На някого вече му пука! Защо млади хора се връщат в България?

"Дойче веле" разказва две вдъхновяващи истории
26 яну 2017 19:00, Елка Василева
270
На някого вече му пука! Защо млади хора се връщат в България?
Снимка: архив, Reuters

Не всички млади българи, завършили в чужбина, остават да живеят навън. Има ги и другите: онези, които решават да се върнат в България. Защото и тя има какво да им предложи. "Дойче веле" разказва две вдъхновяващи истории.

Вече десет години България е част от ЕС. Редом с ползите от еврочленството обаче страната отчита и една тежка загуба: всяка година хиляди млади хора я напускат, за да следват и работят в Западна Европа. Много от тях не се връщат.

Но пък има и такива, които все пак опитват да се реализират в родината. Такава е и историята на Пламена Тодорова, която е учила и работила в Дания и Холандия. "Семейството ми нямаше възможност да финансира следването ми в чужбина", признава тя и разказва, че поради това се спряла на Дания, където следването е безплатно.

"Трябваше обаче да науча датски - втория по трудност европейски език. Но пък точно трудностите ме амбицираха да уча и работя в Западна Европа, а впоследствие и в страни като Шри Ланка", разказва Пламена Тодорова.

След дългогодишно пребиваване извън България през 2015-та обаче тя все пак решава да се върне в родината. "Убедиха ме връстниците ми от "Тук-там" - организацията на българите с опит и образование в чужбина. Тя е създадена да подпомага именно завръщането на млади професионалисти, свързвайки ги с работодатели от България. Ентусиазмът на тези хора ми даде да разбера, че в България на някого вече му пука за нас", обяснява Пламена.

"София предлага отлични възможности"

И все пак: макар и с подкрепа, всяко начало е трудно. "Не ми беше лесно през последната година, когато в София стартирах собствен бизнес в областта на дигиталния маркетинг и социалното предприемачество. Но въобще не съжалявам за решението си", категорична е Пламена Тодорова. Според нея столицата е мястото, което вече предлага отлични възможности за професионална изява на завършилите и утвърдили се зад граница млади българи - особено в области като информационните технологии и аутсорсинга.

Днес младата маркетинг експертка също е част от "Тук-там". Като член на ръководството на организацията тя организира кампании за социално подпомагане и за събиране на средства за обучението на талантливи младежи зад граница.

"В началото на еврочленството младите хора, които потегляха към университети и фирми в Западна Европа, бяха водени по-скоро от ентусиазъм и любопитство. Днес обаче повечето имат съвсем ясни цели и са събрали много информация относно начините, по които могат да реализират мечтите си", смята Пламена.

Според нея всеки сам трябва да реши къде се чувства по-щастлив. Важно е обаче да си живял навън. "Защото никой не е в състояние да си отговори на този въпрос, ако е живял само в България", убедена е младата специалистка по маркетинг.

Кариера в България - защо не?

24-годишният Живко Желязков също е минал по този път. След като завършва Американския колеж в София, заминава да учи финанси в Шотландия, а после специализира европейско право в Холандия. "Дори успях да поработя в базирана в Барселона европейска агенция за обществени поръчки", изтъква той. "Нито за миг обаче през главата не ми е минавала мисълта да остана да живея на Запад."

Живко Желязков е убеден, че българските политици трябва да правят много повече за младите българи, за онези, които отиват да следват в чужбина. "Помагал съм при организирането на избори в чужбина и съм свидетел, че такъв интерес засега липсва. Аз и много мои сънародници зад граница сме обединени зад идеята за създаване на многомандатен избирателен район за българите в чужбина", настоява той.

Младият финансист е бил активист на Българския кариерен форум и е търсел западни компании, предлагащи работа в България. "Целта беше да се осъществи връзка със 150-200 български студенти и професионалисти, които да участват в ежегодните  кариерни форуми в Лондон и Франкфурт. Именно във Франкфурт намерих и моя бъдещ работодател – международна финансова компания, която откриваше свой офис в София", споделя младият българин.

Според него българите, дипломирали се на Запад, понастоящем най-бързо и лесно могат да намерят работа в България - и по-конкретно в София. "Първоначално западните компании аутсорсваха в България преди всичко работни места, свързани с компютърните технологии и кол-центровете. Сега обаче българската столица преживява истински бум, като сред желаещите да открият свои филиали са и редица инженерни, застрахователни и финансови компании. Със западна диплома в ръка и няколко интервюта тук понастоящем е доста лесно да се намери не само добре платено и интересно работно място, но и достойно кариерно развитие. Последното може би е основният приоритет за българите, завършили в чужбина", твърди младият финансист.

Според Живко Желязков по-голям проблем представлява намирането на работа при български работодатели - особено в държавните институции. "Там има тежка бюрокрация. Още имаме трудности при признаването на дипломи по специалности, в които има силна държавна регулация -  като право и медицина например. Надявам се обаче, че положението ще се подобри. Но промяната трябва да започне от самите нас. Защото не може например да се поставя полицай на всяка пешеходна пътека, за да се уважават правата на пешеходците в България", убеден е Желязков.

Мисия възможна

Организацията "Тук-там" организира своите кариерни форуми в София. На тях местни работодатели се срещат със специално поканени млади българи, които са пребивавали зад граница с цел обучение или висококвалифицирана работа.

От 2008 г. насам броят на участниците в тези форуми е нараснал с над 50% - от 900 тогава до 1600 души днес. Търсещите контакти с тях компании също бележи 25% ръст и са вече повече от 100. Променят се и нагласите сред участниците спрямо идеята за кариера в родината. Делът на онези, които се колебаят дали да се върнат в България, е спаднал от 30 на сто през първите години на еврочленството до 19 на сто понастоящем. Процентът на завърналите се е скочил от 50% на 60%, а делът на тези, които категорично избират отговора "Никога няма да се върна", е спаднал от 1% на 0.6%. Всеки шести участник в анкетите пък изявява желание в бъдеще да се установи трайно в България.

"Причините за нарасналия интерес към кариера в родината са много. Важна роля играе появата на съвсем прилични условия за работа и живеене, най-вече в столицата. Освен това в България човек има по-ниски разходи. Страната ни предлага повече свободно време и възможността за поддържане на пълноценни семейни и приятелски контакти. Разбира се, и тук си има минуси. Бюрокрацията, корупцията, липсата на нормална съдебна система  и шуробаджанащината несъмнено потискат желанието за завръщане. Но вече сме им свикнали и даже не ги и коментираме", казва Пламена Тодорова.

Особено важно за нея е повечето свободно време за семейство и приятели. "На Запад реалната работна седмица за правещите кариера не се побира в законово установените 35-40 часа. Работи се по 70, та и дори по 80 часа. Никой не изисква да оставаш във фирмата след приключване на работния ден, но желанието да бъдеш забелязан и оценен, което води до повишение и бонуси, те кара да даваш всичко от себе си. С годините мечтата за по-спокоен и отдаден на близките живот, какъвто все още предлага България, няма как да не те споходи", усмихва се ентусиастката от "Тук-там".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
5
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
До Анонимен 219 Ами като си охранител ,що си такъв?Направи така че теб да те охраняват.Или можеш само уж да охраняваш, щото като стане белята припадате от страх.
175
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига с тези ком. специалисти. Нали някой трябва да ти маркира стоката в магазина, да ти монтира климатика. Или тези хора са нищо, само Ком. специалисти трябва да има.
174
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Към 216. Влезте в Лидъл-Германия и виж цените, виж намаленията на дрехите. До скоро л. мляко беше 40 ценна, сега е 60, олио 99 цента. Дрехи на драстични намаления. Купих блузки по 1Е. Суитшър 5Е, дънки 8Е, Маркова жилетка за 7Е. Наем 380 Е. В България цените са много високи.
173
1
 
2
 
! Отговори
Д-р.Радева преди 7 години
До ПАЗАРДЖИКПо партийна линия ли му е степендията в Москва...,че Москва е от 5 те най -скъпи градове в Света.
172
0
 
6
 
! Отговори
Пурко преди 7 години
Пишете глупости........И аз да живея и да работя във Шри Ланка,и аз ще предпочета България.....всеки би го направил......а другият ако не му бяха предложили този офис във София със такава фирма.......и аз нямаше да се върна във България.....вицове сутринта рано,рано разказвате.......
171
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България с куп дипломи и мениджърска длъжност карах стара кола, сега съм в Германия на ниска позиция, карам чисто нова кола, плащаме наем и пак е по-добре. Работим на гъвкаво работно време, смени и има време за много неща. В България излизаха в 8 и се прибирам в 8 вече.
170
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДарвинЗнае тя, дeдовия! Те щото са размитали за нея по света и са и постилали червен килим, затова мислиш се е върнала момата...
169
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Връщат се и след някоя и друга година ще си скубят косите защо са го направили. България е хубава страна, но проблема й са политиците, системата, народо-психологията. Това е като да си влюбен в неправилния човек - много го искаш, но е вредно за теб.
168
0
 
8
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
да но да е тека прпагандата ви е не реална я си помислете кои ще се откаже от заплата 4000 лв която получава на вънка да работи за 1200 лв бг такива щури младежи не съм чул и видял нека правителството си помисли малко по сериозно .аз лично искам децата ми да се приберат в бг големият ми син е в германия малкият ми син е в москва на стари години е много лошо без децата си и внуците
167
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Връщат се децата на разни богаташи с бизнес,който е все тая къде са, защото така и така имат пари. Гледах интервюта с върнали се млади хора. Друг се върна и негов приятел го уреди в една голяма международна фирма, но мама и тате старо поколение комуна ги пак с много пари. Една млада жена се върна с дипломите и няколко езика, започна работа в Бизнес парка в голяма фирма, но парите за наем, кола, сметки не стигат. Спестяванията заминаха и си събра багажа обратно.
166
4
 
6
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
синът ми учи в москва информатика изобщо не иска да се върне в бг тук хората са съвсем други работа може да се намери човек по своята професия отношенията към бг са много добри и топли
165
1
 
12
 
! Отговори
Сотир преди 7 години
С 1200 лева в София си обречен на студ и мизерия....Никъде по белия свят го няма това "работещи бедни" мизерия.
164
2
 
8
 
! Отговори
Далай Лама преди 7 години
"Супер кариера-взимат 1200лв заплата в Бг"Хахахахах 600Е е социалната помощ дето я вземат децата на мексиканците в Германия.Значи всичкото роми "по рожден ден "са със супер кариери...
163
2
 
11
 
! Отговори
Дарвин преди 7 години
Тая мома дето се върнала има една торба дипломи и знае 3-4 западни езика.Работа за нея има дори в Шри-ланка за това и ланка глупости.
162
0
 
17
 
! Отговори
Съзнан Лоигиков преди 7 години
Сина на Нинова върна ли се от САЩ или още не му е готово гнездото тук.Сина на Първанов се върна пестил от закуски и си купи един от най луксозните хотели в България.Виждате ли ако слушаш и пестиш от банички можело.А вий само ревете и ядете по 2-3 пъти на ден ,някой дори пушат и кафе пият как да стане я се стегнете.
161
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Живеещ в чужбина> България не е само София!София не е България. Те там си живуркат в своя паралелна реалност и не усещат изобщо какво става в страната.
160
6
 
2
 
! Отговори
УЧЕН преди 7 години
ЦЕННИТЕ МЛАДИ ХОРА ЗА БЪЛГАРИЯ СА ТЕЗИ, КОИТО ИДВАТ ОТ ДАЛЕЧНИЯТ ИЗТОК, НЕ ОТ ОБРЕЧЕНИЯТ ЗАПАД. И НА ДВТЕ МЕСТА САМ БИЛ ДЪЛГИ ГОДИНИ И ПРЕДИМСТВОТО ОТ ПЪРВИТЕ Е ВОДЕЩО ЗА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ.
159
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, наистина има успели българи, които се връщат да работят в България!Познавам такива!Супер кариера имат - взимат 1200 лева заплата!
158
1
 
10
 
! Отговори
Фактология преди 7 години
Явно балъците се свършват.Трябва да си доста слабоумен за да работиш за 300Е на месец след като можеш да работиш за 400 Е на седмица...А разходите за ток и храна да са еднакви ...Сега сме бели хора на запад. Н е е като едно време без права.
157
3
 
26
 
! Отговори
Сотир преди 7 години
5 *** се връщат 500 заминават.Докато сте млади и свободни се махайте от тази мутренско-комунистическа мелачка на съдби, управия близките 50 години няма да има.