Българките в топ 3 по скептичност за старт на собствен бизнес

Желанието за независимост на дамите е най-силният мотив за предприемачество
Обновена: 30 яну 2017 20:28 | 30 яну 2017 20:18, Камелия Цветанова
6
Българките в топ 3 по скептичност за старт на собствен бизнес
Снимка: Булфото, архив

Българките се наредиха в топ три по скептичност за откриването на свой бизнес.

Страните, в които 95% от жените гледат позитивно на предприемачеството са Дания, Норвегия и Виетнам, а най-скептични по темата са жените в Турция (40%), Румъния (51%) и България (53%), сочи изследване на компанията Amway, което обхваща 45 държави.

Като цяло най-положително гледат на предприемачеството жените в Северна Америка - 84% и Латинска Америка - 88%, като и двата резултата са много над средното в световен мащаб.

В Европа процентите са 73 или малко под средния показател в глобален мащаб - 75%. Делът на одобряващите стартирането на собствен бизнес дами в Азия е 80%. 

В България делът на мъжете, склонни да стартират собствен бизнес е по-голям от този на дамите – съответно 29% и 20% за двата пола.

Позитивното отношение към предприемачеството в България бележи по-ниски нива (59%)  в сравнение с данните за света (77%) и за страните от Европейския съюз (74%). 64% от българските мъже гледат позитивно на предприемачеството, докато при дамите делът е едва 53%.

Сравнен с миналата година, показателят при жените се е увеличил с 2%, докато делът на одобряващите предприемачеството мъже е нарастнал с 8%.

Запитани кой е водещият мотив при стартиране на собствен бизнес, и жените, и мъжете в България единодушно избират желанието за независимост.

Мотивът "Независимост" са избрали 29% от жените и 34% от мъжете. Втора по важност причина за стартиране на бизнес е възможността за "втори доход", посочена от 27% от жените и 30% от мъжете.

"Самореализацията" се нарежда на трето място, като се посочва съответно от 21% от дамите и 26% от мъжете.

"Разликите в предприемаческите нагласи между мъжете и жените в България се дължат на разлики във финансовите ресурси, опита, знанията, уменията и свободното време за развитие на предприемаческа дейност. Жените по-рядко изучават природни науки и инженерни специалности. На пазара на труда жените по-рядко заемат управленски позиции и по-често са заети в специфични сектори на икономиката, в които заплатите са по-ниски като образование, социални услуги", споделя доц. д-р Десислава Йорданова, Стопански факултет на СУ "Св. Климент Охридски", академичен съветник на изследването.

По отношение на бъдещето на самонаемането 19% от мъжете и 22% от жените в България смятат, че в близко бъдеще ще има повече хора, стартиращи собствен бизнес. Еднакъв процент мъже и жени (30%) виждат започването на свой бизнес като възможен вариант наравно с други опции. 17% от жените и 18% от мъжете в интервюираните считат самонаемането като малко вероятно. 

По отношение на това доколко респондените биха се чувствали удобно при търсене и привличане на клиенти, само 27% от жените и 34% от мъжете отговарят утвърдително. 39% от жените биха се чувствали неудобно, докато даващите отрицателен отговор по този показател мъже е 33%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
9
 
! Отговори
натюр преди 7 години
Така трябва, щото в тая държава като махнеш певците, танцьорите, актьорите, риалити звездите, политиците и бизнесмените - то не останаха прости работници бе
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НИКЪДЕ НЕ СА "ОБСЛУЖВАНИ" ПО НАЧИНА,ПО КОЙТО В БЪЛГАРИЯ!!! ИЛИ СИ ПРАВЕТЕ ИЗВОД И ВЗЕМАЙТЕ МЕРКИ ВЕДНАГА,ИЛИ НЕ НИ"РАЗСМИВАЙТЕ"ПОВЕЧЕ С ПОДОБНА ИНФОРМАЦИЯ,ДОКАЗВАЩА ЗА КОЙ ПОРЕДЕН ПЪТ,ЧЕ ПРИКАЗВАТЕ ЗА ДА СЕ НАМИРАТЕ НА РАБОТА!ТОВА СА ФАКТИ И СТАТИСТИКА ЗА 27 г.,А ПРЕДИ ТОВА 45 г. НЯМАХМЕ"ПРАВО"НА БИЗНЕС,СПОРЕД ПРАВИЛАТА НА КОМУНИЗМА/правила за народа,но не и за управляващите и за верните им слуги/,500г.ТУРСКО РОБСТВО,БАЛКАНСКИ И СВЕТОВНИ ВОЙНИ! ТА ОСТАНА ПРЕСТЪПНИЯТ БИЗНЕС СЛЕД 1989 ДА"ЦЪФТИ"...
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
У България бизнес нема!Има само крадци и рекетьори,толерирани от управниците!! :-)