Бизнесът: Вдигането на минималната заплата – на съд

Според работодателите последното заседание на НСТС е било незаконно
89
Бизнесът: Вдигането на минималната заплата – на съд
Снимка: архив Reuters

Увеличението на минималната работна заплата ще бъде обжалвано в съда от работодателските организации.

Това обявиха от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българска стопанска камара, Асоциация на индустриалния капитал и Българска търговско-промишлена палата, пише "Труд".

Четирите организации ще внесат другата седмица жалба във Върховния административен съд, с която ще искат да се отмени решението на кабинета за повишение на минималната заплата, уточни Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК.

Обжалването е в отговор на решението на правителството от 1 януари 2017 г. размерът й да се увеличи на  460 лв, което е ръст с 9,5% спрямо миналата година.

Това решение е незаконно, защото не е имало обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество, коментира и Васил Велев, председател на АИКБ.

По закон заседание на тристранката трябва да бъде свикано пет дни предварително, а два дни преди това на участниците да бъдат предоставени материалите. "На практика заседанието беше свикано в четвъртък и се проведе в петък, което е нарушение", уточни Велев. Това стана причина всички работодателски организации да напуснат последното съвещание.

Ако Върховният административен съд се произнесе в полза на работодателските организации, трябва да се свика нова среща на националния съвет и да се обсъди наново решението за ръст на минималната заплата.

През 2015 г. съдът вече се произнесе в полза на бизнеса и отмени решението на правителството за увеличението на минималната работна заплата - тогава на 360 лева.

Основен мотив на жалбоподателите отново беше непровеждането на задължителната по закон съгласувателна процедура в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
 


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
9
 
! Отговори
Пешо* преди 1 година
Знаем какво иска бизнесЪт.
20-годишни с 30 години стаж, да работят на половин ден по 12 часа, на 8 длъжности със 1 заплата - от 250лв.
Е сега ше ви видя. Ако ЕС приеме искането на Юнкер за еднаква средна заплата в целия съюз, като цифрата ще дойде от Германия, Франция и Холандия...
Не на съд, на поп ше ходите.
Изедници нагли.
67
0
 
4
 
! Отговори
илот преди 1 година
Баа 460 лв. като махнем данъците остават цели 358.77лв. Че аз ще забогатея..............................
66
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българския бизнес е меко казано нагъл, на тиа хора децата им харчат на ден по кръчмит колкото една средна заплата, с парите които хората им ги изкарват си копуват скъпи луксозни стоки, т.е. изнасят парите и не реинвестират, не подобряват живота и условията на работниците си, забавят заплати, а сега и се скръндзат за 200 евро на месец за човек.
65
0
 
11
 
! Отговори
AZ преди 1 година
V Ispaniya vdignaha minimalnata zaplata s 55€ i stana 707€.Kakvo sa 460 lv.pri pochti sushtite tseni? A otgore na tova v Ispaniya nyama danak dohod za horata,poluchavashti malko pari.
64
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
беден скапан народ нещастен народец "скапан народ скапана държавичка"
63
0
 
20
 
! Отговори
Мега Държавата преди 1 година
В останалите Европейски страни вдигат минималните заплати, мислейки за хората, а тук при тяхното вдигане - на съд, мислейки за алчните "работодатели"...
62
2
 
13
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 1 година
Че как бизнесмените ще си поддьржат лимузините,като дават такива големи заплати.
61
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се раздели на корпоративен бизнес отделно на малък и среден. Не може всички да плащат едно и също, а печалбата за някой да бъде 1000 повече?! Прави ми впечатление че по форумите на тази тема оплаквания има най много от държавни служители и общински. Конституцията на държави като: Дания, Норвегия, Швеция и т.н. е много ясна и аз искам да бъде заменена българската с някоя от на тези. Тогава държавните служители нека да си взимат големи заплати!!!
60
0
 
26
 
! Отговори
овцеее преди 1 година
Така ще е уважаеми сънародници, докато търпим и бачкаме за 400 лева , супер овчи народ
59
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този дума "средна заплата4 е една голяма измишльотина. хора в банковата сфера, изпълнителни директори на Булгартабак и така нататък получават 10 000 000 лева. Аз получавам 500 лева. Средно получаваме 5250 лева.
Ако обаче се сложи мединанна стойност на заплатата, т.е. за бааз се вземе това, което получават 51 процента от населението като заплата, ще излезе че основната заплата е 450-500-600 лева.
58
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Домусчиев! валентин Златев! Васил Божков! УРААААА! Да живей! Нека още от люлката да започваме работа, до смърттта си, няма смисъл от пенсии, няма нужда от осигуровки. Хи-хип -Ура!
57
1
 
29
 
! Отговори
Бедните Работодатели преди 1 година
Милите работодатели не искат да плащат на народа, а в замяна искат да се работи 24/7 от сутрин до вечер. Нагли, дебелокожи, стиснати и алчни скъперници...
56
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако отида в Германия, ще получавам минимум дав пъти повече, а цениет ще са същите. СТроителите в Испания взимат по-малко а строят по-качествено.
55
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много ми е интересно, щом не искат да повишават заплатите, как така постоянно повишават цените? и как цениет на гориваат се вдиган независимо дали бензина се вдига или пада? ако паад бензина - казват че кааз се вдигнал, ако газа падне- с 15 долара, у нас го смъкват с дев стотински, а ако го надуят с по свеат два ценат у нас скачат с три лева.
Сиреенто от 4 лева стана 7 лева. за три години, а качеството рязко спадна.
54
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ни лъжат нещо с някаква продуктивност. Все едно всички затваряме буркани за норматив. Продуктивността е функция на автоматизацията, образованието и мотивацията на работника. Когато бизнесът ти разчита на р.оми с ниско образование или на хора, които са болни и немотивирани, защото взимат по 420лв заплата и са затънали в кредити от всякъде, а автоматизацията е на ниво крик, каква продуктивност искаш?Последните 2 години са постоянно падение за тази държава.
53
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забележете несправедливостта: за един и същ труд като количество и качество, Българите получават поне 3 пъти по-малко от европейците. В някои сектори разликата е дори повече, като нещата рязко се влошават извън големите градове. И докато един европеец може да си сменя колата на 5 години с нова, българите карат коли на по 20 години. Един европеец със заплатата си може да си позволи нов лаптоп, един българин - 100 кг чушки. Честно ли е? Не. Но така е в колониите. Робите бачкат, господарите лапат.
52
0
 
27
 
! Отговори
БЕН преди 1 година
Ами,като се сетя в чии ръце е бизнеса у нас,няма нищо чудно.Защо му е на народът да е богат?
51
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама разбира се, обжалвайте! И съдът естествено ще я отмени. Защото в България хората нямат право да получават заплата, нали? Нямат право да живеят достойно и да се ползват от благата на цивилизацията. Освен на кредит. Споко, рано или късно на хората ще им писне. И тогава ще се лее кр.ъв. И ще бъде жалко за загубата на генетичен материал, наследство ни от поне 5000години. Но с тумурите се действа само по един начин - режеш ги. Така че обжалвайте, няма проблеми.
50
1
 
24
 
! Отговори
zaw12929 преди 1 година
Политиците се борят за властта, а не за доходите на хората. Не ги избирайте такива.
49
1
 
25
 
! Отговори
zaw12929 преди 1 година
Има сериозни доказателства, че сравнени производителност ЕС/ България у нас минималната заплата трябва да е 1200 лв- тогава Насрещен иск за 1200 лева