Костов видя: Референдум може да донесе тоталитаризъм

Мерките на Тръмп срещу бежанците не са невиждани, каза експремиерът
215
Костов видя: Референдум може да донесе тоталитаризъм
Снимка: bTV

Според бившия министър-председател Иван Костов политическата система у нас не удовлетворява хората, а институциите се нуждаят от реформа.

В същото време той е против лекомисленото провеждане на референдуми по важни въпроси.

Причината? „Референдумът може да доведе тоталитарна система в България, както довежда авторитарна държава в Турция. (…) Народът, поставен в условията на пряка демокрация, когато не е наясно както трябва да избира, може да избере тоталитаризъм. След това интелигенцията ще подкрепи този избор, замаяна от общественото единство и ще се получи хитлеристка Германия и фашистка Италия. След това всичките ще извършат огромни престъпления. Това не е демокрация!”, заяви той пред bTV.

Той се обърна към прокуратурата: „Погледнете си рейтинга и вижте на какво доверие се радвате. Имате ли доверието на хората (…), след като сте се проваляли толкова пъти, след като сте безпомощни пред лицето на престъпността?”.

Анализ на Иван Костов по време на предизборната кампания класира ген. Румен Радев на второ място по преповтаряне на руските пропагандни тези (след Веселин Марешки). Той даде пример с твърдението, че европейските санкции вредят еднакво на ЕС и Русия, като определи това като "груба руска манипулация".

Той коментира, че привържениците на „путиновото влияние” трябва да погледнат колко пари са дадени за проекти без резултат като „Бургас – Александропулис”, „Южен поток” и „Белене”.

"Ако Русия увеличи влиянието си върху българската политическа система, каквото имаше по времето на президента Първанов, отново ще се случат тези неща – ще възкръсва този проект, ще се появи някой нов безсмислен, само и само данъкоплатците да плащат", смята Костов.

По думите му новият американски президент прилага политика на неоконсерватизъм, а мерките срещу нелегалните имигранти не са нещо невиждано: "Това са все такива неща, които, между другото, се правят и в Европа, поне от страните в Източни блок. Тази ограда ние я направихме първи, ако сте забелязали".

"Тези атаки на либералите срещу Тръмп в момента са спекулативни", отбеляза бившият премиер.

"Тръмп не трябва да става оправдание за една слаба българска политика. Това, което прави Тръмп, очевидно извежда интереса на американците на първо място", посочи Костов.

Иван Костов подчерта, че по-важно за България е САЩ да запазят ангажимента си към НАТО и да не дават нови основания на евроспектиците в ЕС.

Бившият премиер се оплака, че след 23 години очерняне, вече никой не иска да чуе съветите му.

"Част от кризата в България се дължи на това, че опитът не се зачита от никой, всички тук си го измислят отново. Протестната вълна, една от последните, се обяви за най-голямата и най-великата, въпреки че не постигна нищо. Това бяха несравнимо по-малки вълни в сравнение с това, което се надигна истински и доведе до решителна и голяма промяна под натиска на истинската енергия на хората", посочи Иван Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още по темата: Иван Костов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
7
 
2
 
! Отговори
Гого от Горна оряхов преди 7 години
Половината богатсво на Б е в ръцете на тоя приватизатор и приближените му. Сега подържа РБ за да няма реванш и кой да търси сметка.
143
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кражбата приватизация и спирането на АЕЦ по негово време ли бяха? Даже не желая да се сещам за проектите му
142
6
 
1
 
! Отговори
Хидко преди 7 години
Бедничкият! Не му искали и чували съветите! Ами, както е "съветва" прокуратурата, нека сам погледне рейтинга си и да си обясни защо. Очерняли го били хората, а той чист и бял, като неродена мома. Пък се и тревожи, че тирания и авторитаризъм можело да дойде на гласите ни. Ама, баце, нещо си проспал последните години май, а? ББ да не би да ни е дал нещо друго? Цялата страна, всички институции, него гледат... нищо, че инак се водим демокрация и свобода и не знам си още кво! А при теб, как беше, а?.
141
5
 
4
 
! Отговори
Бакърят преди 7 години
Господ да го.....До девето коляно,би било добре.От мене толкова.
140
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този продажник Костов, постави началото на държава, след като пое властта от Жан Виденов и една много фалирала държава, постигна ръст на икономиката от над 6 процента и направи реформи, благодарение на които и царя и станишев браха плодовете, докъто парите не свършиха. Все пак историята ще го съди.
139
0
 
6
 
! Отговори
Optimus преди 7 години
Специално за първия въпрос на референдума на Слави, дали да бъде мажоритарен или пропорционална избирателната ни система, искам да кажа, че живея в малък град и на всички местни избори за кмет, мажуритарни избори, всеки път избираме различен кмет, като гледаме да е от отделна улица та поне улицата да си асфалтира. Всеки от тях след като сдаде властта излиза по богат. Искам да каже, че въпреки че знаеш за кой гласуваш, това няма значение, ако няма контрол.
138
0
 
7
 
! Отговори
dl преди 7 години
Гледайки коментарите,минусите са поставени на разборите,които са от читави хора.Ето неоспоримото доказателство,че казаното от Костов е абсолютна истина.А истината боли!Такава злоба и ярост може да идва от дълбоко комплексирани хора,които не виждат повече от носа си.Сърдете се на себе си,хейтъри!И за Ваше сведение,няма никакви *** от ДСБ,има *** от други партии,а ние знаем кои са те!
137
1
 
3
 
! Отговори
dl преди 7 години
Гледайки коментарите,минусите са поставени на разборите,които са от читави хора.Ето неоспоримото доказателство,че казаното от Костов е абсолютна истина.А истината боли!Такава злоба и ярост може да идва от дълбоко комплексирани хора,които не виждат повече от носа си.Сърдете се на себе си,хейтъри!И за Ваше сведение,няма никакви *** от ДСБ,има *** от други партии,а ние знаем кои са те!
136
7
 
9
 
! Отговори
Михаил Колев преди 7 години
Този още ли е на свобода?
135
8
 
14
 
! Отговори
Циник! преди 7 години
Този *** няма никакъв срам и чувства ,че е причината за провала на България! Той въведе "тоталитаризма" в т.н. демократична България и сега иска да командва,чрез своето протеже Раданчо!
134
6
 
7
 
! Отговори
ее преди 7 години
так сте вие сайтовете пазите истина на рома костов и каквото хората пишат и лоши неща за него вие не ги показвате и за това целунете го Ванчо по дупето.
133
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един много велик Ром който управлява 7 000 000 българи , по смешно нещо няма в История на България
132
7
 
16
 
! Отговори
хм.. преди 7 години
Иване, не кой да е , а ЛИЧНО ТИ сложи началото на ликвидацията на България с кръста на цялата икономика - с.стопанство , промишленост, армия и пр.С право народа те ненавижда.Костов - един от убийците на България !
131
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Костов е българин то аз съм камерунец
130
7
 
11
 
! Отговори
много интереснo преди 7 години
Държавата е виновна , освен че допусна един ром да стане Министър-председател а и самата Държава крие произхода му , много интересни неща се случват в България
129
5
 
11
 
! Отговори
ivailo1403 преди 7 години
То в съвременната политическа история на България по-голям престъпник от тоя ***.ин има ли ??
128
7
 
17
 
! Отговори
някой преди 7 години
как може този мошеник да го пускате да говори само затвор за него
127
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя ще да е най-големия тоталитар дето иска феодал да стане като не можа крал да бъде по призвание всичко крал до краля да застане,ако не на канапето то до подиума та да се получи педиистал за снимка.
126
5
 
11
 
! Отговори
доги преди 7 години
Тия от Босфор ТВ и специално това предаване, взеха през ден да канят тия от Агнешките главички. Вчера Прокопиев Червенобузия, днес ментора му Костов Черния. Тия двамата винаги са налагали своите хора на важни позиции, за да може да просперира бизнеса им ,който заграбиха. Шефовете на РИОСВ и Басейновите дирекции особено по морето, винаги са техни хора.
125
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Такова животно, наречено "демокрация" няма. А още по-малко - "пряка" или "представителна". В общи линии, кьорфишеци сполучливо заместващи римските "хляб и зрелища". Светът може и да е дръпнал технологично за последните две хилядолетия, но в областта на социума след тарикатлъка с използването на робския труд за "общото (разбирай личното) благо", не се е пръкнало нищо ново. Това, че днес не го наричат така поради ред причини, не променя същността му.