КНСБ иска ръст на минималната заплата: Най-ниска е в ЕС!

Синдикатът настоява за среща с Герджиков за предложенията си
50
КНСБ иска ръст на минималната заплата: Най-ниска е в ЕС!
Снимка: архив, БулФото

КНСБ ще настоява пред служебния кабинет за поетапно увеличение на минималната работна заплата през периода 2018-2020 година. Това каза на пресконференция днес лидерът на синдиката Пламен Димитров след заседание на Изпълнителния комитет на КНСБ.

От Конфедерацията очакват среща с премиера през тази или следващата седмица, за да бъдат обсъдени предложенията на КНСБ, предаде БТА.

По думите на Димитров постиженията на кабинета "Борисов" за увеличението на минималното възнаграждение трябва да продължат, защото въпреки нарастването му за периода 2015-2017 година със 120 лева, минималната заплата у нас остава най-ниска в ЕС. За сравнение в Румъния е около 317 евро.

От КНСБ очакват да бъде приет скоро механизъм за формиране на минималната заплата, какъвто и приоритет беше заявен от служебния социален министър Гълъб Донев.

Служебният кабинет да замрази концесията на летище София, за да бъдат предотвратени рисковете от накърняване на националните интереси и възникване на социално напрежение, настояват от синдиката. От Конфедерацията очакват и цялостен преглед на състоянието на БДЖ, за да се види доколко са сработили мерките за оздравяване.

Предприемане на спешни мерки за оздравяване на енергийния сектор и постигане на баланс по цялата верига на електропроизводството очакват още от КНСБ. Синдикатът настоява и за разработване на ефективен пакет от мерки за борба с енергийната бедност, който включва и дефиницията й.

Според КНСБ отдавна е дошло и времето за предефиниране на делегираните бюджети в средното образование с цел равнопоставеност при финансирането на образователните институции.

КНСБ настоява още да се дефинира нормативно, че в цените на клиничните пътеки, финансиращи лечебните заведения за болнична помощ, са включени разходи за пряката дейност, а всички останали разходи - капиталови, ремонти, данъци, такси, се финансират от собственика.


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
То и производителността , с и ксч1еството са най-ниски в ЕС, а това не е предпоставка за различни заплати..
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но пък синдикалистът Пламен Димитров е един от най-ботатите хора в страната. Особености на географската ширина явно...
40
3
 
6
 
! Отговори
Минимална заплата преди 1 година
Нормалната заплата увеличавайте, не минималната.
39
4
 
3
 
! Отговори
Бесарабче преди 1 година
А при нас в Украйна минималната е 106 евро
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КНСБ са тъпаци. Защо не искат при предориятие над 50 души да има Синдикат задъкжително? Тогава ще могат да пиоставят условия!
37
1
 
8
 
! Отговори
Ебацигани преди 1 година
При Боко нямаше синдикати!!!! Мълчание на нещастието
36
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 година
При Боко мълчахте разни ганьовци
35
1
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
До сега кафе бяхте т ъ П а ни ???? При Боко мълчахте що не ривахте
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
искам минимална работна заплата и за браншове!!Не искат чорбаджиите да плащат както трябва!!!
33
1
 
13
 
! Отговори
Андрешко преди 1 година
Минималната пенсия също трябва поне да се изравни с прага на бедност,а що се отнася за Прпфсъюзите те не само да искат увеличаване на заплатите,а да създават и свои предприятия иначе ми приличат на поповете,вземат но не дават. Създадете и вие работни места,но не административни работни места..
32
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последния да вземе намето, да угаси лампата и да затвори вратата на терминала.
31
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те ще искат увеличение след 2- 3г. Евентуално.... аве мамави про..... сега трябва не след 20 години..... хора сега нямат пари. Те за това бягат от еврото парламента.. там има минимум 600 евра
30
2
 
17
 
! Отговори
Елементарно е ! преди 1 година
Как да има производителност като няма машини...Инвестирайте в заводи и роботи и ще има производителност,какво са ви виновни работниците???
29
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В голям областен град има голяма фирма с 3 завода и финансиране от европейски програми. А вече и ц и г а ните от съседните области не искат да работят в тази фирма. Къде е проблема?
28
1
 
24
 
! Отговори
Сравнителен подход преди 1 година
В сръбско и маке, които дори не са част от ЕС, МРЗ е около 500лв, а при нас 460, като при тях някои цени са в пъти по-ниски...
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е само в ЕС а изобщо , на хората дневната надница е толкова.
26
3
 
1
 
! Отговори
Noika преди 1 година
I pensiite pone 500 lv s.trigonov da dade milionite si 70.000 lv na ve4er vsima sa kakvo da zirka mu uj kritikuva bb a to se okasa priateli bili slavi e mafiot milioner prava e lili ivanova Da go mrasi i kasva nagalen prost i dr nikakav referend.da se har4at milioni po dobre sa pensii da sa. Milionite te sa kradeni ot bg narod
25
3
 
9
 
! Отговори
haha преди 1 година
До Анонимен 28

Връзкарите са я купевали бързо . Обикновенните хора са чакали години
__________________________________________________________________

Тогава обикновенните хора са имали пари да чакат за нова кола. Сега карате 3 рька коли изкарани от италианските гробища за коли... Е кога е било по-добре а???
Нова кола или кола на 250 000 хиляди с неизвестен брой катастрофи.
24
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До haha

Връзкарите са я купевали бързо .
Обикновенните хора са чакали години.
23
8
 
15
 
! Отговори
haha преди 1 година
До 23

тогава ние в България сме чакали години наред за една кола.
______________________________________________________

Една нова кола в Бьлгария се купуваше за 2 400 лева отворко, а един бетонджия докарваше 800 лева чиста пара... Тоест за 3 месеца една кола. Да не говорим за другите цени че лошо ми става - диня 5 стотинки килото, трамвайно билетче - 4 стотинки, бира - 31 стотинки, хляб - 28 стотинки, кило сирене 1.20 лева.