Абонат на "Топлофикация" осъден за дълг от... 21 стотинки

След съдебното решение клиентката трябва да плати 325 лева
27 яну 2017 10:00, Елка Василева
74
Абонат на "Топлофикация" осъден за дълг от... 21 стотинки
Снимка: архив, Reuters

"Топлофикация София" е осъдила клиентка да плати 325 лв. заради старо задължение от 21 ст., съобщи пресцентърът на омбудсмана Мая Манолова.

Сумата, останала неплатена от 2012 г., нараснала близо 15 пъти, след като към дълга бил прибавен хонорарът на юрисконсултите на дружеството.

Заради дела като това ГПК беше променен и възнагражденията на юристите на "Топлофикация" трябва да бъдат намалени драстично. Досега съдът автоматично присъждаше поне по 300 лв., и то на всяка инстанция, припомня "Сега".

Манолова скъса от критики плана, предложен от мениджмънта на монополното дружество.

"Първото, което шокира, е, че бизнес планът на "Топлофикация София" не е публично оповестен. Дружеството е общинско, което означава собственост на 1,5 млн. столичани, и мисля, че всеки от тях има право да знае какво е финансовото състояние, какви са намеренията за следващата година", посочи тя.

Загубата на дружеството през 2016 г. е 40 млн. лв., затова буди недоумение увеличаването на средствата за заплати с 2,5 млн. лв. и предвидените нови 4 млн. лв. за 2017 г., смята Манолова.

Тя даде пример, че през 2016 г. хонорарите за външни юристи са достигнали 3 млн. лв., а собствените й юрисконсулти са получили възнаграждения от над 10 млн. лв.

За услугата "Дялово разпределение" се ползват други фирми и са похарчени близо 7 млн. лв. за събрани 6 млн. лв. През 2016 г. от топлопреносната мрежа са ремонтирани само 1.3 км от заложени 20 км и са довършени около 7 км от плана за 2015 г.

Въпреки критиките общинският съвет прие плана на "Топлофикация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДемократДългът си е дълг, тогава, когато го има! Ако не знам, че имам дълг, значи го нямам! От друга страна в очите на някой, аз имам дълг, но аз все още смятам, че нямам, защото не знам за него! Затова се срещаме и ми се изяснява защо имам дълг. А до тогава - нямам дълг! Всеки е невинен до доказване на противното, нали? Всеки няма дълг, до доказване на противното! Това е демокрация! А не твоята повърхностна, само на думи!
37
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мой познат за дълг от 21лв към топлофикация в какъв филм влезе.Топлофикация без да го уведоми го дава на ЧСИ където за нула време + такси се оказва че дължи 700 и нещо лева. Той подава жалба че това не е правилно в софийски съд. Там се оказва чи всичко е законно и трябва да плати още около 300лв. Та в крайна сметка плати към 1000 лв.А въпросните 21лв са за жилище в което никой не живее и същите 21лв са от някакво изравняване за което той дори не е разбрал че дължи.Няма такава държава
36
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЗапасенНе виждам какво се напъваш като гладен на cране? На хората са им предлно ясни всичките неща, а ти преоткриваш топлата вода и си мислиш, че коментарите ти са обществено значими едва ли не. Сега стига и до там, да ми обясняваш за "социално-икономически" простотии, после ще тръгнеш да ме облъчваш само за "социума"... Боли ме фaра, брато! Сега кажи, че е така, защото вече го няма комунизма и те признавам!
35
5
 
16
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
До Анонимен 41Алтерантивата, вече реализирана: Слънчеви колектори и безплатна топла вода през лятотои проточен бойлер за дозагряване зимата. А за отопление - климатици, работещи на MAX предимно нощем. Резултата - топлоенергия с цена прибизително 3 ст/кВтч или 30 лв/ МВтч.,При голям студ - месечни сметки около 90-100 лв (вкл. топлата вода), 50-60 лв при маък студ. Лятото - около 20 лв/ месец.
34
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-много се смях на този, който се е писал топлотехник и в същото време говори как климатик се ползва за охлаждане, но не и за топлене, понеже въздухът е изолатор. :)))) Изолаторът изолира и топло и студено бе глyпи! :)))
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отново започва едни безмислени спорово, ще помислите ли каква алтернатива имате? Отказвате се от топлофикация и спират абонатната станция. До тука добре после?
32
1
 
17
 
! Отговори
ах преди 7 години
крадлааааа, отмъкнала ЦЕЛИ 0,00000021 милиона лева.Срааааам
31
3
 
9
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
До Анонимен 35На повечето СЕС тръбите минават вертикално. Това е било направено поради стремежа към икономично изграждане на системата и поради ред социално-икономически фактори, имащи значителна роля в периода на изграждане. И тръбите не са "техни", а са И твои. Когато захранаващите тръбопроводи минават през тълбището, имаме ХОРИЗОНТАЛНА сградан инсталация. При тях общо взето проблемите са решени в някаква степен. При ВЕРТИКАЛНИТЕ сгр. инст. имаме проблем. А в панелни блокове са с такива.
30
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горещата вода, която идва от ТЕЦ-вете и която пълни радиаторите в домовете ни всъщност е загрята от ТУРБИНИТЕ на ТЕЦ-а, който произвежда електрическа енергия (ток). Водата служи за ОХЛАЖДАНЕТО на турбините и би трябвало да се продава на символични цени имайки предвид, че тази вряла вода няма къде да циркулира и да се охлажда.
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Щранговете в новите блокове са хоризонтални и горе долу сметките са по-точни!"Да де, и човекът точно това е казал!
28
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЗапасенТрябва и друго да ти се изясни:1. Че не е задължително тръбите да минават отдолу от съседа! Може да минават пак през етажна собственост, но през стълбището! И всеки да си плаща това, което му влезне в апартамента!2. Ако минават през красивия ми апартамент техните грозни тръби, значи НЯКОЙ ТРЯБВА ДА МИ ПЛАЩА, че неговите тръби минават през апартамента ми! Иначе ги срязвам и ги пускам да минават навън по фасадата на сградата! Да видим тогава като имат загуби на топлина, хубави ли е?
27
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЗапасенA на теб трябва да ти се изясни следното:1. Всеки е наясно, че се краде от съседите и в момента "отваряш очите" на точно... никой!2. Топлофикация в края на съответен период си иска парите!3. Има топлинни загуби в преноса и Топлофикация си избива фирата от хората.4. След като границата на собственост на Топлофикация спира до първи кран, значи следва Топлофикация да съди етажната собственост, а не конкретен човек В СЛУЧАЙ НА СПОР. А етажната собственост да съди конкретен човек!
26
1
 
15
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
въпросът с алтернативните източници и начини на отопление в сгредите с ет.собств., каквито несъсмнено има и се използват масово! - дори да има топлопритоци вследствие разлика в температурите, то тези топлопритоци преди това са отчетени, начислени, фактурирани и платени от съответните собственици на имоти. Ерго: Топлофикация чрез т.н."Сградна инсталация" ни продава втори път една и съща топлина. Което си е чиста измама откъдето и да го погледнеш.
25
4
 
4
 
! Отговори
до 27 преди 7 години
всеки месец се получават хартиени известия, края на всеки сезон се получава изравнителна сметка + обща разпечатка на консумацията по абонатни номера, която е общодостъпна. Да не говорим, че едни лели обикалят и пускат по пщенските кутии или лепят на вратите известия за просрочените суми.
24
5
 
4
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
Ерго: те са наясно, че ще "вменят" задължения на съседите и същите ще трябва да плащат заради тях.Трябва да е ясно също ,че:- такива неща като отопление чрез "Топлопритоци от съседни отопляеми (с парно) помещения" няма! Такива топлопотоци има само при наличие на разлика в температурите! Едно помещение със свалени или липсавщи радиатори не е НЕОТОПЛЯЕМО по ЗУТ, но (трябва да) е неотопляемо по ЗЕ и Наредбата за топлофикация, защото никъде в нормативната уредба не се третира въпросът с алтернати
23
3
 
10
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
Трябва да се изяснят на тук пишещите веднъж завинаг следните моменти:1.Тръбите през апартаментите са на етажната собственост, не на топлофикация. Границата на собственост на Т/ция спира до първия кран след абонатната.2.Краде се не от Т-ция, а от съседите!3.Който си "поръчва" парно, е абсолютно наясно със следното:- че топлото ще дойде по тръби-че тези тръби минават през съседите отдолу-че тези тръби може да излъчат топлина и у съседитеЕрго: те са наясно, че ще "вменят" задължения на съсед
22
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 22: ами ако не ти кажат че дължиш 21 стотинки как ще идеш да си ги платиш?представи си, отиваш на касата и ти казват :128.50 и си ги плащаш.След 2 месеца някой вижда че нещо е объркано и ти пренаправя сметката на 128,71, ти си платил 128,50 и дефакто дължиш още 21 стотинки по тяхна грешка.5 години по късно идва някакъв *** и ти иска 325лв с таксите за дето те не са ти ги взели тези 21 ст.
21
1
 
10
 
! Отговори
Брадвата преди 7 години
мхм, и тия са като вивакон, същите нелепости навсякъде из тая територия
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 20Ти какво предлагаш да започнем ново перпетум мобиле с тръбите както санирането на бай ***? Че се краде краде се но това че няма закони не е повод да срутиме сградите.
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цитирам:"Климатикът топли въздуха - Въздуха е изолатор. Учи се във втори курс Топлотехника!"и после казва:"И аз имам климатик (хубав японски), но го ползвам предимно за охлаждане"А как охлажда, след като въздуха е изолатор?Дефинирай "студ". Студ е неналичието на топлина. За да кажеш колко е студено, всъщност измерваш колко е топло! Учи се в 1-ви клас в началното училище!Тъй че дали го ползваш за топло или за студено, няма значение, след като променя въздуха!Не си топлотехник...