Бизнесът: Вдигането на минималната заплата – на съд

Според работодателите последното заседание на НСТС е било незаконно
27 яну 2017 08:16,
89
Бизнесът: Вдигането на минималната заплата – на съд
Снимка: архив Reuters

Увеличението на минималната работна заплата ще бъде обжалвано в съда от работодателските организации.

Това обявиха от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българска стопанска камара, Асоциация на индустриалния капитал и Българска търговско-промишлена палата, пише "Труд".

Четирите организации ще внесат другата седмица жалба във Върховния административен съд, с която ще искат да се отмени решението на кабинета за повишение на минималната заплата, уточни Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК.

Обжалването е в отговор на решението на правителството от 1 януари 2017 г. размерът й да се увеличи на  460 лв, което е ръст с 9,5% спрямо миналата година.

Това решение е незаконно, защото не е имало обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество, коментира и Васил Велев, председател на АИКБ.

По закон заседание на тристранката трябва да бъде свикано пет дни предварително, а два дни преди това на участниците да бъдат предоставени материалите. "На практика заседанието беше свикано в четвъртък и се проведе в петък, което е нарушение", уточни Велев. Това стана причина всички работодателски организации да напуснат последното съвещание.

Ако Върховният административен съд се произнесе в полза на работодателските организации, трябва да се свика нова среща на националния съвет и да се обсъди наново решението за ръст на минималната заплата.

През 2015 г. съдът вече се произнесе в полза на бизнеса и отмени решението на правителството за увеличението на минималната работна заплата - тогава на 360 лева.

Основен мотив на жалбоподателите отново беше непровеждането на задължителната по закон съгласувателна процедура в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алчни и стиснати хора.
46
0
 
32
 
! Отговори
Към БИЗНЕСА! преди 7 години
Защо му е на народа заплата,бе? Той и без това ви работи ангария.Тъпчете си джобовете за работещите и си ги носете там,отдето няма връщане! Никой няма интерес българите да живеят добре.Нито управляващите,нито бизнесът.Гладният народ лесно се управлява,а българинът вече е свикнал и няма сили да реагира...Потресаващо...но,факт.
45
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
брей, тия да искат да плащат по 200 лв заплата май,я да видим български работодател в Франция или Белгия например какви заплати плащат???
44
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
късно е либе за китка....през януари трябавше да стане вдигането на заплатата и то към 25 число, сега със задна дата да се променят неща е НЕДОПУСТИМО за цивилизованият свят.друг е въпросът, че отдавна трябват промени в кодекса на труда, трябав да се регламентират бюджетните служители, държавните служтели, дребния бизнес, едрия бизнес, да се премахне определението средна заплата и да се въведе понятието медианна стойност на заплатата......но че едрите индустриалци са роботърговци - спор няма.
43
1
 
25
 
! Отговори
Корпокрация преди 7 години
Това още един случай, който показва, че всъщност формата на управление в БГ не е демокрация, а всъщност е власт на бизнеса. Масово българският работодател осигурява работниците си на МРЗ, а остатъка се плаща под масата, ако въобще има разлика ! Ясно е, че ще има договори на 4-6 часа, а хората ще работят по 8, за да се компенсира нарасналата осигурителна тежест върху работодателя-милионер ! Кога най-после ще стане ясно, че бизнеса съществува, за да обслужва граджаните, а не обратното ?!
42
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАко съм съдия ще им отговоря че като се качат на Дачии и заживеят в панелки ще им разгледам искането. ...............Здравей Човеко, затова никога няма да си съдия. Имаш ум и сърце, които гледат в една исъща посока.Темида е сляпа и затова има везни и крие меч зад гърба сиDКогато съвестта и срамът изчезнатq се появвява правосъдието- ПРАВОТО да СЪДИШ.Благодаря, че не те беше страх да ни покажеш себе си.
41
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако съм съдия ще им отговоря че като се качат на Дачии и заживеят в панелки ще им разгледам искането.
40
3
 
12
 
! Отговори
62376 преди 7 години
Щом бг бизнеса иска дефлация така да е , трябва даже да намалят заплатите на 360 лв.
39
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОЖЕЛАВАМ НА ВСИЧКИ БИЗНЕСМЕНИ ДА ЖИВЕЯТ С 400 ЛЕВА НА МЕСЕЦ
38
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие лично колко човека познавате, които работят РЕАЛНО на минимална заплата? Тези дето се водят на минимална, но вземат пари под масата не се броят. Повишаването на минималната заплата няма да въздейства полижително на почти никой, освен на държавата. Ефтин популизъм, който не води до нищо хубаво
37
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето Ви отговора на всички въпроси ! - за кого работим,колко получаваме и защо сме зле ?40лв увеличение обърка сметките на ''бизнесмените''!
36
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Спокойно...До 10 год ще се молят да има на кой да дават 1000 лева ама няма да има.те и сега се молят за шофьори и дават 4000 лв, ама няма кандидати.
35
4
 
20
 
! Отговори
Честен човек преди 7 години
До вчера ДРУГАРИ днес са ГРОБАРИ !Бизнесмени? Болшинството от тях забогатели вследствие на мошенически действия / нещо естествено за партийните членове на БКП/. Олигарси в пълния смисъл на думата.Лозунги издигаха преди 1989 за: чест, морал .........А сега?::::::::::::::::: ГРОБАРИ !
34
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък ако съм съдия във ВКС ще постановя минималната работна заплата да стане 500 лв!!!
33
1
 
31
 
! Отговори
Геш преди 7 години
Затова е еврото не е платежно средство в България! Точно тези които са против вдигане на мин.заплата са против него! Схващате защо,нали?
32
2
 
37
 
! Отговори
nina преди 7 години
Хайде, спрете се най-после! Когато бъркате в джоба на служителите си никой нищо не ви казва. Но когато бръкнат във вашия-вдигате врява до небесата! Нямало /в случая/ обсъждане-ами да бяхте присъствали, а не да бойкотирате разговорите!
31
7
 
10
 
! Отговори
www преди 7 години
До АнонименНе само, това ще доведе до ново повишение на заплатите на държавната администрация, че много работи.
30
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Към всички протестиращи, гневът ви е справедлив.Обаче...Да не си мислите, че вдигат МРЗ заради нас?Вдигат я, за да напълнят бездънната яма на бюджета с осигуровки и данъци върху увеличената МРЗ. На никой не му пука за робите долу.
29
1
 
13
 
! Отговори
Редактирано преди 7 години
Държавата изплаща социална помощ в размер на 46 лв месечно на един човек живеещ сам и го кара да ги отработва 14 дни по 4 часа дневно, което прави 7 пълни работни дни. 46 лв по 56 часа=0.82 стотинки на час (41 ?цента). Във всички нормални държави съотношението социална помощ - МРЗ е 1:10 или в случая 46 лв по 10=460 лв. Държавата ги използва да работят без пари. Защо не им дават работа от Бюрата по труда ?! Вдигането на социалната помощ ще повиши и минималната работна заплата по 10.
28
1
 
36
 
! Отговори
Тинев преди 7 години
Тъй наречените " бизнесмени ", / в болшинството си партийни членове на на БКП или техните майки / , са готови да изсмучат кръвчицата на работника в ненаситния си ламтеж за богатства.Без капка милост към тия мошеници.