От днес – новите правила за пешеходци и тъмни стъкла

В сила вече са и наказанията за влизане в затворен заради снега път
Обновена: 26 яну 2017 15:34 | 26 яну 2017 15:30,
44
От днес – новите правила за пешеходци и тъмни стъкла
Снимка: архив "Булфото"

Новите правила на пешеходната пътека и за прозрачността на стъклата на автомобилите влизат в сила от днес.

Държавен вестник са обнародвани последните промени в Закона за движение по пътищата.

Така вече е в сила текстът, според който пешеходецът няма да е виновен, ако пострада от автомобил, който се движи в нарушение на правилата. Досега, дори и пострадал, пешеходецът понякога се водеше съпричинител на произшествието.

Още по темата

С влизащите в сила от днес изменения отпада забраната да се затъмняват задното стъкло на автомобила и стъклата на двете задни страни на автомобила.

Остава обаче забраната да се намалява прозрачността на челното стъкло и стъклата на двете предни странични врати.

С новите текстове се въвеждат глоби и наказания за шофьори, които не спазват временните забрани за влизане в затворен заради лошото време участък.

Ако водач бъде спипан с колата си в това нарушение, той ще бъде лишаван от правото да шофира за месец и ще бъде глобяван с 300 лева.

Ако пък шофьор откаже да изпълни нареждане при въведена временна организация на движението или временна забрана за движение, той ще остава без книжка за три месеца и ще бъде глобяван 1000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз ли не чета правилно, но според мен 1) пешеходците не са съпричинители, само ако шофьорът НЕ кара с превишена скорост/прави друго нарушение 2) това важи само за очертани пътеки, т.е. един вид да се даде още една причина на пешеходците да пресичат на очертаните места (където ги има - това е проблемът, че ги няма на много места).
31
1
 
3
 
! Отговори
Западняк преди 7 години
Българските пишман-шофьори някакси не искате да разберете, че само вие сте виновни само когато сте в нарушение. Като така ако не сте в нарушение могат да ви "скачат под гумите" колкото си искат и оставате чисти. Ама само ако не сте в нарушение, а вие обикновено сте, понеже при вас в ориента така карате.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новите правила: Ходиш по улицата-купуваш винетка и я залепяш на видно място че ако те спрат да не те глобят глоба 100 евро
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На снимката към статията има поне две нарушения:- поредния колоездач, който кара колелото по пешеходна пътека- маркировка, която не е според Правилника за прилагане на ЗДП.а) М8.1 - очертава се с широки непрекъснати линии, успоредни на оста на пътя;както и Чл. 62. (2) Пътната маркировка върху платното за движение има бял, жълт или оранжев цвят...
28
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога някой ще се сети да прочете закона и за другите участници в движението? Някой от вас да е виждал ГЛОБЕН пешеходец? Всеки ден виждам как минават на червен светофар посто "защото могат", или пък на места от където е самоубийствено да се пресича. Всичките камери за наблюдение не разпознават тези нарушители и не им пращат честитки, а ако се окаже някой полицай от КАТ наблизо - някакси не им обръща внимание.
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първата работа на новия парламент ще трябва да е да отмени някои от промените направени в последните дни. Това бяха явни недомислици, но разни партии искаха да трупат актив, как се грижели за хората.
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредното безумно предложение на КАТ, гласувано от депутатите, най-вече на ГЕРБ.Досега в Закона за движение по пътищата не се правеше разлика между очертани и неочертани пешеходни пътеки, като продължение на тротоара, но сега вече ще се прави, въпреки че този текст от закона противоречи на други текстове от същия закон. КАТ трябва да изпълнява закона, а не да го пише. Резултатите от писането на закона от КАТ ги виждаме - десетки милиони нарушения всеки ден.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки пешеходец веднага да става шофьор, щото тълпи кръвожадни шофьори ги чакат по пешеходните пътеки, за да ги блъскат - закона не им забранява.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С това изменение депутатите не отмениха решението на съдиите, че пешеходеца е съпричинител на ПТП-то на пешеходна пътека. Странно, твърдяха, че ще го отменят.
23
1
 
3
 
! Отговори
До 28 преди 7 години
Ти прочети изменението в закона - за него става въпрос и много добре знам какво е пешеходна пътека.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи пак може да се газят пешеходците на пешеходна пътека.
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На пешеходна пътека с пътна маркировка, пешеходеца вече нямало да е съпричастен, но ако пешеходната пътека няма пътна маркировка, но е обозначена с пътен знак, пешеходеца става съпричинител, както и ако пешеходната пътека няма пътна маркировка и няма и пътен знак, а това са най-масовия случай - пешеходните пътеки като продължение на тротоара. Какво става когато пътната маркировка не се вижда заради сняг по пътя, закона не казва, но е много вероятно там пешеходците пак да сме виновни,че пресичаме
20
2
 
2
 
! Отговори
Kosi преди 7 години
Ne moga da razbera kakav e problema da sa zatymneni stuklata, na koj mu dreme
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наистина важната промяна, която направиха депутатите и според мен много сгрешиха, е промяната за пешеходна пътека и съпричастността на пешеходеца към произшествие на пешеходна пътека, която не е очертана. Това разделение на очертана и неочертана пешеходна пътека ще повлече много проблеми и е огромна грешка.
18
3
 
9
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Не ми се е случвало да гледам в колона, през стъклата на предната кола. И не е въпрос на гъзария, както си мислят тук нЕкакви. Не случайно колите ги продават от доста време с фабрично затъмнени стъкла. Не схващам какво толкова интересно има в тази промяна на закона. Просто депутатите преливат от пусто в празно..... а и ние се заразихме от тях с тези коментарии.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Леко затъмнените задни стъкла пречупват слънчевите лъчи и вече ги има в повечето коли фабрично, а за затъмнени стопове и фарове е забранено така че на кой както иска си решава сам или си опичаш тиквата отзаде в жигулата
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В София повече от половината пешеходни пътеки не са очертани и сега ако ни блъснат на тях, ставаме съпричинители, според герберо-депутатско-катаджийската "логика".
15
1
 
8
 
! Отговори
Пак ни прецакаха преди 7 години
Излиза, че депутатите изрично записаха в закона, че пешеходците не са съпричинител само в единия вариант на пешеходна пътека - очертаната, от което се подразбира, че пешеходеца в съпричинител, ако го блъснат на неочертана пешеходна пътека. Такова разделение досега нямаше и в закона винаги се говореше за пешеходна пътека, без значение дали е очертана или не. Май се връщаме към правилата от преди 30 години, когато зебрата се различаваше от другите пешеходни пътеки.
14
8
 
3
 
! Отговори
До столичанин преди 7 години
Ти бе *** неграмотен ако не мое паркираш не карай ако има пикап как паркираш тогава Когато има деца малки с детски седалки обърнати с гръб към шофьора слънцето бие директно в лицето и аз използвах лепещи се пердета които падат през половин час заради глупавия закон и като хора като теб
13
1
 
6
 
! Отговори
Пак ни прецакаха преди 7 години
3. В чл. 119 се създава ал. 5:(5) При пътнотранспортно произшествие с пешеходец на обозначена пътна маркировка пешеходна пътека, когато водачът е превишил разрешената максимална скорост за движение или е нарушил друго правило от Закона за движението по пътищата, имащо отношение към произшествието, пешеходецът не се счита за съпричинител за настъпване на съответното произшествие.Депутатите на ГЕРБ в закона първото изключение за пешеходна пътека от определен вид, в случая очертана.