Костов видя: Референдум може да донесе тоталитаризъм

Мерките на Тръмп срещу бежанците не са невиждани, каза експремиерът
215
Костов видя: Референдум може да донесе тоталитаризъм
Снимка: bTV

Според бившия министър-председател Иван Костов политическата система у нас не удовлетворява хората, а институциите се нуждаят от реформа.

В същото време той е против лекомисленото провеждане на референдуми по важни въпроси.

Причината? „Референдумът може да доведе тоталитарна система в България, както довежда авторитарна държава в Турция. (…) Народът, поставен в условията на пряка демокрация, когато не е наясно както трябва да избира, може да избере тоталитаризъм. След това интелигенцията ще подкрепи този избор, замаяна от общественото единство и ще се получи хитлеристка Германия и фашистка Италия. След това всичките ще извършат огромни престъпления. Това не е демокрация!”, заяви той пред bTV.

Той се обърна към прокуратурата: „Погледнете си рейтинга и вижте на какво доверие се радвате. Имате ли доверието на хората (…), след като сте се проваляли толкова пъти, след като сте безпомощни пред лицето на престъпността?”.

Анализ на Иван Костов по време на предизборната кампания класира ген. Румен Радев на второ място по преповтаряне на руските пропагандни тези (след Веселин Марешки). Той даде пример с твърдението, че европейските санкции вредят еднакво на ЕС и Русия, като определи това като "груба руска манипулация".

Той коментира, че привържениците на „путиновото влияние” трябва да погледнат колко пари са дадени за проекти без резултат като „Бургас – Александропулис”, „Южен поток” и „Белене”.

"Ако Русия увеличи влиянието си върху българската политическа система, каквото имаше по времето на президента Първанов, отново ще се случат тези неща – ще възкръсва този проект, ще се появи някой нов безсмислен, само и само данъкоплатците да плащат", смята Костов.

По думите му новият американски президент прилага политика на неоконсерватизъм, а мерките срещу нелегалните имигранти не са нещо невиждано: "Това са все такива неща, които, между другото, се правят и в Европа, поне от страните в Източни блок. Тази ограда ние я направихме първи, ако сте забелязали".

"Тези атаки на либералите срещу Тръмп в момента са спекулативни", отбеляза бившият премиер.

"Тръмп не трябва да става оправдание за една слаба българска политика. Това, което прави Тръмп, очевидно извежда интереса на американците на първо място", посочи Костов.

Иван Костов подчерта, че по-важно за България е САЩ да запазят ангажимента си към НАТО и да не дават нови основания на евроспектиците в ЕС.

Бившият премиер се оплака, че след 23 години очерняне, вече никой не иска да чуе съветите му.

"Част от кризата в България се дължи на това, че опитът не се зачита от никой, всички тук си го измислят отново. Протестната вълна, една от последните, се обяви за най-голямата и най-великата, въпреки че не постигна нищо. Това бяха несравнимо по-малки вълни в сравнение с това, което се надигна истински и доведе до решителна и голяма промяна под натиска на истинската енергия на хората", посочи Иван Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още по темата: Иван Костов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
11
 
25
 
! Отговори
Тинев преди 7 години
Иван Костов е лицето осъдило по-възрастното поколение българи на мизерно съществуване.Той ръководи разграбването и унищожаването на българската държава - като цяло.Той осъществи заграбването на индустриалните мощности от комунистическите ръководители на всички нива: Министри, директори, партийни секратари....П.П.Обаче,обаче сега Иван Костов си е добре, " оплете си кошницата ".Как бих охарактеризирал накратко: до вчера ДРУГАРИ- днес ГРОБАРИ!
103
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Великия Историк на всички времена Божидар Димитров нека да каже Иван Костов има ли ромски корени след като познава добре История на България
102
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавата е виновна защото им крие произхода , разберете че къвта вода не става
101
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова прости хора да пишат на едно място не бях срещал. Колко и къде ви плащат да бръщолевите глупости да ида и аз да взема някой лев? Ей, *** народ и това си е. Забравихте какво беше при Жан Виденов и сега за да ви наричат европейци го дължите на този когото плюете *** нещастни. Ако е за Путин и *** ще се олигавите от умиление. Хубавото е, че и вие един ден ще предадете Бого дух.
100
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един ром който управлява цяла Българска Държава , срам и позор за всичко българско в тая Държава
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИСКАТ ДА ВИДЯТ БМВета ВОРАНЕТО
98
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Старите българи така им викат на този вид побългарени/българизирани роми
97
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
с такъв доктор по заграбване на държавно имущество сме до това положение.а за референдума не да не приказва, защо е ясно че някой мухльовци никога няма да станат депутати, а пък партийна шеф става много слабичък, защото не може да гарантира места на своите лакеи.
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НаскоНапротив, направиха я 5-6 години по-рано. И започнаха да бачкат яко, без корупция, и оплакване.
95
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През 1983 г. защитава във ВИИ дисертация на тема Икономически растеж, структура и фактори в производствената сфера за научната степен кандидат на икономическите науки (сега доктор по икономика). Костов кандидатства за доцентска длъжност, но трябва да е и член на Българската комунистическа партия. Поради тази причина подава молба за членство в БКП,
94
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 110: "само, че българина няма да гласува на референдум за започване на завоевателна война в Европа и света.. нещо на историк се правиш май ама много ти евтина логиката.. чети повече."В допълнение да ти кажа че германците не са гласували на референдума да нападат Европа и света а само Хитлер да осъвмести двете длъжности канцлер и президент и да стане фюрер. Най добре да четеш ти преди да се изказваш.Ако референдумите не бяха изгодни за политиците дали щяха да ги допуснат.
93
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Българина: "Ако референдумите бяха лошо швейцария щяха да са ги махнали отдавна."Наясно ли си по какви въпроси имат право на референдуми швейцарците и кой може да участва в тях? Няма такова нещо като не контролиран референдум при тях.
92
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 110: "само, че българина няма да гласува на референдум за започване на завоевателна война в Европа и света."От къде знаеш? Ако гласува да е част от евразийската *** дли няма да посегне на Европа по заповед на рашките.Не съм дипломиран историк, но се интересувам от история и то на само тази на Пантев и Баева.
91
2
 
5
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Във всеки случай няма да донесе разграбване на и неупражнен следприватизационен контрол. Ако референдумите бяха лошо швейцария щяха да са ги махнали отдавна. Облъчват ни лабораторно да се откажем да искаме от управляващите
90
3
 
12
 
! Отговори
Наско преди 7 години
До икономистСтига глупости. Пазара определя цената, но при развит пазар. Стига с тези глупости как Костов спасил страната. костов направи най-идиотската приматизация и най-некъдърното и глупаво раздробяване на земезелието. Просто се дадоха и подариха предприятия за да се окрадат. От бивш комунист какво друга очакваш. Той просто осъществи мафиотско-мутренския партиен модел и още берем плодовете му. И каго е голкова велик, защо нито една друга източна държава не направи такава приватизация.
89
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен: "Костовото правителство беше единственото ефективно българско правителство в новата ни история. Има си цифри и числа, които безапелационно доказват това." (цитат).Това е така единствено което не мога да му простя че не извърши лустрация и позволи след това комунистите да си разиграват коня и да върнат България много назад.Това поражда и много съмнения върху неговия анти-комунизъм.
88
1
 
5
 
! Отговори
до 110 преди 7 години
само, че българина няма да гласува на референдум за започване на завоевателна война в Европа и света.. нещо на историк се правиш май ама много ти евтина логиката.. чети повече
87
6
 
7
 
! Отговори
да преди 7 години
при Тодор Живков заплатата беше 10 пъти по-ниска от днес, но цените бяха 60-70, 100 пъти пъти по-ниски от днес.. ето поради тая простичка разлика българина не се притесняваше дали ще може да си изхрани семейството и дали ще може да си плати тока - тогава никой нямаше проблем с това
86
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само завряният зет знае как да гласува, а народът просто не иска не успели хора повече да го управляват. Само у нас може да се случи един, който е бил на подигравки в дома на тъста си, издигнали са го само защото е съпруг на дъщеря им. В първия момент когато имаше достъп до властта веднага почна да краде -Сапио. Сега ще дава съвети как да гласува народа. Интервюирайте го пред жена му, първо няма да се съгласи, ако се съгласи всичко това, което го е казал няма да има сили да го повтори.
85
4
 
6
 
! Отговори
Андреев преди 7 години
Няма по-виновен човек от Котов за налагонето на политическия корупционен модел в България. Той притежаваше цялата власт, но не само не се опълчи на ДС, а заработи за тях.