дадем указания да предупредят членовете на секциите", каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред "24 часа".

Извънредният вот на 26 март обаче създава друг сериозен проблем пред комисията. Според чл. 206 в Изборния кодекс "в избирателната секция избирателят може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване".

Според някои експерти текстът не е императивен, но според други това значи задължително във всяка секция да има машина. Секциите са около 12 500, а ще е нужен и резерв от машини.

Не е ясно и как ще се организира пращането на машини за вота в чужбина.

Освен това доставката на над 12 500 апарата за по-малко от 2 месеца е трудно осъществимо, а у нас нямало фирма, която да ги произвежда. Не се знае и с колко ще се оскъпи вотът, но със сигурност ще е с няколко десетки милиона лева.

"Наемът на 500 машини за президентските избори през 2016 г. струваше над 770 000 лв. Няма време да променим изискването за машини във всички секции, утре (днес) е последният работен ден на този парламент", категоричен бе шефът на правната комисия на НС Данаил Кирилов. И напомни, че е предупреждавал за проблема, а текстът влязъл по предложение на реформаторите.

На ход са ЦИК и служебното правителство, обясниха от парламента. Очаква се в следващите дни ЦИК да излезе с решение по казуса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
14
 
15
 
! Отговори
Nina преди 7 години
Няма стряшно. Сега великия президент и невероятно експертното служебно правителство ще организират избори за пример - с автомати, достъпни за всички граждани в чужбина, без корупция. Както трябва.
10
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И за мен лятното е по- добре - имаш повече време да си вършиш нещата, а като постоянно е така не се чувстваш прецакан, че си спал час по- малко.
9
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А най-добре да вземат да премахнат местеното на часове..
8
21
 
20
 
! Отговори
мари преди 7 години
*** да се събуди най-после,да започне да мисли и да спре да се съобразява с г-жата БСП. Тази дата е крайно неудобна за много хора - счетоводителине приключват и т.н...
7
11
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо на Нинова детето и учи м Сащ а дава акъл на родителите да оставят децата си тук защо го е пратила там от нашите пари плаща таксите му
6
4
 
33
 
! Отговори
един друг преди 7 години
До 4: и аз съм за спиране на смяна на времето. Ще те подкрепя! Само не знам кое ще е по-удачното. На мен като че ли лятното по ми върши работа.
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да направят една бюлетина с две лица от едната страна БСП,а от другата страна ГЕРБ.И те ти две в едно!
4
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е да направим референдум да се спре смяната на времето! Готова съм да го инициирам, със сигурност много хора ще са за ;-)
3
7
 
25
 
! Отговори
един друг преди 7 години
Миличките ми платени червенотиквеничета. Събудете се - и двете партии ще са в следващия парламент.
2
12
 
32
 
! Отговори
Вихър Райчев преди 7 години
Две в едно,две бюлетини против ГРОБ.
1
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наистина ще направим 2 в 1в един ден ще изритаме 2 партии ГЕРБ и БСП.