От днес – новите правила за пешеходци и тъмни стъкла

В сила вече са и наказанията за влизане в затворен заради снега път
Обновена: 26 яну 2017 15:34 | 26 яну 2017 15:30,
44
От днес – новите правила за пешеходци и тъмни стъкла
Снимка: архив "Булфото"

Новите правила на пешеходната пътека и за прозрачността на стъклата на автомобилите влизат в сила от днес.

Държавен вестник са обнародвани последните промени в Закона за движение по пътищата.

Така вече е в сила текстът, според който пешеходецът няма да е виновен, ако пострада от автомобил, който се движи в нарушение на правилата. Досега, дори и пострадал, пешеходецът понякога се водеше съпричинител на произшествието.

Още по темата

С влизащите в сила от днес изменения отпада забраната да се затъмняват задното стъкло на автомобила и стъклата на двете задни страни на автомобила.

Остава обаче забраната да се намалява прозрачността на челното стъкло и стъклата на двете предни странични врати.

С новите текстове се въвеждат глоби и наказания за шофьори, които не спазват временните забрани за влизане в затворен заради лошото време участък.

Ако водач бъде спипан с колата си в това нарушение, той ще бъде лишаван от правото да шофира за месец и ще бъде глобяван с 300 лева.

Ако пък шофьор откаже да изпълни нареждане при въведена временна организация на движението или временна забрана за движение, той ще остава без книжка за три месеца и ще бъде глобяван 1000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
12
 
! Отговори
столичан преди 7 години
Абе това за лепенето на тъмен найлон по стъклата и по задните стопове и мигачи си е голема гъзария. Има коли с толкова тъмен найлон на фаровете,че на слънчево време през лятото не можеш да разбереш дали спира или дава мигач. Как минават на преглед само те си знаят.А за стъкалата на задните врати, много е неприятно да си паркирал на паркинг-булевард напречно и да не можеш да видиш дали идват коли, защото до теб е спрял таригат с тъмен найлон по задните стъкла и нищо не виждаш.
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В сяла Европа е разрешено фолиото по задното и страничните две задни стъкла даже по-вечето коли идват вече с фабрично леко затъмнени стъкла а по-долу има *** които не знаят функцията на това
10
3
 
6
 
! Отговори
Дрико яхатана преди 7 години
Разгеле, най-после разрешиха човек да може да лепи найлон по задните джамове и по тези на задните врати. Друго е човек да налепи найлон по тях и да ги затъмни, че да не пече много лятото. Верно, че найлона с времето прави мизерии, ама ние толкова напред не му мислим.
9
3
 
8
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Затъмнените стъкла не са проблем, а и е по-добре стъклата да са затъмнени. Въпросът е в незнанието на Закона за движението по пътищата и най-вече в това, че държавата чрез КАТ, не налага спазването му, както е в държавите, където закона се спазва. --Примерно номер 4 Бау едва ли знае, че закона разрешава да се пресича в определени случаи и без да има пешеходна пътека. Лошото е и че катаджията не го знае и ще те глоби, ако пресечеш според закона извън пешеходна пътека.
8
3
 
10
 
! Отговори
един друг преди 7 години
За стъклата ми е все тая, моите са бели и не смятам да си губя времето да ги облепям. Ама да питам за снимката. Вижда се нарушение - колоездач кара по пешеходна пътека. Нали разбирате, че има причина да се нарича ПЕШЕХОДНА пътека. Някой орган нещо да се самосезира? Аааа няма кой да се сезира - те пешаците имат права. Ох как забравих...
7
16
 
14
 
! Отговори
Любо преди 7 години
Стъклата се затъмняват не от гъзария , а от това да пазят салона на колата и хората вътре от УВ лъчите. Само в България го има това схващане , че щом си с тъмни стъкла си псевдо уона-би гъзар и т.н.
6
0
 
21
 
! Отговори
б а л а л а й к о преди 7 години
До з н а й к оРаботих на паркинг в центъра на Сънито.Мутрите затъмнените стъкла ги имаха и до сега.
5
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде сега на всички камикадзете по и около пешеходните пътеки им осигуриха правото да си пробват късмета и да си наложат предимството...докато са живи! Остава само да ни монтират по един знак СТОП и да заложат в закона да спираме задължително пред пешеходна пътека независимо от това има ли пешеходец в радиус от 100 м
4
16
 
20
 
! Отговори
Затъмнено преди 7 години
Добре де, защо са ви тъмни стъкла?1. Вози се нещо/някой дето не трябва д асе вижда (пример - катафалка)2. Вози се някой дето ако го видят ще го гръмнат (примери много, бая хора дадаха фир в колите си)3. Вози се някой дето ако няма затъмнение, бат' Райчо (слънцето иначе казано) ще му извади очите. Всички знаем след употребата на какво се разширяват зениците.4. Вози се селски гъзар и тъмните стъкла му дават поне още 50 коня отгоре.Във всички други случаи, тъмните стъкла само пречат.
3
11
 
31
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Пешеходците трябва да са еднакво внимателни и глобявани строго. Всеки ден виждам пресичащи кой където свари при наличие на подлези и пешеходни пътеки.
2
0
 
30
 
! Отговори
77777 преди 7 години
Няма да се оправим, докато не се намери начин да накараме КАТ да проработи. Каквито и текстове да има в Закона за движение по пътищата, ако няма кой да ги прилага, както е сега, все така ще си има всеки ден милиони нарушения.
1
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това със затъмнените стъкла, защо? Че съвсем да не виждат какво става зад тях. Мутренски времена от мутри управници.