КНСБ иска ръст на минималната заплата: Най-ниска е в ЕС!

Синдикатът настоява за среща с Герджиков за предложенията си
50
КНСБ иска ръст на минималната заплата: Най-ниска е в ЕС!
Снимка: архив, БулФото

КНСБ ще настоява пред служебния кабинет за поетапно увеличение на минималната работна заплата през периода 2018-2020 година. Това каза на пресконференция днес лидерът на синдиката Пламен Димитров след заседание на Изпълнителния комитет на КНСБ.

От Конфедерацията очакват среща с премиера през тази или следващата седмица, за да бъдат обсъдени предложенията на КНСБ, предаде БТА.

По думите на Димитров постиженията на кабинета "Борисов" за увеличението на минималното възнаграждение трябва да продължат, защото въпреки нарастването му за периода 2015-2017 година със 120 лева, минималната заплата у нас остава най-ниска в ЕС. За сравнение в Румъния е около 317 евро.

От КНСБ очакват да бъде приет скоро механизъм за формиране на минималната заплата, какъвто и приоритет беше заявен от служебния социален министър Гълъб Донев.

Служебният кабинет да замрази концесията на летище София, за да бъдат предотвратени рисковете от накърняване на националните интереси и възникване на социално напрежение, настояват от синдиката. От Конфедерацията очакват и цялостен преглед на състоянието на БДЖ, за да се види доколко са сработили мерките за оздравяване.

Предприемане на спешни мерки за оздравяване на енергийния сектор и постигане на баланс по цялата верига на електропроизводството очакват още от КНСБ. Синдикатът настоява и за разработване на ефективен пакет от мерки за борба с енергийната бедност, който включва и дефиницията й.

Според КНСБ отдавна е дошло и времето за предефиниране на делегираните бюджети в средното образование с цел равнопоставеност при финансирането на образователните институции.

КНСБ настоява още да се дефинира нормативно, че в цените на клиничните пътеки, финансиращи лечебните заведения за болнична помощ, са включени разходи за пряката дейност, а всички останали разходи - капиталови, ремонти, данъци, такси, се финансират от собственика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да се увеличат заплатите трябва да намалее работоспособното население. Когато намалее работодателите ще трябва да плащат няколк пъти по високи заплати. Сега работоспосоното население е много а минималната заплата е с цел да се плаща ниска заплата. Ако беше минимална трябваше да покрива повечето от основните нужди на хората
21
0
 
10
 
! Отговори
Смоленские ОПГ преди 7 години
Тия синдикати вършат няква работа за хората, които работят в държавни фирми/предприятия. Там има смисъл. С/у частника не могат да направят нищо.
20
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До hahaДа може и да са били по-големи като суми, но са липсвали стоки и услуги. Хората са имали пари но са нямали за какво да ги харчат поради дефицита на стоки и услуги. Когато през 8-те в Сащ икономиката е нараствала благодарение на кредитните карти и хората са можели да купуват всякакви неща, които ги и нямало в България тогава ние в България сме чакали години наред за една кола.
19
5
 
17
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 7 години
Никаква аванта ,460 лв минимална заплата -360 лв чисто не ви ли стига.В Румъния минималната заплата е само 320 евро.Българина трябва да се гордее че има честта да издържа 240 смирени депутата.
18
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Минималната заплата трябва да стане поне 1000 лева.
17
7
 
9
 
! Отговори
haha преди 7 години
До гражданин 15Защо до сега не сте искали да се увеличат минималните комунистически доходи.________________________________________________________________________доходите по времето на тато беха доста по-големи отколкото са сега. Бетонджиите взимаха по 800 лева заплата а апартамент в софия струваше 12 000....
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изравняване на МРЗ с Германия защото няма смисъл от валутния борд и ЕС ако не стане.
15
1
 
26
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Всичко ще се нареди -Бизнесът не иска увеличение на мин заплата - Правителството слуша бизнеса- понеже и политиците държат крупен бизнес в БГ-И накрая ще се задейства най сигурният синдром на дълги години смешно заплащане - БГ БИЗНЕСЪТ ЩЕ остане без елементарни работници- Всичко това ще доведе до редуциране от самосебе си и тогава ще има фалити поради липса на работна ръка и крадене на работници от други фирми с двойно завишаване на заплати- това ще се случи в близките 5 г -ПОВЯРВАЙТЕ МИ !
14
0
 
7
 
! Отговори
Нас преди 7 години
До 9 да погледнем и това : колко печалба за яхти и коли колко за инвестиции и иновации ,колко за любовници ,и колко за работниците !?
13
3
 
13
 
! Отговори
гражданин преди 7 години
Защо до сега не сте искали да се увеличат минималните комунистически доходи. Защо хората, които са работили по време на комунизма, а и след това останаха с комунистически пенсии. Сега лелката Нинова щяла да се бори срещу ниските доходи, но тази лелка забравя, че тези извратени ниски доходи бяха определени от нейните комунисти, за да създават комунистически капитал, който си присвоиха.
12
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Написах коментар, съпоставящ качеството на труда и услугите у нас и в някогашната ГДР преди около 30 г.. А какво ли е било по онова време качеството в ГФР, в сравнение с източногерманското?Ние дали сме надмогнали мързела, ниската квалификация и крадливостта от времето на социализма?Отговорите на този въпрос сигурно са много тъжни.
11
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статистиката сочи, че имаме два пъти по-малка производителност от Германия. Обаче не взимаме 2 пъти по-малко пари от тях, а 22 пъти! Това е тъжната истина! И всеки ни клати както си иска!
10
6
 
5
 
! Отговори
Синдикалист. преди 7 години
И аз искам да ми е метър, щот с тия две педи не ме кефи!
9
1
 
17
 
! Отговори
Добавям към коментар преди 7 години
"Най-ниската е!"В детските ми години, при едно семейно пътуване до ГДР, татко откара на сервиз нашия автомобил. Когато се върна, каза, че само за два часа са били направени такива ремонти, за каквито в нашенски сервиз били нужни два дена. Освен това, никой не му попречил да бъде близо до монтьора, който оправял колата. В нашите сервизи по онова време собственикът стоял отвън, докато оправят колата му, а после установявал дали покрай ремонтираното не са му заменили някои здрави части с калпави
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И това ако ,не е маша , на ББ здраве му кажи !!! Не го искаха това увеличение ,когато трябва ! Сега - от служебния кабинет !? По.дло.ги!!!!
7
8
 
9
 
! Отговори
Най-ниската е! преди 7 години
С толкова малко пари не може да се живее, камо ли да се мисли за създаване на семейство и деца.Има обаче един много важен въпрос:Какво се изработва у нас, в рамките на един месец, в сферата на различни професии? После да съпоставим тези наши резултати с изработваното от същия вид специалисти в рамките на един месец, в която и да е от онези страни, чиито заплати и стандарт искаме да имаме.
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова са загубени тези синдикати, че няма накъде повече. Понеже прибират 1% от основната заплата, на минимална 460 взимат 4,60 месечно. Ами да натиснат онези плондери работодателите за 1000 лв минимална заплата. От раз ще вземат по 10 лева членски внос!
5
4
 
25
 
! Отговори
Цончо Алтавия преди 7 години
Хубаво,но ''РАБОТОДАТЕЛИТЕ'' реват на умрело че мноооооого пари ще трябва да дадат и няма да може да си купят най-новия модел автомобил тази година!
4
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тарикатски селяндурски номера. Кал в очите на всички.Лицемери.Който не знае да чуе. Профсъюзите са създадени от мафията и обслужват интересите на мафията. Двадесет и пет години нищо не направиха от Герджиков какво очакват за няма и два месеца за които е назначен.
3
1
 
20
 
! Отговори
rednecks преди 7 години
малко е дъвка тази тема с мин. работна заплата. Тя е просто число- работодателите не се съобразяват с това- ако искат да ти дадат по-малко те пишат на 4 часа. Ако ти дават повече им е все тая колко е МРЗ-то