Абонат на "Топлофикация" осъден за дълг от... 21 стотинки

След съдебното решение клиентката трябва да плати 325 лева
27 яну 2017 10:00, Елка Василева
74
Абонат на "Топлофикация" осъден за дълг от... 21 стотинки
Снимка: архив, Reuters

"Топлофикация София" е осъдила клиентка да плати 325 лв. заради старо задължение от 21 ст., съобщи пресцентърът на омбудсмана Мая Манолова.

Сумата, останала неплатена от 2012 г., нараснала близо 15 пъти, след като към дълга бил прибавен хонорарът на юрисконсултите на дружеството.

Заради дела като това ГПК беше променен и възнагражденията на юристите на "Топлофикация" трябва да бъдат намалени драстично. Досега съдът автоматично присъждаше поне по 300 лв., и то на всяка инстанция, припомня "Сега".

Манолова скъса от критики плана, предложен от мениджмънта на монополното дружество.

"Първото, което шокира, е, че бизнес планът на "Топлофикация София" не е публично оповестен. Дружеството е общинско, което означава собственост на 1,5 млн. столичани, и мисля, че всеки от тях има право да знае какво е финансовото състояние, какви са намеренията за следващата година", посочи тя.

Загубата на дружеството през 2016 г. е 40 млн. лв., затова буди недоумение увеличаването на средствата за заплати с 2,5 млн. лв. и предвидените нови 4 млн. лв. за 2017 г., смята Манолова.

Тя даде пример, че през 2016 г. хонорарите за външни юристи са достигнали 3 млн. лв., а собствените й юрисконсулти са получили възнаграждения от над 10 млн. лв.

За услугата "Дялово разпределение" се ползват други фирми и са похарчени близо 7 млн. лв. за събрани 6 млн. лв. През 2016 г. от топлопреносната мрежа са ремонтирани само 1.3 км от заложени 20 км и са довършени около 7 км от плана за 2015 г.

Въпреки критиките общинският съвет прие плана на "Топлофикация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
6
 
! Отговори
SILENCE преди 7 години
До ЗапасенДругарю драгий,ако ОПГ Топлофикация докаже,че може да работи без тръби = инсталация,т. е. това не е оръдието й на труд,можуеш да си съчиняваш още по-продължително и напоително. А и,според Европейското законодателство,Е ЗАБРАНЕНО ДА СЕ КАЛКУЛИРА ИНСТАЛАЦИЯТА КАТО ОТОПЛЕНИЕ! 10 години се правят,че не са в ЕС, и за грозните тръби,които не са им собственост,искат пари като за радиатори.Откъдето и да го погледне човек - ОПГ. Рекетът /и под други форми/ - отделно. Определението е на Манолова
57
1
 
3
 
! Отговори
Съдийко преди 7 години
Няма как за иск от 21 стотинки да се присъди такава сума. Новината е подвеждаща. Извадете решениет и не пишете глупости.
56
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Топлофикцията разбира само от удар в зъбите!Но с такъв робски народ тия топлофикационни бандити могат да си правят каквото поискат. Може да го съдят и да половин стотника!
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Е.ати държавата щом съучаства в подобен грабеж и издевателство над хората!!! Това ли е демокрация?"Не опетнявай името на демокрацията, че слабомислещите ще те разберат погрешно. И без това са мнозинство. А може би точно това ти е целта?Това, че нямаме хубав закон, който да урежда тези проблеми, но нямаме и добри, можещи и справедливи съдии, не означава, че демокрацията е лоша! Хубава е, но с нея злоупотребяват мързеливци и хрантутници... Първите ги мързи да работят и да мислят!
54
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е.ати държавата щом съучаства в подобен грабеж и издевателство над хората!!! Това ли е демокрация?
53
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така ще бъде,докато си мълчим.
52
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА НЕ Е СПРАВЕДЛИВО - сигурен съм,че жената дори не е знаела за това задължение,кой няма да си плати такава нищожна сума,не им прави чест,даже бих казал много подла постъпка
51
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мен ме осъдиха за същата сума,но за дълг от 2,20 лв."Справедливата" ни съдебна система ли е по-виновна-която дори не ви вика в съда за да си защитите правата,а направо разписва сумите подадени и от "Топлофикация" или алчния монополист,който иска да си запълни дупките,рекетирайки гражданите за такива суми.Къде е държавата?Къде е общината?Къде им е справедливостта?И още ли мислят ,че ще гласуваме за тях?
50
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а осъждането работа на арбитражен съд ли е - те там се вихрят с тия безумици, от арбитражен съд всичко може да се очаква , дерат ни кожите там - всички монополисти
49
5
 
11
 
! Отговори
Благодаря им! преди 7 години
Благодаря на фандъковци и прошковци и за билетчето и за топлофикация! Празнувайте 1 февруари - ден на народното възмездие срещу българските нацисти и царските генерали и полковници - безобразници!
48
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 57Не се дръж кат учиндолския тарикат - топлофикацията не използва отпадъчна топлина - провери какво е турбина с пароотбор каквито се използват в когенерациите, а кондензационните тецове работят с кондензатор където поради вакума температурата на парата е около 36 градуса и не става за топлофикация! тезо неща се учиха по физика 8-9 клас!
47
13
 
12
 
! Отговори
до анонимен преди 7 години
Ти дето казваш, че ТЕЦ-овете произвеждат ел.енергия, а топлото за радиаторите е отпадна топлина...та питам Плочкаджия ли си или Барман! За един прЕател питам!Всички в тая държава "разбират" от това дето не им е работа, демек познания 0!!
46
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само да ви кажа че по принцип ТЕЦ-вете произвеждат ел. енергия и топлото е отпаден продукт. Произведената пара за турбините трябва така или иначе да бъде втечнена до тола вода и тоново изпарена за турбините. Но въпросните ТЕЦ-ове ни продавата тази толина като ли че злато тече в радиаторите.
45
3
 
25
 
! Отговори
ни са знай преди 7 години
Преди 5 или 6 години ми смениха датчиците(топлоизмерители) ,прикрепвани към радиаторите под предлог,че батерийките се изразходват.....До ден днешен тези батерийки(сменените) си работят и дават индикация....Докога ненаситните ще вилнеят безпрепятствено?
44
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде си бе Цацаре, къде си ?!
43
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОПЛОФИКАЦИЯ Е РУСКА ИЗМИШЛЬОТИНА. И ТАКАВА Е ИМА САМО В РУСИЯ. КОЛЕКТИВНО ОТОПЛЕНИЕ. КОЕТО СЕ ПОЕМА ПЛАЩАНЕТО ОТ БОЛШАЯ И МОГУЧЕЯ.
42
0
 
16
 
! Отговори
Теди преди 7 години
За 20 стотинки какви главоболия и колко пари сега трябва да даде
41
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ЗАКОНА ЗАДЪЛЖЕНИЯ И ДОГОВОРИТЕ ЗЗД. ИМА ДЕСЕТИ ТОЧКИ КОИТО ТОПЛОФИКАЦИЯ НЕ СПАЗВА. ЕДНА ОТ ТЯХ. НЯМА ИНДИВИДУАЛНИ ДОГОВОРИ.2. ВСЕКИ ИМОТ Е РАЗЛИЧЕН. Един е с ЮЖНО ИЗЛПЖЕНИЕ И ПРИ СЛЪНЦЕ СИ СПИРА ТОПЛОПОДАВАНЕТО, ТОПЛО МУ Е- НЕЗНАЧИ ЧЕ КРАДЕ ОТ СЪСЕДИТЕ..3. ВСИЧКИ ОБЩИ ЧАСТИ ДА СЕ ЗАПЛАЩАТ ОТ КАСАТА НА ЕТ. СОБСТВЕНОСТ. Чл. 42. - Асансиор, покрив, инсталации и т.н4.В ЗЗД Е КАЗАНО ПРИ НЕПОТЪРСЕНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ ОТ ГРЕШКА НА НЕБРЕЖНО СЧЕТОВОДСТВО . ИЛИ НЕСЕ ПЛАЩА. ТОПЛОФИКАЦИЯ САМА ИМА ПРАВО ДА С
40
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Да сте видели некои в италия или гърция да се топли на климатик?"Първо не знам защо конкретно за тези две страни ме питаш.И второ, че и двете са по-топли от България!И трето... Да, видял съм, точно там, да се топлят на климатици! И то нормални хора.Всеки се топли на каквото си иска.Тук в нашата държава излиза по-евтино да се топлиш на климатик, отколкото да плащаш на Топлофикация... Факт!Какво повече да ти кажа?
39
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Запасен 43Има термопомпи които работят и при -25 градуса, но под -15 градуса СОР на машината пада под 1.5 и на практика климатика става духалка. Да сте видели некои в италия или гърция да се топли на климатик? - само простолюдието - праха който дишаш е само бонус!