Герджиков няма да "лови вещици", не иска и да е дълго премиер

Първото заседание на новия МС ще е още в понеделник
86
Герджиков няма да "лови вещици", не иска и да е дълго премиер
Снимка: БТА

Служебният премиер проф. Огнян Герджиков заяви, че новият кабинет няма да се притеснява да отмени обществени поръчки, направени в последния момент, за много пари, "където винаги има риск от не много редни неща".

Пред БНР той подчерта обаче, че не става въпрос за "лов на вещици“.

Още по темата
"Разбира се, че трябва във всяко министерство да се проверят много внимателно нещата, които са вършени, защото, за съжаление, на много места имаше данни, че има корупционни елементи – най-вече в областта на обществените поръчки", посочи служебният премиер.

"Аз разпоредих още в самото начало на всички министри да излязат всички висящи обществени поръчки, особено тези, правени в периода на последните седмици, когато кабинетът е в оставка, за да се види дали действително отговарят на потребностите и дали няма нещо скрито зад тях", уточни той.

Герджиков коментира, че в няколкото дни, в които е комуникирал с министрите от кабинета си, е установил, че са високо отговорни хора и добри експерти в своите области. "Убеден съм, че ще работим добре. Всички имат желанието да са максимално полезни в краткото време, с което разполагаме", допълни той.

Служебният премиер каза, че при евентуално сформиране на парламент, който не може да излъчи правителство, не би искал да остане по-дълго от очакваното в управлението на държавата, защото няма да е добре за страната.

"Наближава председателството на България и това, вероятно, ще затрудни още повече подготовката. И в личен план не бих бил във възторг, но това има по-малко значение", призна той. Служебният премиер сподели и че за да приеме поста, се е съветвал най-вече със себе си, защото съпругата му била категорично против заради ограниченията, които това налага върху личния живот. "Надделя чувството ми за дълг", посочи той.

Герджиков коментира още, че кабинетът „Борисов“ 2 се е справил с редица неща много добре, неминуемо обаче има и пропуски: "Ние ще направим анализ по сектори – къде има слабости, съответните органи ще бъдат сезирани, за да покажем, че сме правова държава и върховенството на закона е железен принцип".

Премиерът отново подчерта амбицията си да се пресече уродливата практика за купуване на гласове на избори, като посочи, че в най-голяма степен за това отговаря МВР, а за вътрешния си министър Пламен Узунов "има великолепни референции".

Че ще прави промени засега най-ясно е дал да се разбере новият здравен министър Илко Семерджиев. Герджиков посочи, че той е "амбициран и иска да направи добри неща".

Първото заседание на новия Министерски съвет ще е още в понеделник, тъй като според служебния министър-председател има неща, които не търпят отлагане и трябва да се действа бързо.


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма да ви скърша хатъра - в смисъла ще разровя всичко.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борисов - разровете ВСИЧКО.
Герджиков - няма да ви скърша хатъра.....
надявам се, че няма да излизат много лоши неща, но ако излизят ще сме длъжни да се съобразим със закона и да ги предадем на прокаратурата.
51
0
 
2
 
! Отговори
Расколников преди 1 година
Остави вещиците!Започни с проверка на РУО-Кърджали и неговия началник Гроздан Колев.Много обстойна ревизия и на Златка Петкова-пътни листове,командировъчни,фалшиви фактури,надписвания и т.н.Това е само малка част от видимата страна на престъпния айсберг.Отделно загуби за държавата на стотици хиляди от обезщетенията на неправомерно уволнени и върнати от съда на работа.Има и предстоящи искове за около 500 000 лева,но регресивни към виновното лице.
50
0
 
1
 
! Отговори
ЖМУДА преди 1 година
ПАРОДИЯ
ЗА СМЕТКА НА НАРОДА
49
0
 
1
 
! Отговори
Otvertka преди 1 година
Ko - ko kaza...iska da lovi pensia i ministerska zaplata li? Pa i kvoto drugo doide?!
48
6
 
4
 
! Отговори
Масон преди 1 година
Фалстарт. Русия не ни е никаква. Лукойл да се маха от страната. И генералчето се оказа член на тайно общество. България ще страда. Но хора не останаха. И аз се изнасям
47
3
 
3
 
! Отговори
Shopp преди 1 година
Мене пък ме кaнехa във външното министерство с ресор зaм.министър по интегрaция нa пещерните хорa и aфрикaнските племенa,демек бежaнците де...aмa още се чудя дaли дa приемa.
46
4
 
1
 
! Отговори
Стрaнджaтa преди 1 година
Мене искaхa дa ме вземaт в новото служебно прaвителство,кaто експерт по хомосексуaлнaтa евроинтегрaция нa Бългaрия и третия пол,но aз откaзaх от скромност.
45
3
 
3
 
! Отговори
Ганьо преди 1 година
Леле-мале... чета коментари и не вярвам, че простотията е станала толкова масова и задълбочена...
Гледам статията за Експертно правителство...
Чета коментарите - ми, то коментиращите (представителна извадка на народа) по-големи експерти от назначените личности в служебното правителство...
Питам аз - какви експерти и кои да са тези личности, дето да покани президента, за да са достойни за този възвишен народ, който в тази петъчна вечер пийва ракийка, слуша чалга и щрака с пръсти?!?
44
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След два месеца и на тях няма да им кършат хатъра.
43
3
 
8
 
! Отговори
минаващ преди 1 година
Искаш - не искаш, ще караш до есента. Едва ли не.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кабинет Курнелия Саксмасонски.
41
6
 
10
 
! Отговори
Claudius Berlusconi преди 1 година
ГЕРДЖИКА С ХУБАВОТО СИ ТУРСКО ИМЕ, ДА ПОЧВА ВЕДНАГА РЕВИЗИЯ И КОНТРОЛНИ ПРОВЕРКИ НА ТИКВЕНОТО ПРАВИТЕЛСТВО.

И ВСИЧКИ ОТ ТИКВЕНОТО ПРАВИТЕЛСТВО : НА ВОЕНЕН И ГРАДСКИ ПРОКУРАТОР В ИТАЛИЯ..ДА РАЗБЕРЕТЕ КАКВО ЗНАЧИ ДА СИ НАИСТИНА ПРОКУРАТОР !
40
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами той твоя Борисов е една
крадлива и мързелива комундела.
След два месеца ще цъфне пак
в народното събрание с мераци
да става премиер, но номерата му няма да минат.
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама ние и не сме мислили че нещо друго може да направиш бе гержо. Ти си там като пионка не си там за да свършиш някаква работа. То ако беше там да вършиш работа те нямаше да те качът бе гержо. А фамилията ти е баш Българска толкова много гержикови има та чак преливат. Всеки втори се казва Гержик!
38
6
 
9
 
! Отговори
А Н Т И преди 1 година
Кражбите на кабинет Борисов 1 ще се заметат както и на Борисов 2.
И така ...до края...
37
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Действайте бързо,че нямате много време.Имате само два месеца.Толкова,колкото на тях им беше нужно да заметат следите си.Не случайно Плевнелиев им удължи мандата.
36
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Планът на Нинова е в действие. Сега ще пришиятт Герджика към ГЕРБ и ще прехвърлят вината за калпавото президентско управление на Бойко. Всичките комунделски номера са прозрачни.
35
5
 
9
 
! Отговори
Според заслугиге им преди 1 година
А трябва да бъдат подкарани......към Белене,за да има някаква надежда.
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герджиков,за малко си,затова си изпълни обещанието и направи ревизия на М-во на финансите/там ще ти бъде най-трудно/на регионалното развитие,на транспорта,на МОН,на замеделието,на здравеопазването,на столична община.Повярвай ми, от всяка трънка заек ще изскочи.