КЗП: Зачестяват жалби срещу BG сайтове, регистрирани в Румъния

2016 г. - 38 865 инспекции, 3251 акта, 212 забранени стоки
26 яну 2017 21:49, Анисия Иванова
2
КЗП: Зачестяват жалби срещу BG сайтове, регистрирани в Румъния
Снимка: Reuters, архив

През 2016 година КЗП е извършила 38 865 инспекции в търговски и туристически обекти, както и в интернет пространството, съобщиха от институцията. За установени нарушения са съставени 3251 акта. Забранени са 212 опасни стоки. Преустановено е предлагането на четири услуги до отстраняване на проблемите.

Временно са затворени 142 заведения за хранене и развлечения и места за настаняване, тъй като са предоставяли туристически услуги без удостоверения за категоризация.

Забранени са и 299 нелоялни търговски практики в сферите на телекомуникациите, туризма, онлайн търговията, продажбата на хранителни стоки и други.

Установени са 563 неравноправни клаузи в договори с общи условия на банкови и небанкови финансови институции, туроператори, онлайн търговци, фирми за изработка на мебели, пощенски оператори и други.

Заведени са и 27 колективни иска - те са за неотстранени след отправени от КЗП препоръки по неравноправни клаузи и за тяхното преустановяване.

По повод проблеми с онлайн търговци са и значителен дял от жалбите и сигналите до Европейския потребителски център – България.

Близо половината от всички жалби при пазаруване по интернет са срещу български сайтове, които са регистрирани в Румъния, съобщи шефът на Европейския потребителски център Игнат Арсенов. На второ място са жалбите за нередности при пазаруване от сайтове, регистрирани в Германия. След това са Италия и Унгария.

През 2016 г. общият брой на постъпилите оплаквания е над 1300, като има ръст от близо 30% спрямо 2015 г., обяви той и предупреди, че потребителите преди да пазаруват онлайн, трябва да проверят кой е търговецът, има ли яснота за фирмата и адреса му. Ако липсват данни за това, то има голяма вероятност този търговец да е извън ЕС и защитата им на потребители да бъде ограничена.

След оплакванията за онлайн търговията следват жалбите за пътувания със самолет. Най-често те са за забавени и отменени полети, отказ за плащане на обезщетения, проблеми с багажа.

Освен от българи са пристигнали оплаквания и от чужденци срещу родни търговци. През 2016 г. е имало 150 такива клиенти, най-вече от Германия, Великобритания и Франция.

КЗП има амбицията да изготви и предложи нормативно решение за контрол на т. нар. споделена икономика, каза председателят й Димитър Маргаритов. Той припомни случая с "Юбер", който се развивал у нас по странен начин. Не трябва да се крием от проблема, а да търсим начин да го решим, допълни Маргаритов.

Миналата година имахме успешен туристически закон с няколко хиляди проверки и няколкостотин акта от страна на КЗП. Целта ни беше да сведем до минимум желанието на търговци да обещават нещо, а след това да не го изпълняват, каза председателят на КЗП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Увеличете глобите! Преди всички туристи да избягат пак. Общество е тъпо и глупаво опитва се да ***,лъже, укрива и т н.Администрациите и службите трябва да работят още по ефективно и да пазат туризма. От него зависим най много